Tgrt Haber

Nasreddin Hoca yağmurdan kaçmakta haklıymış dedirten gerçek: Yağmur suyu zehir saçıyor!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
29 Ağustos 2022 14:00 - Güncelleme : 29 Ağustos 2022 15:51
Nasreddin Hoca yağmurdan kaçmakta haklıymış dedirten gerçek: Yağmur suyu zehir saçıyor!
yağmur,yağmur suyu

Nasrettin Hoca’nın yağmurdan kaçma hikayesini bilmeyen yok. Bu bağlamda yağmur suyunun, gökyüzünden inen en saf ve doğal su olduğunu düşünenleri şaşırtacak bilimsel bir çalışmadan söz ediyoruz. Stockholm Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre yağmur suyunda, yapışmaz tavalarda ve su itici giysilerde kullanılan perfloroalkil ve polifloroalkil adındaki zehirli maddeler bulunuyor.

İsveç’te bulunan Stockholm Üniversitesi yağmur sularının içeriğiyle ilgili bir çalışma yaptı. Araştırmada yağmur sularında ‘sonsuza kadar kalıcı kimyasallar’ olarak tanımlanan perfloroalkil ve polifloroalkil (PFAS) adındaki zehirli maddeler tespit edildi. Uzmanlar yağmur suyunda tespit edilen bu sonsuz kimyasalların, yapışmaz tavalarda, yangın söndürme köpüğü ve su itici giysilerde kullanılan insan sağlığı için oldukça zehirli maddeler olduğu belirtiyor.

BU KİMYASALLARIN KULLANIMININ KISITLANMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Çalışmayı yürüten Ian Cousins, çevrede bozulmaları çok uzun zaman alan zararlı PFAS kimyasallarının, dünyanın neredeyse her bölgesindeki yağmur suyunda var olduğunu bunun yanı sıra havada, suda ve toprakta da bulunduğunu söylüyor. Cousins, çevrede uzun yıllar kalan ve dünyadaki her evde rastlanan bu maddelerin kullanımının hızla kısıtlanması gerektiğini, bunun hayati önem taşıdığını belirtiyor.

Nasreddin Hoca yağmurdan kaçmakta haklıymış dedirten gerçek: Yağmur suyu zehir saçıyor!

KİMYASALLAR ÇEVREDE UZUN YILLARCA KALABİLİYOR

Araştırmada yağmur suyunu tehlikeli hale getiren perfloroalkil ve polifloroalkil (PFAS) adındaki zehirli maddeler nehir yolları, okyanuslar, topraklar ve hava yoluyla yayılıyor. Ian Cousins, yaptığı açıklamada kimyasalların her yerde olduğunu, dünyada bunlardan kaçınmak için güvenli bir yerin olmadığını belirtiyor. Bu kimyasallarla ilgili en önemli sorunun, toksik olmalarının yanı sıra çevrede yok olmalarının çok uzun yıllar alması. Bazı zararlı PFAS’lar, yirmi yıl önce aşamalı olarak kullanımdan kaldırılsa da varlığını su, hava ve toprakta sürdürüyor.

Nasreddin Hoca yağmurdan kaçmakta haklıymış dedirten gerçek: Yağmur suyu zehir saçıyor!

AMBALAJLARDA VE BOYALARDA PFAS BULUNUYOR

Yakın zamanda yapılan farklı bir araştırmada bu maddelere Doğu Antarktika’da bile rastlandı. PFAS’lara günlük hayatta kullanılan gıda ambalajları, yapışmaz mutfak gereçleri, boyalar ve pek çok üründe rastlamak mümkün.

NASREDDİN HOCA'NIN YAĞMURDAN KAÇMA HİKAYESİ

Nasreddin Hoca'nın yağmur hikayesini bilmeyenlere kısaca anlatmak gerekirse;

Günün birinde bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaktadır. Elbette yağmur yağdığı vakit ya koşulur ya da bir yerlere sığınılır. Nasreddin Hoca da sıcak evinde pencereden dışarıyı seyrederken yağmurdan koşarak kaçan komsusunu görür ve pencereyi açarak; “Komşu, komşu, utanmıyor musun, niçin Allah’ın rahmetinden kaçıyorsun?” deyince adam koşmayı bırakır ve yavaş yavaş evine doğru gider. Bu arada adamın da ıslanmadık yeri kalmaz.

Ertesi gün hava yine yağmurludur. Bu defa Hoca Efendi alışveriş için sokağa çıkmıştır. O, işini bitirip de hızlı adımlarla evine doğru giderken bir gün önceki komşusunun evinin önünden geçer. Bu sefer komşusu, “Nasreddin Hoca, Nasreddin Hoca sen dün bana ‘Allah’ın rahmetinden kaçılmaz’ dememiş miydin? bak şimdi kendin kaçıyorsun.” deyince, Hoca komşusuna doğru döner “Be adam! Ben Allah’ın rahmetini çiğnememek için koşuyorum.” der.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...