Tgrt Haber
12 Aralık 2021 08:27 - Güncelleme : 03 Şubat 2022 19:39

Türkiye'ye kötü haber: Olimpiyatta boks ve haltere veda

Her olimpiyatta Türkiye'nin yüzünü güreş, halter ve boks güldürüyor. Olimpiyatlardan halter, boks ve modern pentatlon çıkarılıyor. Olimpiyat Komitesi, boks ve halterin yerine pentatlon ve kaykayı alıyor.

Türkiye'ye kötü haber: Olimpiyatta boks ve haltere veda
olimpiyat,boks,halter,türkiye

Her olimpiyatta Türkiye'nin yüzünü güreş, halter ve boks güldürüyor. Halterde 8'i altın 11 madalya kazanmıştık. Ancak Olimpiyat Komitesi, 2028 Los Angeles Oyunlarından halter ve boksu çıkarma kararı aldı. Bu iki sevilen sporun yerini sörf, kaykay ve pentatlon alacak.

2028'DE DÜŞÜNÜLMÜYOR

Olimpiyat oyunlarından can sıkıcı bir haber var. Tarihî başarılarımızın bulunduğu halter ile boks ve modern pentatlon organizasyondan çıkarılıyor. Ki halter 1896, boks 1904 ve modern pentatlon 1912 yılında olimpiyat programına girmişti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), boks, halter ve modern pentatlonu 2028 Los Angeles Olimpiyatları'nın ilk programında düşünmüyor. Sebebi de bu branşlarla ilgili uluslararası federasyonlara yönelik dopingle mücadele, şeffaf yönetim ve finansal kriz gibi konularda endişelerin sürmesi.

3 YENİ BRANŞ

Los Angeles programına kaykay, sörf ve spor tırmanışını ekleyen IOC'nin takvimi 2023 yılında kesinleştirmesi bekleniyor. IOC Başkanı Thomas Bach, "Bu sporlar Tokyo 2020'nin başarısına önemli katkılarda bulundu" dedi. Bu durumda Olimpiyat Oyunları'nın başladığı tarihten itibaren takvimde yer alan ve Türkiye'nin 8'i altın olmak üzere (Naim Süleymanoğlu tarihî rekorlar kırmıştı) 11 madalya kazandığı halter 2024 Paris'te son defa yer alacak gibi görünüyor. Ayrıca boksta da 1'i altın olmak üzere 5 madalyamız bulunuyordu.

HALTERDE İLK MADALYA CEP HERKÜLÜ'NDEN

Türkiye, Olimpiyat Oyunları'nda halter branşında ilk madalyasını 1988'de Seul'deki oyunlarda Naim Süleymanoğlu ile kazanmıştı. Cep Herkülü devamında 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta'da da altını boynuna takmıştı.

Türkiye'ye kötü haber: Olimpiyatta boks ve haltere vedaHalterin efsane ismi Naim Süleymanoğlu’nun rekorları tarih olarak kalacak

BOKSTA İLK ALTIN MADALYA

Olimpiyat Oyunları tarihinde bokstaki ilk altın madalyamızı Tokyo 2020'de Busenaz Sürmeneli ile kazanmıştık. Buse Naz Çakıroğlu ise gümüşte kalmıştı.

Türkiye'ye kötü haber: Olimpiyatta boks ve haltere veda
Boksta son altını Tokyo 2020’de Busenaz Sürmeneli getirmişti

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...