Tarih : 01.12.2021 - 17:40 Yorum : 0

Piruhi mantısı nasıl yapılır? Kıbrıs’a özgü Piruhi mantısı tarifi ve püf noktaları!

Piruhi mantısı, Kıbrıs’a özgü lezzetler arasında yer alan ve beğenilerek yapılan tariflerden biridir. Masterchef 2021’de yarışmacıların Kıbrıs yemekleri arasında yer verdiği Piruhi mantısı, izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Yarışmayı severek takip eden izleyiciler internet üzerinden “Piruhi mantısı nasıl yapılır?”, “Kıbrıs’a özgü Piruhi mantısı tarifi ve püf noktaları nelerdir?” sorularına cevap aramaya başladı.

Piruhi mantısı nasıl yapılır? Kıbrıs’a özgü Piruhi mantısı tarifi ve püf noktaları!

Masterchef 2021 yarışmacılarının bu akşam yapmış olduğu Kıbrıs yemekleri arasında en sevilen lezzetlerden biri olan Piruhi mantısı, izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Yapımı da oldukça kolay olan mantının hangi malzemelerle nasıl yapıldığı büyük bir merak konusu oldu. Pir-i Ruhi (Ruhun piri) anlamına gelen Piruhi Mantısı nasıl yapılır? Kıbrıs’a özgü Piruhi mantısı tarifi ve püf noktaları nelerdir? Tüm detayları sizler için derledik…

KIBRIS’A ÖZGÜ PİRUHİ MANTISI TARİFİ

Hamuru için:

  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 kahve fincanı su

İç harcı için:

  • 1 adet soğan
  • 120 gram tulum peyniri (isteğe göre lor peyniri de olabilir)
  • 1/2 demet maydanoz

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz içi

PİRUHİ MANTISI NASIL YAPILIR?

Öncelikle iç harcı hazırlanır. Harç için soğanlar bir kase içerisinde ovulur. Üzerine tulum peyniri ya da lor peynir ilave edilerek maydanoz eklenir. Diğer tarafta geniş bir kap içerisine un dökülür ve ortası açılarak sıvı yağ, su ve yumurta ilave edilir. Sert bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Hazırlanan hamurun üzerine nemli bir bez örtülür ve 15 dakika oda sıcaklığında beklemeye alınır. Daha sonra hamur, ikiye bölünerek bezeler oluşturulur.

Bezelerin biri tezgah üzerinde incecik olana kadar merdane yardımıyla açılır. Açılan hamur mantı boyundan biraz daha büyük olacak şekilde kare şeklinde kesilir. Hazırlanan harç kesilen kareler içine yerleştirilerek üçgen şeklinde kapatılır ve kenarları bir çatal yardımıyla birleştirilir. Diğer beze de aynı işlemlerden geçirilir.

Bir tencereye yarısından biraz daha fazla olacak şekilde su eklenir ve kaynatılır. Kaynayan suda hazırlanan hamurlar yaklaşık 10 dakika kadar pişirilir. Pişen hamurlar bir tabağa aktarılır. Bir tava içine tereyağı, sıvıyağı ve ceviz eklenerek kavrulur. Ardından kavrulan cevizli yağ pişen hamurların üzerinde gezdirilir. Piruhi Mantısı hazır, afiyet olsun…

PİRUHİ MANTISI PÜF NOKTALARI

Kıbrıs’a özgü lezzetlerden biri olan Piruhi Mantısı’nın çok daha lezzetli ve kıvamlı olabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır. Öncelikle kesmiş olduğunuz hamurların eşit parçalarda olmasına özen göstermelisiniz. Kullanılan malzemelerin taze ve ölçülerinin doğru olmasına özen göstermeniz de tarifinizin çok daha lezzetli olması için etkili olacaktır.

 
 
YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber