Tgrt Haber
30 Ekim 2019 17:54

Papağan Türleri İsimleri Özellileri Ve Ömürleri

Papağanlar: rengârenk parlak tüyleri, taklit yetenekleri, iri gövdesi, sert, kalın ve kıvrık gagası, gürültücü yapıları ile konuşmaları taklit edebilen zeki bir kuş türüdür. Özellikle tropik bölgelere dağılmış 350'den fazla türü bulunan papağanların en çok bilinen türlerinin anayurdu ise Afrika’dır. Bu makalemizde “Papağan türleri, Konuşan papağan türleri, Bakımı kolay papağan türleri, Ev için papağan türleri, En pahalı papağan türleri hakkında bilgiler ve özellikle en çok bilinen Cennet papağanı hakkında ise detaylı bilgiler vereceğiz.

Papağan Türleri İsimleri Özellileri Ve Ömürleri
Papağan türleri,Konuşan papağan türleri,Bakımı kolay papağan türleri,Ev için papağan türleri,En pahalı papağan türleri,Love Birds – Aşk Kuşu (Cennet Papağanı) bilgiler,Budgerigar (Muhabbet Kuşu),Parrotlet,Splendid,Cockatiel,Sultan Papağanı,Mon

Dünyada alt türleri ile birlikte 350 çeşitten fazla türü bulunan papağanların 15.yy’dan bu yana evcilleştirilerek, insan yaşamına renk kattıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Papağanların tek tek isminin burada anılmasına gerek görmüyoruz. Çünkü tür çok fazla fakat yaygın olarak bilinen ve evde beslenecek papağan türleri ile ilgili bilgileri sizlere vermek istiyoruz. Bu noktadan hareketle papağan türlerini küçük ve büyüklüklerine göre sınıflandırabiliriz.

Papağan Türleri Ve Doğal Yaşam Alanları

Küçük Papağan Türleri

Yaklaşık olarak bu türlerin boyları 10 ila 20 cm arasında yer alır. Bu tür en yaygın tür olarak da bilinir. Evlerde yaygın olarak beslenen tür isimlerine gelecek olursak, onları da aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Love Birds – Aşk Kuşu (Cennet Papağanı): Agapornis olarak bilinen bu türün ana vatanı Afrika’dır. Ortalama olarak 8 ayrı türü olan Cennet papağanlarının bir türü de Madagaskar’da bulunmaktadır. Cennet papağanı olarak bilinen papağanlarının ortalama ömürleri 15 yıl kadardır. 45 ila 55 gram ağırlığındadır.

Papağan Türleri Ve Doğal Yaşam Alanları

Cennet Papağanı İçin Nasıl Bir Kafes Alınmalı?

İster, yuvarlak ister kare şeklinde olsun alınacak kafesin büyük kafes olması gerekmektedir. Kafesin tellerinin sıralanışına dikkat edilmesi iyi olur. Çünkü kuşlar o tellere ayaklarını basarak tırmanacaktır. Kafesin tellerinin bu sebeple yatay olması kuşların rahatı için önemli bir ayrıntıdır. Yine kafes de en az 2 adet yemlik bulunmalıdır. Tabii ki uygun bir suluk da eklenmelidir. Tünek olarak ahşap bir tünek seçebilirsiniz. Almış olduğunuz kafesin büyüklüğüne göre, 4, 5 adet tünek konulmasında herhangi bir sıkıntı olmaz.

Cennet Papağanın Beslenmesi Nasıldır?

Tohumlarla beslenebilen bu türler için karışık tohumlar ve tahıllar içeren yemleri tüketebilirler. Yine ara ara meyve ve sebze parçaları ve ballı kraker de verebilirsiniz.

