Tgrt Haber
29 Ekim 2021 10:00

Soğan yedikten sonra mide ağrısı neden olur? Mide ağrısına ne iyi gelir?

Soğan yedikten sonra mide ağrısına ne iyi gelir, soğan neden mide ağrıtır? sorgulanmaya devam ediyor. Kuru soğan mideye neden dokunur, soğan mide yakar mı, hazımsızlık yapar mı? Haber detaylarında...

Soğan yedikten sonra mide ağrısı neden olur? Mide ağrısına ne iyi gelir?
soğan,mide yanması,mide ağrısı,doğal,bitkisel çözüm,kuru soğan,soğan zarı

Soğan mide ağrıtır mı, soğan neden mide yakar? Mide yanması nasıl geçer? Soğan yedikten sonra mide ağrısını geçirmek için ne yapmak gerekir? Bu soruların cevabını yemeklerin vazgeçilmezi olan soğanı tükettikten sonra siz de merak ediyorsanız haberimizin devamını okuyabilirsiniz...

KURU SOĞAN MİDEYE DOKUNUR MU? 

 

Kuru soğan normal şartlarda mideye dokunan bir besin değildir, kuru soğanın içerdiği maddeler mideye dokunmaz. Tıpta "mide hastalığı" kategorize edilen gastrit, kanser, mide ülseri hastalarının dahi kuru soğan tüketmesinde bir sorun yoktur.

Reflü, bir mide hastalığı olarak tanımlanmamaktadır. Reflüsü olanlar, kuru soğan yediğinde farklı etkiler gözlemleyebilir. Sadece reflüsü olan kişilerde kuru soğan yakınmaları arttırabilir.

Peki Neden Mide Ağrıtır?

Normal şartlarda kuru soğan yedikten sonra mideme dokundu diye yakınanlara bunun nedenini soğan zarı olduğunu söylemek doğru olur çünkü soğan zarı lifli bir zardır. Bu zar, bağırsaklarda sindirimi sırasında ortaya bir gaz çıkar böylece, bağırsaklarda bulunan gaz miktarında artış olur. Yani zarın sindirim sonrasındaki etkisi, kuru soğan yiyenlerde mide yanması, mide ekşimesi gibi etkiler gösteriyor. Aksi takdirde, kuru soğanın kendisi mideye dokunacak bir madde içermez ve mide duvarında herhangi bir hasara neden olmaz.

Özetle, soğanı zarından ayırarak yemek sorunun kesin çözümü olabilir ancak reflü rahatsızlığı olan kişilerin kuru soğan tüketiminden kaçınmasını öneririz. Çünkü reflü yakınmaların artmasına neden olabilir.

SOĞAN YEDİKTEN SONRA MİDE AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Mide ağrısına ve yanmasına iyi gelen doğal/bitkisel çözümler:

  • Tarçın: Sabahları aç karnına bir çay ya da tatlı kaşığı tarçın Yemek, mide ağrılarının hızla geçmesine vesile olmaktadır. Beslenme uzmanları tarafından sıklıkla önerilen tarçın, sütlü tatlıların ve salep gibi içeceklerin üstüne konularak da tüketilebilir.
  • Muz: Sporcuların bir numaralı tercihi olan muz meyvesi eklem ağrılarında olduğu gibi mide şikayetlerine de çözüm getiriyor. Öğün aralarında tüketilen muzlar, mide şikayetlerinin çok daha az hissedilmesini olanaklı hale getirmektedir.
  • Yoğurt: Özellikle spordan sonra mide ağrıması ve ekşimesi şikayeti sıklıkla görülmektedir. Bu, vücudun fazla zorlandığına dair bir işarettir. Yarım yağlı ya da laktozsuz yoğurtlar tüketilerek hem harcanan enerji geri kazanılabilir hem de midede ortaya çıkan ağrılar azaltılabilir.
  • Süt: Mide ağrısı ve yanması şikayeti bulunan kişiler bir yudum süt içerek bu şikayetlerinden kurtulabilir. Bir bardak süt içmek gaza neden olacağı için çok az miktarda içilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Bitki Çayları: Papatya ve ada çayı başta olmak üzere birçok bitki çayı mide ağrılarını geçirmektedir.
  • Maden suyu: Yemeklerden on dakika sonra maden suyu içmek hem hazımsızlığa iyi geliyor hem de midenin çok daha rahat çalışmasını mümkün kılıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...