Tgrt Haber

2024 yılının ilk savaşı! ABD ve İngiltere Husi hedeflerini vurdu, misilleme saldırı geldi! Yemen'de son durum...

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, İhlas Haber Ajansı, AP, AFP
12 Ocak 2024 09:43 - Güncelleme : 13 Ocak 2024 08:45
yemen,,abd,ingiltere,saldırı,İsrail

İsrail-Hamas savaşı Kızıldeniz'e sıçradı. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, Kızıldeniz'de ticari gemileri hedef alan Yemen'deki İran destekli Husi hedeflerini vurdu. ABD Başkanı Joe Biden, "Gerekirse daha fazla önlem almaktan çekinmem." derken Husiler, saldırıların ardından ''Ağır bedel ödemeye hazır olsunlar'' diyerek 2024 yılının ilk savaş çanlarını çaldılar. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

İsrail-Hamas savaşının başlamasıyla beraber dünya ticaretinde ve küresel ekonomide çok önemli bir noktada bulunan Süveyş Kanalı'nın geçişlerinde büyük bir tehdit unsuru oluşturmaya başlayan Yemen'deki İran destekli Husiler ticari gemilere yönelik saldırıları artırırken tansiyon zirveye taşındı. ABD ve İngiltere, sabah karşı, Yemen'de Husi hedeflerine yönelik havadan ve denizden saldırı başlattı. Yemen'in başkenti Sana, Huveyde ve Taiz kentlerindeki birçok noktada patlama sesleri duyuldu. Amerikalı yetkililer, Husi hedeflerin donanma gemilerinden atılan Tomahawk füzeler ve savaş uçaklarıyla vurulduğunu belirtti.

İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana ilk kez Yemen'deki kara hedefleri vuruldu. ABD Başkanı Joe Biden, Husilerin tarihte ilk kez ticari gemilere gemisavar balistik füze ile saldırdığını belirterek, "Bu saldırılar Husilerin Kızıldeniz'deki uluslararası gemiciliğe yönelik saldırılarına doğrudan bir cevaptır. Bu saldırı ABD'yi ki buna askeri personel, gemilerde çalışanlar, partnerlerimiz, uluslararası ticareti tehlikeye atarken taşımacılığın özgürlüğünü de tehdit etti" dedi.

2024 yılının ilk savaşı! ABD ve İngiltere Husi hedeflerini vurdu, misilleme saldırı geldi! Yemen'de son durum...

YEMEN'DEN SALDIRILARA MİSİLLEME

Yemen'deki İran destekli Husiler ise ABD ve İngiltere'nin saldırılarına cevap olarak Kızıldeniz'de ABD-İngiliz savaş gemilerinin hedef alındığını açıkladı. Husilerin siyasi büro üyesi Ali el-Kahhum, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Yemen'in cevabı (ABD ve İngiltere'ye) gecikmedi. Yemen silahlı kuvvetleri, Kızıldeniz'deki ABD-İngiliz savaş gemileri ile askeri bölge ve üslerine güçlü bir şekilde karşılık veriyor" ifadelerine yer verdi. 

Husilerin sözde hükümetindeki Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-İzzi de X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Ülkemiz, ABD ve İngiliz gemileri, denizaltıları ve savaş uçakları tarafından büyük bir saldırıya maruz kaldı. Hiç şüphesiz ABD ve İngiltere, bu bariz saldırganlığın tüm vahim sonuçlarına ağır bir bedel ödemeye hazırlanmak zorunda kalacak." ifadelerini kullandı. 

Yemenli yetkili Abdülkadir el-Mortada, "Yemen'e karşı Amerikan-Siyonist-İngiliz saldırganlığı sonucu birçok kentte saldırı düzenlendi" açıklamasını yaptı.

Husilere bağlı SABA haber ajansı da haberinde başkent Sana, Hudeyde, Sada ve Zemar kentlerinin "ABD saldırganlığına" maruz kaldığı bilgisini paylaştı. 

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

17:54: Yemen'deki İran destekli Husilerin (Ensarullah Hareketi) önde gelen yöneticilerinden Hızam el-Esed, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e düzenlediği saldırıyla çıkarları ve deniz seyrüseferlerini tehlikeye attığını ve bu iki ülkeye verecekleri cevabın "acı verici" olacağını söyledi.

16.31: Çin, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik hava saldırısıyla Kızıldeniz'de tırmanan gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu.

HUSİLER: ABD VE İNGİLTERE'NİN TÜM ÇIKARLARI 'MEŞRU HEDEFLER'

16.04: Yemen'deki Husiler, ülkeye yönelik "doğrudan saldırılara" cevap olarak ABD ve İngiltere'nin tüm çıkarlarının kendi güçleri için "meşru hedefler" haline geldiğini açıkladı.

15.40: Alman hükümetinin ABD ve İngiltere'nin Yemen’e yönelik hava saldırılarını desteklediği bildirildi.

14.38: Irak, Yemen'deki bazı noktalara düzenlenen hava saldırılarını kınadığını duyurdu. Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Yemen'e düzenlediği hava saldırılarının ardından yazılı bir açıklama yaptı:

"Uluslararası sularda seyrüsefer özgürlüğünün korunmasının gerekliliğini teyit ederken, Yemen'e ve onun egemenliğine yönelik saldırıyı da kınıyoruz."

14.20: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarını kınayarak “Uluslararası hukuka göre (saldırılar) bunlar gayrimeşru. Bizim duruşumuz bu şekilde.” ifadelerini kullandı.

Husilerin uluslararası ticari gemilere yönelik saldırılarına ilişkin de Peskov, “Husilere defalarca bu tür uygulamalardan vazgeçmeleri çağrısında bulunduk ve bunların son derece yanlış olduğunu düşünüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

13.15: Danimarka Savunma Bakanlığı bugün Savunma Bakanı Lund Poulsen’in açıklamasına yer vererek Beyaz Saray’ın ortak açıklamasını paylaştı. Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hükümet, dün gece Yemen'de Amerika öncülüğünde gerçekleştirilen eylemi destekliyor. Serbest navigasyon hayati önem taşıyor ve bu nedenle hükümet, bölgeye bir firkateyn gönderilmesi yönünde bir karar öneriyor.”

2024 yılının ilk savaşı! ABD ve İngiltere Husi hedeflerini vurdu, misilleme saldırı geldi! Yemen'de son durum...

YEMEN'DE EN AZ 5 ÖLÜ, 6 YARALI

12.35: Yemen’deki Husiler tarafından yapılan açıklamada, ABD ve İngiltere’nin Yemen’de düzenlediği saldırılarda en az 5 kişinin öldüğü, 6 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

12.25: Almanya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve İngiltere’nin Yemen’de Husi hedeflerini vurması sonrasında Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Kore, İngiltere ve ABD tarafından yapılan ortak açıklamayı yayınlayarak “ABD ve İngiltere'nin bugünkü tepkisi, daha fazla saldırıyı önlemek için Yemen'deki Husi askeri hedeflerine yöneliktir ve BM Şartı ile tutarlıdır. Amacımız gerilimi azaltmak ve Kızıldeniz'de istikrarı yeniden tesis etmek” dedi.

12.00: Fransa, Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarını kınadı ve saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulundu. Fransa dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Husiler bu silahlı eylemleriyle bölgedeki gerilimin sorumluluğunu taşımaktadır" ifadesine yer verildi.

11.15: İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey, İngiltere'nin Yemen'deki askeri saldırılarını 'meşru müdafaa eylemi' olarak değerlendirdi. Bakan Times Radio'ya verdiği demeçte, "Bizim eylemimiz yasal ve makul işlerini yürüten savaş gemilerimize yönelik saldırılara karşı savunma amaçlıydı" dedi.

RUSYA'DAN BM'YE ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

10.30: Rusya, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik askeri saldırılarını görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep etti. Rusya'nın yaptığı açıklamada "Rusya, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'nin 12 Ocak'ta acil olarak toplanmasını talep etti" ifadesi yer aldı.

10.14: Lübnan'daki İran destekli Hizbullah Hareketi, ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Yemen'e düzenlediği hava saldırısını şiddetle kınadı.

09.05: ABD ve İngiltere'nin deniz ticaretini güvenceye alma gerekçesiyle Yemen'e düzenlediği saldırıların ardından Husiler, İsrail gemilerini hedef almaya devam edeceklerini duyurdu.

ABD: 16 NOKTADA 60 HEDEF VURULDU

08.48: ABD Hava Kuvvetleri Yemen'de gece boyunca 16 noktada en az 60 hedefin vurulduğunu duyurdu. Ülkenin Ortadoğu'daki operasyonları denetleyen Korgeneral Alex Grynkewich, "Saldırılarda 100'ün üzerinde, çeşitli türde hassas güdümlü mühimmat kullanıldı" dedi.

2024 yılının ilk savaşı! ABD ve İngiltere Husi hedeflerini vurdu, misilleme saldırı geldi! Yemen'de son durum...