Cennet Papağanı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Cennet papağanlarında dış görünüşe bakarak cinsiyet ayrımı yapmak mümkün değildir. En kesin sonucu ancak DNA testi yaptırarak öğrenebilirsiniz. Fakat yine de bazı küçük detaylar vermek gerekirse erkek cennet papağanlarının kuyruk tüyleri dişisine göre ovaldir. Dişilerin kuyruk tüyleri erkeğinkiyle aynı uzunlukta olmasına rağmen düzdür. Yine erkek papağanlar tüneme sırasında ayaklar arasında ki mesafe daha az, dişilerde ise bu mesafe daha fazladır. Yine erkek cennet papağanlarının kafası oval, dişilerin kafası ise düzdür.

Dediğimiz gibi yine de en net ve kesin sonuç DNA testidir hiç kuşkusuz..

Cennet Papağanı

Cennet Papağanı Eğitimi Zor Mudur?

Eğitimi oldukça zor bir türdür. Hatta konuşma yetenekleri neredeyse yok gibidir. Şayet bu türleri eğitme gibi bir eğiliminiz varsa sizin sabırlı olmanız ve kuşun size alışmasını sağlamalısınız. Çünkü bu türler gerçekten çok hassas bir türdür. Eğitmeye çalışırken, papağanın korkuya ve endişeye kapılması hem eğitimin yarıda kalmasına sebep olur, hem de papağanda ciddi sorunlara yol açabilir. Bu türlere yüksek sesle konuşmamaya, bağırmamaya, ceza verilmemesi ve ani hareketlerden kesinlikle uzak durulması gereken bir tür..

Şayet bu papağanı eğitmek derdindeyseniz gerçekten işinizin zor olduğunu bilin… Düşük ses tonları ile konuşun, size öterek karşılık vermeye başladıktan sonra, diğer aşamalara geçebilirsiniz.

Cennet Papağanlarında Üreme Nasıl Olur?

Diğer kuşlar gibi zor bir üreme şekli olmayan bu türlerin ev ortamında üremesi çok kolay ve rahattır. Sadece eşiyle uyumlu ve uygun bir ortam olması kâfidir.

Papağan Türleri Ve Doğal Yaşam Alanları

Budgerigar (Muhabbet Kuşu): Melopsittacus Undulatus da denilen bu türün asıl memleketi Avustralya’dır. Ortalama olarak 40 gr ağırlığa ve 18 cm uzunluğa sahiptirler. Kafes ortamında ortalama yaşam süresi 10 yıl olarak bilinse de bu kuşların bazılarının 20 yıldan fazla yaşadığı da gözlenmiştir. Muhabbet kuşlarının bilinen en yaygın beslenen paraket türüdür. Türkiye’de oldukça yaygındır.

Parrotlet
Parrotlet: Forpus, Touit, Nannopsittaca gibi türleri içeren bu grup papağanların ana vatanı Orta ve Güney Amerika’dır. Kısa kuyrukları, 24 ile 34 gr arası değişen ağırlıkları vardır. 

Splendid (Kırmızı Göğüslü Papağan)
Splendid (Kırmızı Göğüslü Papağan): Latince adı Neophema Splendida olan ve Al gerdanlı papağan olarak ta bilinen türün ana vatanı Güney Avustralya’dır. Yetişkinleri 44 gr ağırlığa ve 20 cm uzunluğa erişebilen bu gösterişli tür, ortalama 14 yıl yaşayabilmektedir.

Orta Boy Papağan Çeşitleri

Ortay boy papağan türleri genel olarak 20-30 cm büyüklükte olan türler arasında yer alır.

Sultan Papağanı

Sultan Papağanı – Cockatiel: 33 santim uzunluğa ulaşabilen bu tür kakadu papağan ailesindendir. Ortalama 14 yıl yaşam ömrü olan bu papağan iyi şartlarda 20 yıla kadar yaşayabilir.

Noble Macaw
Noble Macaw (Kırmızı omuzlu Amerikan Papağanı): Diopsittaca Nobilis olarak bilinen türün uzunluğu yaklaşık olarak 35 cm civarıdır. Asıl vatanı ise Güney Amerika'dır.

