Tgrt Haber
24 Nisan 2020 15:45

Ramazan Ayının 1. Günü Özel İftar Menüsü

2020 yılı Ramazan ayının ilk haftalarını koronavirüs sebebiyle hep birlikte evde geçireceğiz... Çoğunuzun bu durum karşısında biraz buruk, biraz üzgün bir Ramazan ayı geçirdiğinin farkındayız. Yine de şükür edilecek birçok sebep olduğunu da gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz... Bu makalemizde Ramazan'ın ilk gününe özel bir iftar menüsünü sizlerle paylaşmak istiyoruz. Tarif bizden yapmak sizden... İşte Ramazan ayının 1. gününe özel Antep yöresi kolay pratik yemek tarifi...

Ramazan Ayının 1. Günü Özel İftar Menüsü
ramazanın ilk günü iftar menüsü,Orucun ilk günü ne pişirsem?,ilk gün için iftar menüsü,Ramazanın 1. günü iftar menüsü

Hasretle beklediğimiz Ramazan ayına çok şükür başladık. Bizlerde sizlere Ramazan ayının ilk günü iftar menüsü hazırladık. İşte Ramazan ayının birinci gününe özel Antep Yöresi'nden hem tadı enfes, maliyeti az pratik bir iftar menüsü önerimiz. 

Ana Yemek: Nakışlı Dolma Tarifi

Nakıslı Dolma Tarifi

Alınacak Malzemeler: 10 adet küçük dolmalık patlıcan / 10 adet küçük dolmalık kabak / 5 adet dolmalık yeşil veya kırmızıbiber / 5 adet orta boy domates / 2 adet limon suyu veya 1 çorba kaşığı koruk ekşisi  

İçine Alınacak Malzemeler: Yarım kilogram kadar yağlı kıyma / Yarım bardak pirinç / 2 yemek kaşığı domates salçası / 1 yemek kaşığı biber salçası / 2 adet soğan / 1 baş sarımsak / 1 çorba kaşığı kırmızıbiber / 2 tatlı kaşığı tuz / 1 tatlı kaşığı yenibahar / 1 çay kaşığı karabiber 

Yapılışı: Sebzelerin içlerini oyun ve yıkayın. Kabakların içine arzuya göre biraz tuz ve karabiber sürün. Sarımsağı dişlerine ayırın ve ayıklayın. 5-6 diş sarımsağı ayırarak gerisini ve soğanı ince doğrayın. Pirinci soğuk suda yıkayın. Kıymayı, pirinç, birer çorba kaşığı domates ve biber salçası, kıyılmış soğan ve sarımsak ve 1 tatlı kaşığı tuz ve baharatlar ile karıştırın. Karışıma 1-2 bardak su ekleyin ve harcı iyice karın. İsterseniz su yerine oyulan domateslerin içini sıkarak domates suyunu da koyabilirsiniz.

Oyulan sebzelere harcı çok bastırmadan doldurun. Ağızlarına birer parça domates dilimini kapak gibi koyun. Tencereye alta kabaklar, üste patlıcan, biber ve domates olarak dizin. Dilerseniz birkaç yaprak veya pancar sarması da ekleyebilirsiniz. Kalan sarımsakları 1 tatlı kaşığı tuzla dövün ve kalan domates salçasıyla karıştırın ve 1 bardak su ile sulandırın. Dolmaların üstüne dökün. Gerekirse dolmaların yüzüne çıkacak kadar biraz daha su ilave edebilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 45 dakika kadar veya suyunu büyük oranda çekene kadar pişirin. Pişme tamamlanmadan 10 dakika önce isterseniz limonun suyunu veya sumak ekşisini ilave edin. Ateşten aldıktan sonra servis yapmadan önce 10-15 dakika kadar demlendirin. 

Çorba: Yoğurtlu Dövme Çorbası Tarifi 

Yoğurtlu dövme çorbası

Alınacak Malzemeler: Yarım bardak dövme / 1 bardak nohut / 10 bardak su / 3 bardak süzme yoğurt / 1 adet yumurta / 2 tatlı kaşığı tuz / 2 yemek kaşığı tereyağı / 1-2 çorba kaşığı kuru tarhun 
Yapılışı: Dövmeyi ve nohudu ayrı ayrı kaplarda güzelce yıkayıp akşamdan ıslatın. Ertesi gün dövmeyi 10 bardak kadar su ile bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynayınca yüzünde biriken köpüğü alın. Etli yapıyorsanız yarım kilo kuşbaşı eti de ekleyin. Ayrı bir tencerede nohutu tuz ve yeteri kadar su ile pişirin. Pişirdiğiniz dövmeyi de pişme suyu ile birlikte ekleyerek, hepsi iyice yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Bir kapta süzme yoğurdun içine 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı yağ ve az miktarda su koyarak iyice karıştırın ve ateşe koyarak devamlı aynı yönde karıştırarak kaynama noktasına getirin. Kaynayan yoğurt karışımını daha önce pişmiş olan dövmeye yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. Bir iki taşım kaynattıktan sonra, servis tabağına alın. Üstüne kızdırılmış yağ, tarhun, karabiber vererek servis yapın.

Tatlı: Bastık (Züngül) Kızartma Tatlısı Tarifi

Bastık Kızartma

Alınacak Malzemeler: 1 Su Bardağı un / 5 adet Bastık / 2 su bardağı zeytinyağı / 1 su bardağı ceviz içi 
Yapılışı: Bir bardak un bir bardak su içerisinde ezilerek yoğurt kıvamına gelecek şekilde karıştırın. Bastıkları hamur bulamacına batırarak zeytinyağı ile dolu ısınmış tavada kızartın. Kızartılan bastıklar üzerine ceviz içi serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun...

Daha fazla yemek tariflerine bakmak isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz... 

Gaziantep Yemek ve Tatlı Tarifleri İçin Tıklayın

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...