Tgrt Haber
11 Nisan 2019 11:48

Türbidimetrik Yöntem Nedir Türbidimetrik CRP yüksekliği, Türbidimetrik Düşüklüğü, CRP Türbidimetrik Ve Nefelometrik Nedir Ne Anlama Gelir?

Türbidimetrik ve Nefelometrik CRP miktarını öğrenmek için kullanılan bir test yöntemidir. Aslında çok basit bir kan tahlili olan CRP, vücutta bulunan iltihabi süreci ve şiddetini göstermektedir. Bu tarz tahliller kanserin seyrini göstermesi açısından son derece önemlidir. Bu makalemizde CRP yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?, CRP tahlili nedir? sorularına cevap aradık. Merak edilen tüm detayları makalemizden okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Türbidimetrik Yöntem Nedir Türbidimetrik CRP yüksekliği, Türbidimetrik Düşüklüğü, CRP Türbidimetrik Ve Nefelometrik Nedir Ne Anlama Gelir?
türbidimetrik yöntem nedir,türbidimetrik crp yüksekliği,türbidimetrik düşüklüğü,CRP,Türbidimetrik Ve Nefelometrik Nedir

CRP C-Reaktif Protein Ne Anlama Gelir?

CRP: C-reaktif protein, karaciğer tarafından üretilen bir maddedir. CRP için diğer isimler yüksek duyarlıklı C-reaktif protein (hs-CRP) ve ultra-duyarlı C-reaktif proteinlerdir (us-CRP).

Kandaki yüksek düzeyde CRP, iltihap(inflamasyon)ın göstergesidir. Enfeksiyondan kansere kadar pek çok sebeplerden kaynaklanabilir.

CRP Testi Nasıl Yapılır, CRP Test Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Reaktif protein, ortalama olarak bir litre kanın (mg / L) miligramında CRP olarak ölçülür. Düşük C-reaktif protein yüzdesi, vücutta daha az iltihap olduğunu gösterdiğinden, yüksek olandan iyidir.

– 1 mg / L’nin altında ise, düşük kardiyovasküler (kalp ve kan damarlarının) hastalık riskine sahipsiniz demektir.

– 1 ila 2,9 mg / L arasında ise, orta riske sahipsiniz demektir.

– 3 mg / L’den büyük ise, yüksek kardiyovasküler hastalık riski bulunuyor demektir.

– 10 mg / L’nin üzerinde ise, vücuda yayılmış iltihabın nedenini belirlemek için farklı testler yapılmasına ihtiyaç olduğunu gösterir.

Bu özellikle yüksek okuma aşağıdakileri gösterebilir:

– Bir kemik enfeksiyonu veya osteomiyelit
– Otoimmün artrit alevlenir
– İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı (İBH)
– Tüberküloz Hastalığı
– Lupus, bağ dokusu hastalığı veya diğer otoimmün hastalıklar
– Kanser, özellikle lenfoma
– Pnömoni veya diğer önemli enfeksiyon

CRP düzeylerinin, doğum kontrol hapları alan kişilerde yüksek çıkabilir.

Hamilelikte yüksek CRP değerleri komplikasyonlar için bir neden olabilir, fakat CRP ve gebeliğin bu husustaki komplikasyonlarını daha fazla teste ihtiyaç duyulabilir.

Şayet hamileyseniz kronik bir enfeksiyon ya da bir çeşit enflamatuar hastalığınız var ise, CRP testinin kalp hastalığı riskinizi doğru bir şekilde değerlendirmesi düşünülemez.

CRP testi yapılmadan önce test sonuçlarını etkileyebilecek herhangi bir tıbbi durum hakkında doktorunuzla konuşmanızda yarar var. Hatta CRP testi yerine başka kan testlerini yaptırabilirsiniz.

Bu testin kardiyovasküler hastalık riskinizin tam sonucunu vermez. Hangi izleme testlerinin sizin için en uygun olduğunu doktorunuzun belirlemesi gerekir.