Papağan Türleri Ve Doğal Yaşam Alanları

Monk Parakeet – Quaker Paraket: Myiopsitta monachus Latince adıyla bilinen bu tür Keşiş papağanı olarak da bilinir. Asıl yurtları ise Orta ve Güney Amerika'dır. Ortalama ömürleri 20 yıl kadardır. Yetişkin olduklarında boyları 29 cm, ağırlıkları ise 140 gr’a kadar ulaşabilmektedir. 50 cm ye ulaşan kanat genişliği ile parlak yeşil renkte, karın bölgesi gri, sarı ve yeşilimsi renklerdedir.


Lori – Lorikeet

Lori – Lorikeet: Asıl adı Loriini olan Loriket de denilebilen bu papağan çok farklı bir türdür. Meyvelerinin kendisi ve çiçekleri ile beslenen Lori papağanlarının dilleri fırça uçlu olduğu için bunu rahatlıkla yapabilmektedir. Gökkuşağı lori, kırmızı lori, karabaş lori, zeytin göğüslü lori gibi pek çok türü de bulunmaktadır. Vücut ağırlıkları alt türlere göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin, Gökkuşağı Lori 120 gr, Kırmızı Lori 160 gr, Zeytin Göğüslü Lori ise 74 gr ağırlığa sahiptir. Lori papağan türleri Güneydoğu Asya, Endonezya, Timor, Papua Yeni Gine ve tüm Avustralya kıtasında yaygın olarak yaşamaktadır.

Papağan Türleri Ve Doğal Yaşam Alanları
Aratinga Conure: Aratinga olarak bilinen bu tür Güneş Muhabbet Kuşu olarak bilinir. Renginin sarı, kırmızının parlak tonunda olması sebebiyle böyle adlandırılmıştır. Asıl memleketi ise Güney Amerikadır. Arjantin bölgesinde yaygın olarak görülen bu türün yetişkinlerinin 30 cm uzunluğu ve 130 gr ağırlığa sahiptir. Alt türleri arasında Aztek paraketi, Mavi Tepeli paraket, Altın paraket, Güneş paraketi orta ve büyük boy papağan grubuna ait olabilen türlerdir.

Papağan Türleri Ve Doğal Yaşam Alanları
Pionus Parrots: Meksikalı bir kuş türü olan ve yine Orta ve Güney Amerika bölgelerinde yaşamaktadır. 25 yıl yaşayabilmektedir. Pullu ve mavi kafası, kanatları bronz, gölgeli beyaz şapkalı alt türleri de bulunmaktadır. En büyükleri ise pullu kafalı olanlardır. Ağırlığı 290 gr, uzunlukları takriben 30 cm civarındadır.

Caique Parrot

Caique Parrot: Pionites diye Latince adıyla bilinen bu türün siyah başlı ve beyaz karınlı iki türü bulunmaktadır. Asıl vatanı Güney Amerika’da bulunan Amazon bölgesidir. 30-40 yıl yaşayabilen türün boyu 23 cm’ye, ağırlığı da 150 – 170 gr’a ulaşabilmektedir. Bu türün en belirgin özelliği kısa, kare kuyruğudur.

Pyrrhura
Pyrrhura: Pyrrhura denilen bu tür, kızıl karınlı paraket olarak adlandırılmıştır. Ana vatanı ise Güney Amerika’dır. Orta Amerika bölgesinde de görülmektedir. 20 – 25 yıl ortalama ömürleri vardır. Pek çok alt türe sahiptir. Patagonian conure, Pyrrhura rupicoa, Siyah Şapkalı Paraket bilinen alt türleri arasında yer alır.

