Tgrt Haber

Teknoloji Nedir? Teknolojinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

16 Nisan 2019 11:19
Teknoloji Nedir? Teknolojinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Teknoloji Nedir?,Teknolojinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Mühendislik alanından ortaya çıkan teknoloji, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan alet ve araçların bütününü kapsar. Teknolojiyi kullanma çağında yaşadığımız zaman diliminde veri paylaşımı sayesinde, birçok kâşif ve bilim insanının çalışmaları neticelere kavuşmuştur. Bu makalemizde sınırı olmayan, hatta ustası da olmayan ve vazgeçilmezimiz olan teknolojinin faydaları ve zararları üzerine durduk. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu özet niteliğindeki makaleyi keyifle okumanızı diliyoruz. Şimdiden iyi okumalar..

Teknoloji Nedir? Teknolojinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Teknoloji, insanoğlunun hayatına katkı sağlayan, onun hayatını kolaylaştıran, günlük hayatı daha sistemli, daha rahat hale getiren aletlerin bütününe denir.

Teknolojinin Faydaları Nelerdir?

Teknolojinin insanlara çokşey kazandırdığı ortada. Sadece televizyon ve bilgisayarın faydalarını anlatmaya kalksak bunu anlatmaya sayfalar yetmeyebilir.

Teknolojinin biz insanlara kattığı faydalarından bazıları şunlar:

Teknoloji sayesinde veri alışverişi denilen yani bilgi alışverişiyle dünyanın en uzak noktasından en yakın noktasına kadar bir tıkla bilgi alabiliyoruz.

Teknoloji sayesinde dünyamız artık global bir köy haline gelmiştir.

Teknolojik gelişmeler bir çok yeni ürünün de hayatımıza girmesine vesile oldu. Bu sayede insanoğlunun hayatı hem kolaylaştı, hem pratikleşti.

Bugün evinizde internetten 3, 5 dakika içinde alışveriş yapabilirsiniz,

60 saniyede bir apartmanın 1. katından 10. katına çok rahat bir şekilde çıkabilirsiniz.

Tıp sektöründe DNA analizleri, tahliller, ameliyatlar, insan vücudunun nakli gibi bir çok alanda teknolojisiz asla yol kat edilemezdi. 

Ölümcül birçok hastalığın çaresi yapılan teknolojik aletler ve makineler sayesinde bulunmuştur.

Teknolojinin en büyük katkılarından biri de hiç kuşkusuz ulaşım sektörüdür. Kara, hava, deniz ulaşımında kullanılan her türlü araç, teknoloji ürünüdür. 

Küresel ekonomi başta olmak üzere ülke ekonomilerinin gelişmesine, endüstri ve eğlence sektörü büyümüştür.

Günlük hayatta mutfaklarda kullandığımız küçük ev aletleri, asansörler, beyaz eşyalar ve daha nice teknolojik cihaz, zamandan tasarruf ve verimli hizmetler sağlamaktadır.

Eğitim alanında akıllı tahtalar, tabletler ve bilgisayarlar yardımıyla yine okulların laboratuvarlarında öğrenim görürken teknolojinin büyük bir etkisi vardır. Öğrencilerin okuduğu kitaplar bile dev matbaalarda basılarak onlara teslim edilir.

Basım-yayın sektörünün kullandığı teknolojiler ile günümüzde 1 saat içinde binlerce kitap basılabilir. 

Medya sektörü, teknoloji olmadan artık bir hiçtir. Düşünün kameralar, fotoğraf makineleri, ses kayıt cihazları, uydu sistemleri hepsi teknolojik ürünlerdir. Televizyon ve radyo yayıncılığı, teknolojik araçlar sayesinde yapılabilmektedir. 

Suçluların yakalanması için teknolojiden faydalanılır. Bu amaçla kullanılan güvenlik kameraları, alarmlar, takip sistemleri, telsizler teknolojik ürünlerdir.

Eğlence, müzik ve reklâm sektörü, tamamen teknolojiye bağımlıdır. Albüm hazırlanması, tiyatro sergilenmesi, reklâm filmi ve klip çekilmesi, konser verilmesi ve sinema filmleri çekimleri ve yayınları için teknolojiye ihtiyaç vardır.

Endüstri ve sanayide de, teknoloji sayesinde kısa sürede üretim, montaj, bakım ve onarım yapılabilir.

Son model arabalar, hızlı trenler, ses duvarını aşan uçaklar, insansız otomobiller, hafif hava araçları, yatlar ve daha niceleri teknoloji sayesinde insanlığın hizmetindedir.

Teknoloji Nedir? Teknolojinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Teknolojinin faydaları kadar zararları da bir hayli fazladır. Evet, teknolojinin yol açtığı sorunları, yine teknoloji yardımıyla çözübiliyoruz.

Şimdi de teknolojinin zararlarından örnekler vererek yazımızı okumaya devam edelim.

