Tgrt Haber
16 Temmuz 2022 12:58 - Güncelleme : 16 Temmuz 2022 13:15

Sezgin Baran Korkmaz Kimdir, Nereli ve Neden Tutuklandı?

Kara para aklama dolandırıcılık suçundan Avusturya'da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz, ABD’ye iade edildi. Türkiye’de sıklıkla gündem gelen Korkmaz’ın ABD’ye iadesinin ardından "Sezgin Baran Korkmaz kimdir, nereli, neden tutuklandı?" soruları merak edildi. İşte Sezgin Baran Korkmaz biyografisi ve tutukluluk sürecine dair detaylar…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Sezgin Baran Korkmaz Kimdir, Nereli ve Neden Tutuklandı?
Sezgin Baran Korkmaz,ABD,kara para,dolandırıcılık

SBK Holding ve 6 şirketine yönelik kara para aklama ve dolandırıcılık soruşturması kapsamında Türkiye ve ABD tarafından kırmızı bültenle aranan Sezgin Baran Korkmaz, tutuklu bulunduğu Avusturya'dan ABD'ye iade edildi. İade sürecinin ardından Sezgin Baran Korkmaz’ın kim olduğu ve neden tutuklandığı merak edildi. Peki Sezgin Baran Korkmaz kimdir? SBK Holding kurucusu Sezgin Baran Korkmaz nereli, neden tutuklandı ve neyle suçlanıyor? İşte detaylar…

SEZGİN BARAN KORKMAZ KİMDİR?

Sezgin Baran Korkmaz, 25 Nisan 1975 tarihinde Kars'ın Digor ilçesinde beş çocuklu bir ailede dünyaya gelmiştir. Çocukluğunda ayakkabı boyacılığı yaptığını belirten Korkmaz’ın eğitimi ile ilgili bir bilgiye rastlanmazken Digor’dan 12-13 yaşında İstanbul’a geldiğini, kendisine "Deli Baran" denildiğini, İstanbul Moda’da 13 kişiyle bekar evi paylaşırken, bir yandan da ayakkabı boyacılığı yaptığını söylemiştir.

Sezgin Baran Korkmaz Kimdir, Nereli ve Neden Tutuklandı?

Bulaşıkçılık yaptığı dönercide müşterilerden kalan dönerleri pazarda sattığını, gümrükten tasfiye edilen su arıtma cihazlarını sattığını belirtmiştir.

''Kars'ta boyacılık yapan gencin zirveye çıkış hikayesi'' birçok defa haberlere konu olan Korkmaz son dönemde, İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesinde 17 Mayıs 2020'de Korkmaz ve 3'ü yabancı uyruklu 10 kişiyle, bu kişilerle bağlantılı "malen sorumlu" şirketler hakkında ABD'den haksız kazançla elde edilen "mal varlığı değerini aklama" suçundan hapis cezası istemiyle yargılanmasıyla konuşuluyor.

Sezgin Baran Korkmaz Kimdir, Nereli ve Neden Tutuklandı?

İhtiyaç sahibi öğrencilere burslar verdiğini, yoksullara gıda ve para yardımları yaptığını, başta memleketi Kars olmak üzere birçok yerde okullar inşa ettirdiğini söyleyen Korkmaz, Avusturya'da tutukluluğu sürerken, ABD'ye iade edildi.

Korkmaz, Ağustos 2017'de Beyoğlu Piyalepaşa semt pazarında bulunan tüm sebze, meyve, peynir zeytin gibi gıda ürünlerinin satıldığı tezgahlarını satın alarak bayram öncesi ürünleri vatandaşlara dağıtmasıyla gündeme gelirken, Ağustos 2018'de de lüks yatı "Queen Anne" ile Bodrum Cennet Koyu'na gelip halk plajındakilere bedava ayran ve lahmacun dağıtmasıyla gündem olmuştu.

Gökçen Korkmaz ile evli olup, 2009 doğumlu bir oğlu vardır. 2015 yılındaki bir beyanatında, girişimciliği ve hayatı öğrenmesi için 6 yaşındaki oğluna simit sattırdığını belirtmiştir.

Sezgin Baran Korkmaz Kimdir, Nereli ve Neden Tutuklandı?

SEZGİN BARAN KORKMAZ'IN SAHİP OLDUĞU ŞİRKETLER

Sezgin Baran Korkmaz, isminin baş harflerinden oluşan SBK Holding ve SBK Vakfının kurucu başkanı, Relief International ve EastWest Institue yönetim kurulu üyesi.