Poicephalus Parrots

Poicephalus Parrots: Latince adı Poicephalus’tur. Memleketi Güney Afrika'dır. Etiyopya ve Senegal'in aşağı sınırlarındaki bölgesinde yaşayarlar.Bu türün bilinen altı farklı alt türü bulunmaktadır. Ancak sadece 4 çeşidi evcilleşmiş ve evde beslenmektedir. Bunlar Senegal, Meyer, Jardine ve kahverengi kafalı olan türleridir. Ortalama ömürleri 20 - 30 yıl kadardır. Fakat Senegal türünün 50 yıl kadar yaşayabildiği de bilinmektedir.

Cockatoos

Cockatoos: Cacatuidae Latince adıyla bilinen bu türün memleketi ise Solomon adaları, Malezya, Tayland ve Singapur’dan, Avustralya ya kadar uzanan bölgelerdir. Genel olarak beyaz ve siyah renkte olan kakaduların farklı farklı türleri de bulunmaktadır. Beyaz veya siyah renk tüylerin üzerine serpiştirilmiş olan farklı renklere göre isimler almaktadır. Örneğin Gül Göğüslü Kakadu, Pembe Kakadu, Tepeli Kakadu, Gri Kakadu gibi. Kakadu türlerinin bazıları orta boy papağan grubundadır. Bunlar ortalama 23 – 33 cm uzunluğundadır.

Orta Boy Kakadu Türü Papağanlar

Orta Boy papaganlar

Çıplak Gözlü Kakadu – Bare-eyed Cockatoo
Geniş Tepeli Kakadu – Ducorp’s Cockatoo – Solomons Kakadu
Goffin Kakadu – Goffin’s Cockatoo
Kırmızı Göğüslü Kakadu – Rose-breasted Cockatoo
Büyük boy kakadu türleri,
Pembe Kakadu – Major Mitchell’s Cockatoo
Sarı Taçlı Kakadu – Lesser Sulphur-crested Cockatoo
Sitron Tepeli Kakadu – Citron-crested Cockatoo
Mavi gözlü Kakadu – Blue-eyed Cockatoo
Kükürt Taçlı – Sülfür Kakadu – Greater Sulphur-crested
Uzun Gagalı Kakadu – Long-billed Corella
Molukan Kakadu – Moluccan Cockatoo
Beyaz Kakadu – Şemsiye Kakadu – Umbrella Cockatoo

Büyük Papağan Cinsleri

Grey Parrot

African Grey Parrot: Psittacus erithacus ve Jako papağan ve ya Gri papağan olarak bilinirler. Konuşma yeteneği en iyi olan türlerin başında bu tür gelir. Ana vatanı Kongo Cumhuriyeti'dir. Ortalama olarak 40 - 50 yıl yaşayabilirler. 33 cm uzunluğa ve 410 gr ağırlığa erişebilmektedirler. Jako türlerinin Congo ve Timneh isminde iki alt türü bulunmaktadır.

Amazon Parrots

Amazon Parrots: Latince adı Amazona olan Amazon papağanı da büyük ve orta gruptan sayılan ve çok sayıda alt türü olan papağan cinslerinden biridir. Ana vatanı Güney Amerika Amazon ormanlarıdır. Alt türlerine göre uzunluk ve ağırlıkları değişmektedir. Amazon papağanı alt türlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz; Mavi Kafalı Amazon, Sarı Başlı Amazon, Sarı Alınlı Amazon, Beyaz Alınlı Amazon, Küba Amazonu, Yeşil Yanaklı Amazon, Mavi Yanaklı Amazon, Kızıl Karınlı Amazon, Sarı Enseli Amazon, Siyah Gagalı Amazon, Sarı Gagalı Amazon papağanı gibi. Bunların dışında da bilinen Amazon papağanı türleri bulunmaktadır ve toplam 25 alt türe sahip olduğu bilinmektedir.

Eclectus Parrot
Eclectus Parrot: Eclectus roratus Latince adıyla bilinen bu türün yetişkinleri 440 gr ağırlığa ve 35 cm uzunluğa erişebilmektedir. Solomon adaları ve Yeni Gine ye özgü olan bu tür kuzey Avustralya da yaşamaktadır. Lori papağanı ile benzer özelliklere sahiptir. Kısa kuyruklu bu papağan türünün kırmızı ve yeşil renkte baskın olarak üç alt türü bulunmaktadır.