Dünya devletlerinin hepsi ileri teknolojilerine güvenerek savaşır. Atom bombaları, kitle imha silahları, füzeler, seyyar rampalar, nükleer ve biyolojik silahlar, askeri denizaltılar, savaş gemileri ve savaş uçakları son teknoloji ile üretilmiş dev araçlardır.

Teknolojinin vermiş olduğu rahatlık sayesinde insanlar tembelleştirir, hazıra ve hareketsiz yaşama alışır.

Tüketimi artıran teknoloji, dünyadaki yer altı ve yer üstü kaynakları tükenme noktasına getirmiştir. Artık her türlü teknolojik ürüne binlerce lira harcıyoruz.

Çok uzaklara gitmeye gerek yok daha 15 - 20 yıl öncesine kadar lüks olarak görülen bir çok teknolojik cihazlar, günümüzde artık bir ihtiyaç olarak kanıksanmıştır.

Küresel ısınma gibi çevre sorunlarının başında teknoloji ile bağlantılı faktörler gelir. Örneğin; teknoloji kullanan fabrikanın atıkları bile teknoloji kullanılarak çevreye atılır.

Nükleer teknoloji araçları ve bu araçlarda yapılan çalışmalar neticesinde doğamız ve çevreye büyük zararlar verilmektedir.

Teknolojinin bazı uygulamaları, toplumda etik, ahlâki ve kültürel sorunların doğmasına yol açtı. Bazı değerleri olumsuz etkiledi, bazılarını yok etti.

Sosyal medyada, internette paylaşılan kişisel bilgiler, insanların aleyhlerine kullanılmaya başlandı.

Makineler, insan gücünün yerini aldı. İstihdam sorunları ortaya çıkmaya başladı. Makine verimliliği, insan verimliliği ile kıyaslanmaya başlandı.

Bazı meslek dalları teknolojiye yenik düştü, bazıları da teknolojiye direnmeye devam ediyor.

Teknolojinin insan sağlığına olumsuz etkileri çeşitli hastalıkları tetikledi, bazı hastalıkların ortaya çıkmasına yol açtı. Günümüzde artık “teknoloji bağımlılığı” için klinikler açılıyor.

Teknoloji yi enerjisiz, elektriksiz düşünmek mümkün değildir. Kullandığımız her cihaz elektrik enerjisi ile kullanır. Bu sebeple teknolojik cihazların yaydığı elektromanyetik dalgaların, beyin nöronları başta olmak üzere vücudun kimyasını bozmaktadır.

Her yerde bulunan teknolojik cihazlar radyasyona ve elektromanyetik dalgalara maruz kalma riskini artırarak kanser gibi çağın vebası hastalıklara yakalanma riski artmıştır. 

Teknoloji insanlara çift kimlik hatta maalesef çok yüzlü olmayı da öğretmiştir. Çoğu insan tamamen sanallaşarak, asosyalleştirmiştir. 

Bilgisayar oyunları, çocukların ve gençlerin hayatını olumsuz etkilemiştir. Yeni nesil de boyun, bel, diksiyondan başlayarak birçok sağlık sorunları ortaya çıkmıştır. Teknolojiye bağlı depresyon, stres, uykusuzluk gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için yaşam koçları türemiştir. 

Teknoloji Nedir? Teknolojinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yeni ile Eskinin Kavgası: Teknoloji 

Doğal kaynakların kullanılmasıyla başlayan teknoloji, genel olarak insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Her ihtiyaç, farklı bir teknolojinin gelişmesine yol açmıştır. Tekerleğin icadı, teknolojik bir devrimdir. Matbaa ve telefonun icadı adeta toplumların kaderini değiştirmiştir. Nihayet internetin keşfi ile iletişim devrimi yaşandı. Toplumlar arası etkileşim ve iletişim kaynakları bir anda internete evrildi. Nükleer ve askeri teknolojilerdeki gelişmeler, ülkeleri yeni teknolojiler icat etmeye sevk etti. Günümüzde artık yapay zekânın insanları yöneteceğini, nano-teknolojileri ve parçacık teknolojilerini konuşuyoruz.

Bugün cep telefonu olmadan yaşayamayacağını söyleyen insanların 1990’lı yıllardan önce cep telefonları olmadan nasıl yaşıyordu acaba? Evet, internet, cep telefonu ve teknolojik  cihazlar yaşam biçimimizi, hayat felsefemizi kökten değiştirerek çığır açmıştır.

Mühim olan burada eski ile yeninin kavgasını yapmak değildir. Herşeyi kararında kullanmak ve insanlığın yararı için kullanmak ve üretmektir. Her yeni, eskinin kıymetini bilmelidir. Her eski de doğruya kanalize olmuş yeni ile gurur duymalıdır.

Bu sebeple teknolojiyi kullandığımız şu zamanda üretilen herşeyin insanlığın faydasına olmasını diliyoruz. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...