Tgrt Haber

Uçuk neden olur Neden çıkar ve Nasıl Geçer, Uçuğa Ne İyi gelir, Uçuğa Diş Macunu iyi gelir mi?

09 Nisan 2019 14:07
Uçuk neden olur Neden çıkar ve Nasıl Geçer, Uçuğa Ne İyi gelir, Uçuğa Diş Macunu iyi gelir mi?
uçuk neden olur,,uçuk nedir,,uçuk nerede çıkar,,uçuk neden çıkar,,uçuk yarası nasıl geçer,

Uçuk, deyip geçmemek lazım. Ülkemizde görülen en yaygın rahatsızlıklardan biridir. Uçuk, kısa adı HSV olan herpes simpleks virüsünün yol açtığı vücudun hemen hemen her yerinde çıkabilen özellikle de ağız etrafı, burun ve çenede görülen su dolu kabarcıklar ve sonrasında kabuklu yara oluşumu ile seyreden viral bir enfeksiyondur. Uçuktan hemen kurtulmak mümkün değildir. Bu sebeple “Uçuk neden olur, neden çıkar ve nasıl geçer, uçuğa ne iyi gelir, uçuğa diş macunu tedavisi uygulanır mı” sorularınıza cevap aradık. Uçuğun doğal tedavi yöntemleri var. Biz de bu makalemizde sizler için doğal yöntemlerin ne olduğundan bahsedeceğiz. Keyifli okumalar.

Uçuk neden olur? Neden Çıkar?

Dudak uçuğunun yaygın bir virüs olduğunu söylemiştik. Uçuğun neden olan başlıca sebepler, vücut direncinin düşük olması, stres, travma, heyecan, grip, ateşli hastalıklar, soğuk algınlığı, AIDS, kanser ve organ nakli gibi bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar, ultraviyole ışınlarına vücudun maruz kalması gibi durumlar sebebiyle uçuk çıkabilir.

Uçuk Bulaşıcı Mıdır?

Maalesef uçuk bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle amilaz enzimi denilen tükürük ve yakın temas yoluyla bulaşır. Fakat uçuğun bulaşması için tükürük veya yakın temas kurulmasına gerek yoktur. Bu durum uçuğun çıkmasını engellemek için önlem almayı zorlaştırır. Kullanılan ortak eşyalar da uçuğun bulaşmasına sebep olabilir.

Uçuğun Belirtileri Nelerdir?

Uçuğun ilk atağı enfeksiyonun bulaşmasından üç hafta sonra ortaya çıkar. Yaklaşık olarak 2 hafta içinde ise iyileşir. Daha çok çocuklarda görülen durumlarda ağız içinde kabarcıkların oluşmasına, ateş ve huzursuzluk gibi bulgularla kendini gösterir.

Uçuk genellikle; ciltte yanma, kaşıntı, batma ile birlikte kızarık yüzeyde sulu kabarcıklarla ortaya çıkar.

Uçuk neden olur Neden çıkar ve Nasıl Geçer, Uçuğa Ne İyi gelir, Uçuğa Diş Macunu iyi gelir mi?

Dudak Uçuğu Nasıl Bulaşır?

Çocukluk çağlarında vücuda alınan HSV virüsü çoğunlukla aile, yakın arkadaş ve akrabalar tarafından bulaşır.

En bulaşıcı olduğu sızılı kabarcıkların oluştuğu zamanlardır. Kızarıklık ya da kabarcık olmasa da virüsün bir başkasına geçebileceğini unutmamak gerekir.

Ortak kullanılan eşyalardan, çatal, bıçak, kaşık, tıraş bıçağı, havlu gibi eşyalardan virüs bir başkasına geçer. Oral ilişki yoluyla HSV-1 virüsü genital organlara, HSV-2 virüsü de dudaklara bulaşabilmektedir.

Uçuk neden olur Neden çıkar ve Nasıl Geçer, Uçuğa Ne İyi gelir, Uçuğa Diş Macunu iyi gelir mi?

Dudak Uçuğundan Nasıl Korunulur?