Böyle durumlarda sizden aşağıdaki testlerden biri istenebilir:

– Elektrokardiyogram (EKG)
– Ekokardiyogram
– Stres testi
– Koroner arterlerin BT taraması
– Kalp kateterizasyonu

Türbidimetrik Yöntem Nedir Türbidimetrik CRP yüksekliği, Türbidimetrik Düşüklüğü, CRP Türbidimetrik Ve Nefelometrik Nedir Ne Anlama Gelir?

CRP Testi Yaptırmak Riskli Mi?

CRP testi yaptırmak riskli değildir. Çünkü bu düşük riskli rutin bir testtir. Ancak kan alınırken aşağıdaki komplikasyonlar oluşabilir.

Bunlar;

Baş dönmesi veya başın çarpması

Aşırı kanama

Delme alanındaki morarma veya enfeksiyon

CRP testi, hastanın kalp hastalığı riskini, özellikle yüksek kolesterol seviyeleri ile birlikte değerlendirilmesinde yardımcı olabilir. Bu testin faydaları potansiyel komplikasyonları, özellikle de kalp hastalığı veya felç riski taşıyan kişiler ve son ameliyattan iyileşen hastalardan daha ağır basmaktadır.

Türbidimetrik Yöntem Nedir Türbidimetrik CRP yüksekliği, Türbidimetrik Düşüklüğü, CRP Türbidimetrik Ve Nefelometrik Nedir Ne Anlama Gelir?

CRP Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

CRP’nin, vücudun bir bölgesinde iltihap olduğunu göstermektedir. Yüksek CRP seviyeleri de kalp arterlerinde iltihaplanma olduğunu gösterebilir, bu da kalp krizi riskinin artması anlamına gelebilir.

CRP yüksekliğine neden olacak pek çok faktör vardır. En yaygın olanları ve bilinenleri ise şunlardır;

  • Bol miktarda işlenmiş endüstriyel gıda tüketiminin olması(Fast-food)
  • Enfeksiyonlar, 
  • Psikolojik veya fiziksel aşırı stres
  • Obezlik, 
  • Romatizmal hastalıklar, 
  • Hareketsiz bir hayat, 
  • Pasif sigara içiciliği,  
  • Alkol-sigara tüketimi,

CRP Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

CRP'nin düşük değerde olması, vücutta kanser ve iltihap olmadığını gösterir. Teşhisi koyulan bir hastalığın tedavi edildiğini gösterir.

Türbidimetrik Yöntem Nedir Türbidimetrik CRP yüksekliği, Türbidimetrik Düşüklüğü, CRP Türbidimetrik Ve Nefelometrik Nedir Ne Anlama Gelir?

CRP Yüksekliğiyle Mücadele Nasıl Yapılır?

CRP ile yüksekliğiyle mücadele etmek için stresten uzak durmak ve beslenme tarzınıza dikkat etmeniz yeterlidir. Bütün hastalıkların anasının stres ve bilinçsizce tüketilen gıdalardan kaynaklandığını asla unutmamak gerekir.

CRP Yüksekse Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?

Kızartma, ızgara, kömürde pişirme gibi toksik yöntemlerle gıdaların hazırlanmaması,

Hazır gıdalarda bulunan trans yağın hiçbir şekilde tüketilmemesi,

İltihabın daha fazla yayılmasını sağlayan ve araşidonik asit bakımından zengin olan et ve süt gibi iltihabi süreci besleyen gıdaların azaltılması,

Bitkisel, protein ve balık yağı gibi omega-3’ den zengin gıdaların tüketilmesi,

Meyve – bol miktarda sebze ağırlıklı beslenme düzenine geçilmeli,

Kilo var ise mutlaka boy ile orantılı olmaya özen göstermeli,

Haftada 2-3 porsiyon somon, sardalya, ton, alabalık, ringa veya hamsi balığı gibi omega-3’ den zengin balıklar tüketilmelidir.

Basit şekerler, işlenmiş ve katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmemelidir. Magnezyumdan zengin gıdaların beslenme içinde bulunması CRP’ nin düşürülmesinde faydası olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...