  • Mega Varlık Yönetim A.Ş.,
  • Komak Isı Yalıtım sistemleri,
  • SBK Holding Biofarma İlaç sanayi,
  • Unico Sigorta, Münir Şahin İlaç Sanayi,
  • Ecem İlaç Pazarlama,
  • İstanbul Doğu Batı Derneği,
  • Bugaraj Elektronik Ticaret,
  • Hexagon Mühendislik,
  • Auto Alsat Bilişim Otomotiv,
  • Vaniköy Sigorta,
  • Komak Madeni Yağ Akaryakıt,
  • Boğaziçi Cam Sanayi,
  • Bukombin Bilişim,
  • Ürosan Kimya,
  • Noil Yatırım,
  • Blane Teknoloji,
  • Umut İlaç,
  • İsaanne Sarl şirketlerinin sahibi.

 

Türk Hava Kurumu'nun (THK) Laleli Tayyare Evleri'ni illegal bir şekilde ele geçirmeye çalıştığı iddiası ile hakkında suç duyurusu yapıldı. "Adli makamları yanıltmak, iftira, dolandırıcılık, şantaj ve çete yöntemleri kullanmaya" kadar uzanan bir dizi iddia bu dosyada yer aldı.

Şirketlerinden elde ettiği gelirler bir kenara Korkmaz'ın esas gelirinin ABD'de dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen Kingston kardeşlerden komisyon aldığı öne sürüldü.

Şimdilerde Türkiye'deki tüm şirketlerine ve mal varlığına mahkeme tarafından el konulmuş olan Korkmaz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, uluslararası kara para aklama suçlamasıyla aranıyor.

SEZGİN BARAN KORKMAZ NEDEN TUTUKLANDI?

Kara para aklama ve dolandırıcılık soruşturması kapsamında Türkiye ve ABD tarafından kırmızı bültenle aranan ve Avusturya'da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz, ABD'ye iade edildi.

Korkmaz, 19 Haziran'da Avusturya'nın başkenti Viyana'ya yaklaşık 250 kilometre mesafedeki bir kasabada emniyet güçlerince gözaltına alınmıştı.

Sezgin Baran Korkmaz Kimdir, Nereli ve Neden Tutuklandı?

Avusturya Adalet Bakanlığı, 15 Haziran’da Sezgin Baran Korkmaz'a yönelik isnat edilen suçların ilkinin ABD'de işlenmiş olması ve oradaki mağdur sayısının fazlalığı gerekçesiyle iade önceliğini ABD'ye verme kararı almıştı. ABD Adalet Bakanlığı, diplomatik işlemlerin ardından uçakla gönderilen Korkmaz'ı dün resmen teslim aldı.

Korkmaz'ın ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı güvenlik gücü US Marshals'ın yetkilileri nezaretinde Utah eyaletine geldiğini bildirildi.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Korkmaz'ın Avusturya'dan ABD'nin Utah eyaletine bağlı Salt Lake City kentine getirildiği, "kara para aklama", "elektronik dolandırıcılık" ve "hukukun işleyişini engelleme" suçlamalarıyla karşı karşıya kalacağı belirtildi. Açıklamada, Korkmaz'ın suçlu bulunması halinde, hakkındaki her bir suçlamadan 20'şer yıla kadar hapis cezası alabileceği kaydedildi.

70 GÜN SONRA JÜRİ ÖNÜNE ÇIKACAK

Sezgin Baran Korkmaz, 70 gün sonra jüri önüne çıkarılacak. Korkmaz’ın ABD’deki avukatları mahkemeden ek süre isteyebilecek. Bu nedenle Utah Eyaleti’ndeki St. Lake City mahkemesinin başlama tarihi uzayabilecek.

Kara para aklamak, dolandırıcılık gibi çeşitli suçlamalar nedeniyle Türkiye ve ABD tarafından hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılan Korkmaz'a ilişkin Wels Mahkemesi, Ağustos 2021'de Türkiye'nin iade talebini kabul etmiş, daha sonra da Mart 2022'de ABD'nin iade talebini de yerinde bulmuştu.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kteoman27 Ekim 2022 15:08

Ötmesin diye ABD ye iade edildi.

Sonraki Haber Yükleniyor...