Dudak uçuğundan korunmanın en güzel yöntemi ortak malzeme kullanılmamasıdır. Özellikle hastalık taşıdığını düşündüğünüz ya da bildiğiniz yakınlarınızın öpme taleplerine müsaade edilmemelidir.

Dudak Uçuğu Olduğumu Nasıl Anlarım?

Dudak uçuğu rahatsızlığını hemen hemen her doktor görerek de teşhis edebilir. Fakat tanının kesinleştirilebilmesi için hastadaki kabarcıklardan örnek alınarak laboratuvar testiyle virüsün bulunup bulunmadığı net bir şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Dudak Uçuğunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uçuğun şiddetine göre kremler veya ilaçlarlar ile tedavisi mümkündür. Genel olarak haplar, kremlere göre daha etkili bir tedavi yöntemidir.

Çok ciddi enfeksiyon durumlarında, bazı antiviral ilaçları iğne yoluyla hastaya verilebilmektedir.

Uçuk neden olur Neden çıkar ve Nasıl Geçer, Uçuğa Ne İyi gelir, Uçuğa Diş Macunu iyi gelir mi?

Dudak Uçuğu Hastalarına Öneriler

Dudak kremi: Dudakları güneşten korumak için kremler ya da güneş koruyuculu dudak balsamları kullanılabilir.

Soğuk kompres: Soğuk ve nemli bir bez kızarıklığı azaltabilir, kabuklanmayı gidermeye yardımcı olabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir.

Ağrı, sızı giderici kremler: Ağrı kesici etkili kremleri kullanarak hissettiğiniz ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Çocuklarda Dudak Uçuğu Ne Zaman Başlar? Tedavisi Nasıl Olmalı?

HSV virüsüne çocuklar 1 ila 5 yaş arasında maruz kalırlar. Çocuklara bulaşan uçuğun virüsü HSV-1 virüsüdür. HSV virüsü ile ilk karşılaşan çocuklarda genellikle uçuk dudaklardan, ağız ve diş etlerine doğru yayılır.

Bu durum çocuklarda yüksek ateş, şişlik, lenf bezlerinin hassaslaşması, boğaz ağrısı ve huzursuzluk meydana getirir. Virüs vücuda girdi ise artık onu ömrü boyunca taşıyacaktır. Virüsün oluşturduğu uçuğun çıkma süreleri çocukların bünye ve beslenme şekillerine göre değişiklik gösterebilir.

Uçuk Tedavisi İçin Doğal Yöntemler

Mısır Nişastası
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 kaşık içme suyu
Bir kapta macun haline getirilir. Yatmadan önce uçuğun meydana geldiği bölgelere sürün.

Uçuk neden olur Neden çıkar ve Nasıl Geçer, Uçuğa Ne İyi gelir, Uçuğa Diş Macunu iyi gelir mi?

Buz

Uçuk ağrı ve sızının yanısıra yanma da yapar. Buz tutmak uçuğun üzerindeki derinin nemlenmesini ve yanmasını alır.

Diş Fırçasını Değiştirin

Kullanılan diş fırçası virüslerin taşınması için ideal ortamlar oluşturur. Uçuk olan hastanın hemen temiz yeni bir diş fırçası kullanması hastalığın tedavi sürecini kolaylaştırır.

Uçuk Tedavisi İçin: Aloe vera

1 çay kaşığı alo vera jelini direkt olarak uçuğun üzerine uygulayabilirsiniz.

Uçuk Tedavisi İçin: Ekinezya

Bağışıklık sistemini güçlendiren Ekinezya uçuk çıkmasına karşı vücudunuzun direncini arttıracaktır.

Uçuk Tedavisi İçin: Nane Yağı

Uçuğu su ile temizleyin. Ardından pamuğu önce suya sonra da nane yağına batırıp uçuğa sürün. Günlük olarak 2 kez uygulamanız yeterlidir.

Uçuk Tedavisi İçin: Vanilya

Vanilya özü uçuğa neden olan virüsün çoğalmasını engeller. Pamuklu çubuğun ucuna sürdüğünüz vanilyayı direkt olarak uçuğa uygulayın ve 1-2 dakika bekletin. Günde 4 kez uygulayabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...