Hawk-Headed Parrot
Hawk-Headed Parrot: Deroptyus accipitrinus denilen bu türe "Brezilya Şahin Başlı Papağanı" da denilmektedir. Diğer taraftan, Kırmızı fan papağanı olarak da adlandırılan bu türler Amazon, Brezilya, Venezuella, Kuzey Peru, Bolivya ve Fransız Guayanası, Surinam ve Guyanam bölgesinde yaşamaktadır. 35 cm uzunluğa erişebilen türün ömrü ortalama olarak 40 yıl civarındadır. Bu türün en belirgin özelliği tehlike anında hemen boyun bölgesinde ki mavi ve kırmızı renkli tüylerini dikleştirmektedir.

Macaws Parrot
Macaws Parrot: Ara Macao olarak Latince adıyla bilinen bu tür "Ara papağanı" olarak da bilinir. Orta Amerika asıl vatanıdır. 1 kg ağırlığa ve 90 cm uzunluğa erişebilen en büyük papağanlar arasında yer alır. Macaw papağanlarının; Altın Yakalı Macaw, Mavi Kanatlı Macaw, Kahverengi Alınlı Macaw, Scarlet Macaw, Kırmızı Alınlı Macaw, Kırmızı-Yeşil Macaw, Asker Macaw, Sümbül Macaw, Mavi Boğazlı Macaw gibi bir çok alt türleri bulunmaktadır. Ortalama ömürleri 25 ila 60 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.

Palm Cockatoo
Palm Cockatoo: Probosciger aterrimus Latince adıyla bilinen Palmiye Kakadu'nun gagası, papaganlar içinde en büyük olan türüdür. Kuzey Avustralya ve yeni Gine ise anavatanlarıdır. 65 cm uzunluğa, 1,2 kg ağırlığa çıkabilmektedir. En iri tür bu türdür. Gri - siyah renkteki tüylerin yanı sıra kırmızı yanakları ile oldukça ilginç bir yapıya sahiptir. Yaşam süreleri ise ortalama olarak 40 ila 90 yıl arasında değişebilmektedir. Ve bu papağanlar dünyasında en uzun yaşayan tür olduğuna da işaret eder.

Parakeets
Parakeets: Paraketler değişik boy ve ağırlıkta olabilen papağan türleridir. Küçük, orta ve büyük türden papağanları barındıran bu geniş gruptaki kuşların en bilinenleri; Muhabbet kuşu, Halka Boyunlu paraket, İskender papağanı, Erik Başlı paraket, Kırmızı Alınlı paraket – kakariki, Carolina paraket, Gri Kukuletalı paraket, Keşiş paraket olarak sayılabilir. Paraketler içerisinde dikkat çeken özel bir Papağan türü;

Alexandrine Parrot
Alexandrine Parrot: Psittacula Eupatria diye anılan "İskender papağanı" olarak adlandırılan türün esas vatanı Doğu Hindistan ve Sri Lanka'dır. Ortalama yaşam süreleri 30 yıl kadardır. Türün, orta, büyük olanları vardır. Ağırlığı 260 gr, uzunlukları ise 22 cm'e kadar ulaşabilmektedir. Akrobasi yeteneği çok güzlü olan bu türün, konuşma kabiliyeti ise çok yüksektir..

Evet yukarıda anlattığımız papağan türleri ile ilgili bilgiler umurız işinize yarar. Her canlının tıpkı insanlar gibi farklı farklı bir özelliği olduğunu biliyoruz. Papağanlarda var olan tür ve ırk arasında birbirinden güzel renkleri ile insanları büyülüyebiliyor. Bu güzel türler hakkında sizler için kullanışlı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız bu bilgiler işinize yaramıştır. Sağlıcakla kalın... 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...