Tgrt Haber
14 Ekim 2021 09:51

Yusuf Tuna kimdir, kaç yaşında? TCMB Para Politikaları Üyesi Yusuf Tuna hayatı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından 3 isim görevden alındı. Resmi Gazete’de yer alan karara göre Para Politikası Üyeliği görevine Prof. Dr. Yusuf Tuna atandı. Peki Yusuf Tuna kimdir, nereli, kaç yaşında?

Yusuf Tuna kimdir, kaç yaşında? TCMB Para Politikaları Üyesi Yusuf Tuna hayatı
merkez bankası,,TCMB,,yusuf tuna,,para politikaları,,dolar,

Türkiye Cumhurbaşkanı Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Görüşmenin ardından Merkez Bankası’nda 3 isim görevden alındı. Resmi Gazete’de yer alan habere göre TCMB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tümen, TCMB Başkan Yardımcısı Dr. Uğur Namık Küçük, Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı. TCMB Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak ve Para Politikası Üyeliğine ise Prof. Dr. Yusuf Tuna atandı. Değişikliğin ardından dolar fiyatı 9,18 TL’yi gördü. Tarihi zirvenin arından gözler yeni atamalara çevrildi. İşte Para Politikası Üyesi ise Prof. Dr. Yusuf Tuna hayatı.  

YUSUF TUNA KİMDİR?  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) görev değişikliğine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Para Politikası Kurulu (PPK) üyeliği görevine Abdullah Yavaş’ın yerine Prof. Dr. Yusuf Tuna’yı atadı. Karar Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Para Politikası Üyesi ise Prof. Dr. Yusuf Tuna hayatı merak konusu oldu.  

Yusuf Tuna 1959 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. Ankara İ.T.İ.A. Mali Bilimler ve Muhasebe Yüksek Okulu Ekonomi Maliye bölümünden mezun olan Yusuf Tuna 1982 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Politikası Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi olarak çalışma hayatına başladı. Para Politikaları üyesi Yusuf Tuna akademik kariyerine İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Rektör danışmanı olarak devam etti. Yusuf Tuna aynı zamanda TMSF ve BDDK kurul üyelikleri görevlerinde yer aldı.  

Şeker Finansal Kiralama A.Ş.’de Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer alan Tuna, 2020 yılı Haziran ayında yapılan Genel Kurul toplantısında Şekerbank T.A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi.  

Yusuf Tuna kimdir, kaç yaşında? TCMB Para Politikaları Üyesi Yusuf Tuna hayatı

YUSUF TUNA DOLAR FİYATI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?  

14 Ekim 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını taşıyan karara göre Yusuf Tuna Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikaları üyeliğine atandı. Atama kararının ardından gözler Yusuf Tuna faiz görüşü, dolar fiyatı hakkında düşüncelerine çevrildi.  

2014 yılında yaptığı bir açıklamada Yusuf Tuna enflasyonun yüzde 4 5 bandında tutulmasının hedeflendiğini ancak bunun bir türlü olamadığını belirtti.  

Prof. Dr. Tuna, “Yıllardır bir faiz kıskacında boğulup gidiyoruz. Merkez Bankası, faizleri dramatik bir şekilde yukarı çekti. Bu arada döviz durmaya başladı. Bunun teorik olarak doğru ama pratik olarak yanlış olduğunu düşünüyorum. Merkez Bankası’nı yönetenlerin bankacılık refleksleri ile hareket etmemeleri gerekir. Merkez Bankası’nın faizleri yarım puan değil de 2-3 puan aşağı düşürmesi gerekir. Bu dövizi tetiklemez, Türkiye’nin döviz sorunu yok. Yeter ki siyasi istikrar olsun” ifadelerini kullandı.  

14 EKİM DOLAR KAÇ TL? 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda 3 isim görevden alındı. Dün gece Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre; TCMB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tümen, TCMB Başkan Yardımcısı Dr. Uğur Namık Küçük, Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı. TCMB Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak ve Para Politikası Üyeliğine ise Prof. Dr. Yusuf Tuna atandı. Kararın ardından gün içinde sık sık rekor tazeleyen dolar fiyatı sert yükselişe geçti. 14 Ekim Perşembe günü dolar fiyatı 9,18 TL’yi görerek rekor yeniledi. Son altı haftadır yüzde 10 değer kazanan dolar kuru 14 Ekim gününe yükseliş ile başladı. Dolar fiyatı 14 Ekim saat 09.10 itibariyle 9,16 TL seviyelerinden işlem görüyor.

İngiltere merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics geçtiğimiz günlerde dolar fiyatı tahmininde bulundu. Capital Economics 2022 yılı sonunda dolar fiyatı için 10,50 TL’ye yükseleceği tahmininde bulundu. Analistler, ham madde fiyatlarındaki hızlı yükselişe bağlı olarak devam eden enflasyon endişelerinin küresel dolar talebini arttığını belirtti. Piyasada genel görüş ise doların yıl sonunda 10 TL sınırında olacağı yönünde devam ediyor. İsviçre bankası UBP doların 2022 yılının Haziran ayında 10,25 TL’ye, önümüzdeki yıl sonunda ise 11 TL’ye çıkacağını tahmin etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...