İRAN'DAN SALDIRILARA KINAMA

08.33: İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Yemen'e düzenlediği hava saldırısını kınadı. Saldırıyı, Yemen'in egemenliği ve toprak bütünlüğü ile uluslararası yasaların ihlali olarak değerlendiren Kenani, şunları kaydetti:

"Bu keyfi saldırı, bölgede güvensizlik ve istikrarsızlığı körüklemekten başka bir işe yaramayacaktır. Uluslararası toplumdan, sorumlu tepki ve eylemlerle; bölgede savaş, istikrarsızlık ve güvensizliğin yayılmasının önüne geçmesini istiyoruz."

ABD VE İNGİLTERE'DEN MÜTTEFİKLERİYLE ORTAK AÇIKLAMA

08.00: ABD ve İngiltere'nin Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Kore Cumhuriyeti ile yaptığı ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik yasadışı, tehlikeli ve yıkıcı saldırılarının devam etmesi üzerine ABD ve Birleşik Krallık silahlı kuvvetleri, Hollanda, Kanada, Bahreyn ve Avustralya'nın da desteğiyle, kolektif meşru müdafaa hakkına uygun olarak Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere ortak saldırılar düzenlemiştir.

Bu hassas saldırılar, Husilerin küresel ticareti ve uluslararası denizcilerin yaşamlarını tehdit etmek için kullandıkları kabiliyetleri bozmayı ve azaltmayı amaçlıyor.

2024 yılının ilk savaşı! ABD ve İngiltere Husi hedeflerini vurdu, misilleme saldırı geldi! Yemen'de son durum...

AVUSTRALYA VE HOLLANDA'DAN SALDIRILARA DESTEK

07.00: Hollanda Başbakanı Mark Rutte, hava saldırılarına destek veren bir açıklama yaptı ve ''ABD ve İngiltere'nin eylemi meşru müdafaa hakkına dayanıyor'' dedi.

Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, Avustralyalıların "operasyon karargahında" bulunduğunu söyledi ancak ülkesinin müdahalesinin kapsamı hakkında daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti. Marles düzenlediği basın toplantısında “Avustralya, küresel kurallara dayalı düzeni savunan her türlü eylemi desteklemeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

05.10: Husi yetkili Abdülkadir el-Murteda sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Yemen topraklarındaki saldırıları doğruladı ve "Allah'a yemin ediyoruz ki Gazzeli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Gazze halkına yönelik saldırılar durmadıkça ve Gazze'deki abluka kalkmadıkça, hiçbir İsrail gemisi ya da İsrail'le bağlantılı geminin geçişine izin vermeyeceğiz" dedi.

2024 yılının ilk savaşı! ABD ve İngiltere Husi hedeflerini vurdu, misilleme saldırı geldi! Yemen'de son durum...

05.01: Yemen'deki İran destekli Husiler, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik düzenlediği saldırılara yanıt olarak Kızıldeniz'de ABD-İngiliz savaş gemilerinin hedef alındığını duyurdu.

2024 yılının ilk savaşı! ABD ve İngiltere Husi hedeflerini vurdu, misilleme saldırı geldi! Yemen'de son durum...

HUSİLERDEN KARŞI SALDIRI

04.36: Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin düzenlediği saldırılara cevap olarak Kızıldeniz'de ABD ve İngiliz savaş gemileri ve üslerine saldırılar düzenlemeye başladıklarını duyurdu.

04.20: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin, Yemen'de Husiler tarafından kullanılan askeri tesislere yönelik "hedefli saldırılar" gerçekleştirdiğini duyurdu. İran destekli Husilerin saldırılarını "pervasız" olarak niteleyen Sunak, bu eylemlerin denizde hayatları riske attığını ve Yemen'deki insani krizi daha da kötüleştirdiğini ifade etti. Bağlantılı hedeflere "gerekli ve orantılı" eylemde bulunduklarını savundu.

04.07: ABD Başkanı Biden, Kızıldeniz'deki saldırılarına devam eden Husileri hedef aldıkları hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Biden, açıklamasında, "Bugün, talimatımla, ABD ordu güçleri İngiltere ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da desteğiyle Yemen'de Husi isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi." ifadesini kullandı.

2024 yılının ilk savaşı! ABD ve İngiltere Husi hedeflerini vurdu, misilleme saldırı geldi! Yemen'de son durum...

04.00: ABD ve İngiltere Yemen'de Husi hedeflerine yönelik havadan ve denizden saldırı başlattı. Yemen'in başkenti Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerindeki bazı noktalara patlama sesleri duyulduğu belirtildi.

03.47: ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz'deki saldırılarına misilleme olarak, Amerikan ve İngiliz ordularının Yemen'de Husilere ait bazı hedefleri vurduğunu açıkladı.

KIZILDENİZ'DE YAŞANANLAR

Son dönemlerde Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı. 

Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.

Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı. 

Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, İhlas Haber Ajansı, AP, AFP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...