Tgrt Haber

Nuri Bilge Ceylan kimdir, kaç yaşında, nereli, ödülleri neler? Nuri Bilge Ceylan filmleri!

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
05 Aralık 2022 16:04 - Güncelleme : 05 Aralık 2022 17:39
Nuri Bilge Ceylan kimdir, kaç yaşında, nereli, ödülleri neler? Nuri Bilge Ceylan filmleri!
nuri bilge ceylan,yönetmen,,oyuncu

Yazıp yönettiği filmlerle uluslararası başarılar elde eden Nuri Bilge Ceylan, Kış Uykusu filmi 2014 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü kazanmış ve sinema tarihinde bu ödülü kazanan ikinci Türk filmi olmuştur. Ceylan ile yapılan söyleşileri içeren bir seçki, Mehmet Eryılmaz tarafından hazırlanıp Söyleşiler (2012) adlı kitap olarak yayımlanmıştır. Babası Mehmet Emin Ceylan olmak üzere birçok akrabasını ve tanıdığını filmlerinde oynatan Nuri Bilge Ceylan, aldığı ödüllerle uluslararası tanınan biri haline geldi.

Türk sinemasının Altın Palmiye ödüllü yönetmenlerinden biri olan ve ilkleri başarmasıyla bilinen fotoğrafçı, yönetmen Nuri Bilge Ceylan, mühendislik bölümü okurken, bu işi yapmak istemediğine karar verir ve sinemeya yönelir. Her filmiyle ilgi gören ve ödülleri toplayan Ceylan, oyuncu olarak da filmlerinde rol aldı. 

NURİ BİLGE CEYLAN KİMDİR?

26 Ocak 1959 yılında doğan Nuri Bilge Ceylan yönetmenlik, fotoğrafçılık ve senaristlik yapmaktadır. Uluslararası ödüllerin sahibi olan Nuri Bilge Ceylan, 1997'den itibaren çektiği filmlerle birçok ödülün sahibi oldu. 1959'da İstanbul'un Bakırköy ilçesinde doğan Nuri Bilge Ceylan'ın annesi Fatma Ceylan, babası ziraat mühendisi Mehmet Emin Ceylan'dır. Ceylan çocukluk dönemini babasının memleketi olan Çanakkale'nin Yenice ilçesinde geçti.   Yükseköğrenimine 1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünde başladı. 1978 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümüne geçti. 

İlk olarak fotoğrafçılığa ilgi duyan Nuri Bilge Ceylan, 1989'da Çıplak ve Deniz adlı fotoğraf dizisi Kodak’ın düzenlediği yarışmada birinci seçildi ve uluslararası yarışmada Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı. Nuri Bilge Ceylan, sinemeya atılmaya askerden döndükten sonra karar verdi. Daha sonra Mimar Sinan Üniversite'sinde sinema eğitimi alan Nuri Bilge Ceylan, 1993'te Mehmet Eryılmaz'ın 'Seviyorum Ergo Sum' adlı kısa filminde oyunculuk yaptı ve çekimlerde kamera arkasında bulunarak teknik bilgisini geliştirdi. Nuri Bilge Ceylan'ın ilk uzun metrajlı filmi Kasaba'yı 1997 yılında çekti. Koza'nın devamı sayılabilecek, otobiyografik ve pastoral bir film olan KASABA, pek çok dünya festivalinde gösterildi.

İklimler filmi ise Ceylan'ın kendisinin üstlendiği ilk filmdir. Bu filmlerle Nuri Bilge Ceylan, filminin yönetmenliğini Gökhan Tiryaki ile yapmaya başladı. Ceylan, İklimler'de eşi Ebru Ceylan ile başrolleri paylaştı. Film, 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışma bölümüne kabul edildi. Ceylan, İklimler filminin mekan aramaları sırasında fotoğraf sanatına döndü ve sinemanın yanı sıra fotoğrafçılığı da sürdürmeye başladı. Filmleriyle birçok ödülün sahibi olan Nuri Bilge Ceylan, 2003 yılında Ebru Ceylan ile evlidir. 

Nuri Bilge Ceylan kimdir, kaç yaşında, nereli, ödülleri neler? Nuri Bilge Ceylan filmleri!

NURİ BİLGE CEYLAN ÖDÜLLERİ

-Nuri Bilge Ceylan'ın ilk kendi kısa filmi olan  'Seviyorum Ergo Sum'un çekildiği kamerayı satın aldı ve ilk kısa filmini 1993 yılında çekti. Yönetmeni, senaryo yazarı ve yapımcısı olduğu KOZA adlı film ile Cannes Film Festivali'nde katılma hakkı kazandı. Ayrıca bu film yarışmaya seçilen ilk kısa film oldu. 

-Mayıs Sıkıntısı, Berlin Film Festivali'nde yarışmalı bölümünde gösterildi UZAK ise 56. Cannes Film Festivali'nde yarıştı. UZAK filmi  festivalin ikinci önemli ödülü olan ‘Büyük Jüri Ödülü’nü (‘Grand Prix’) aldı. Ceylan, Uzak filminin 2003 Cannes Film Festivali'nde Büyük Jüri Ödülü'nü alması ile uluslararası alanda tanınan bir isim oldu. Uzak filminin senaryosu 2004 yılında kitap olarak yayımlandı. Ceylan, bu eser ile edebî bir kimlik kazandı.

-Küçük zaafların büyük yalanları doğurmasıyla parçalanan bir ailenin, gerçeklerin üzerini örterek bir arada kalma çabasını anlatan Üç Maymun filminde ilk kez profesyonel oyuncular ile çalıştı. Bu film ile 2008 Cannes Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen Ödülü"nü aldı. 

Nuri Bilge Ceylan kimdir, kaç yaşında, nereli, ödülleri neler? Nuri Bilge Ceylan filmleri!

-Ceylan, 2009 Cannes Film Festivali'nde jüri üyesi olarak yer aldı. 2011 Cannes Film Festivali'nde Bir Zamanlar Anadolu'da filmiyle Büyük Jüri Ödülü'ne layık görüldü.

-Yönetmenliğini yaptığı Kış Uykusu, 2014 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'ye layık görüldü. BöyleceŞerif Gören ve Yılmaz Güney'in Yol filminin ardından ikinci kez bir Türk filmi bu ödülü kazanmış oldu.

-2018 yapımı Ahlat Ağacı filmi, yönetmenin en çok izlenen ikinci filmi oldu. Film, 2018 Cannes Film Festivali'ne katılmış ve 91. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

-Ceylan ile yapılan söyleşileri içeren bir seçki, Mehmet Eryılmaz tarafından hazırlanıp Söyleşiler (2012) adlı kitap olarak yayımlanmıştır.

-Ceylan'ın Kuru Otlar Üstüne isimli, başrollerinde Deniz Celiloğlu ve Merve Dizdar'ın yer aldığı filminin çekimlerine 2021 yılında başlanmıştır.

Nuri Bilge Ceylan kimdir, kaç yaşında, nereli, ödülleri neler? Nuri Bilge Ceylan filmleri!

NURİ BİLGE CEYLAN FİLMLERİ

  • Koza,
  • Kasaba,
  • Mayıs Sıkıntısı,
  • Uzak,
  • İklimler,
  • Üç Maymun, Bir Zamanlar Anadolu'da,
  • Kış Uykusu,
  • Ahlat Ağacı,
  • Kuru Otlar Üstüne
Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...