Tgrt Haber
08 Ocak 2022 12:52

Kazakistan'ın yardım çağrısıyla geldiler! 2.500 asker Kazakistan'da

Kazakistan’da çıkan şiddet olayları üzerine davet edilen, Rusya’nın başı çektiği KGAÖ üyelerinin 2 bin 500 askeri Kazakistan’da göreve başladı. Barış gücü askerleri Almatı şehrine konuşlanırken ABD'den kritik bir açıklama geldi. Bu gelişmelerin ardından, şiddet olaylarında yaşanan can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Tokayev, 10 Ocak’ı ulusal yas ilan etme kararı aldı.

Kazakistan'ın yardım çağrısıyla geldiler! 2.500 asker Kazakistan'da
Kazakistan&tt2;da şiddet olayları,Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü,KGAÖ askeri

Kazakistan’da zamlar nedeniyle çıkan protestoların, şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine ülkede büyük bir kaos yaşanıyor. Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Şahrat Nuruşev, talep üzerine Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünün (KGAÖ) gönderdiği 2 bin 500 askerin ülkeye ulaştığını açıkladı. Nuruşev yaptığı açıklamada, Kazakistan'ın üyesi olduğu KGAÖ'den askeri yardım talebinde bulunduklarını anımsatarak “KGAÖ üyesi Rusya, Belarus, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan'dan 2 bin 500 asker Kazakistan'da" dedi. 

ASKERLER ALMATI’YA SEVK EDİLDİ 

Nuruşev, bu askerlerin çatışmaların yoğun olduğu Almatı kentine sevk edildiğini belirti. Diğer yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin gönderilmeye devam ettiğini ve bunun için 20’den fazla uçak seferi gerçekleştirilmesinin planlandığını aktardı. 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki mevcut durum nedeniyle üyesi oldukları KGAÖ ülke liderlerinden yardım istemişti. KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi de 5 Ocak'ta Kazakistan'a asker gönderme kararı almıştı. Tarihte ilke kez asker gönderme kararı alan KGAÖ, 2002'de Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan tarafından hükümetler arası askeri ittifak olarak kurulmuştu.

Kazakistan'ın yardım çağrısıyla geldiler! 2.500 asker Kazakistan'da

ABD DIŞİŞLERİNDEN AÇILAMA: ANLAYAMADIK  

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kazakistan devletinin ülkedeki protestoları kontrol altına alma kabiliyetine sahip olmasına rağmen KGÖA’dan barış gücü desteği istemelerini anlayamadıklarını söyledi. “KGÖA’dan bu talebin içeriği hakkında sorularımız var. Neden ortaya çıktı? Bunun hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalışıyoruz” diyen Blinken, Kazak makamları ve hükümetinin kanun ve düzeni korurken protestocuların haklarına saygı duyacak şekilde bu protestolarla başa çıkma kapasitesine sahip olduğunu düşündüklerini söyledi. NATO Dışişleri Bakanlığı Toplantısından sonra soruları cevaplayan Blinken, ABD'nin Kazakistan'ın anayasal kurumlarına tam desteğini yineledi ve ülkedeki olağanüstü hal durumundan endişe ettiğini dile getirdi. 

KAZAKİSTAN’DA ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Kazakistan’da yaşanan şiddet olayları nedeniyle hayatını kaybedenler için 10 Ocak ulusal yas ilan edildi. Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Berik Uali, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in ülkenin farklı bölgelerinde yaşanan trajik olaylar sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle 10 Ocak’ı ulusal yas ilan etme kararı aldığını duyurdu.

PUTİN İLE TOKAYEV GÖRÜŞTÜ 

Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede KGAÖ’nün toplantı gerçekleştirmesini istediği kaydedildi. Açıklama Kremlin'den yapıldı. Tokayev, görüşmede Putin'i ülkedeki gelişmeler hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendirirken, durumun istikrara kavuştuğunu söyledi. Tokayev ayrıca Putin'e ve KGAÖ üyesi diğer ülkelere teşekkür etti. KGAÖ ülkesi liderleri arasında görüşme yapılması gerekiyor. 

KAZAKİSTAN’DA SON DURUM 

Kazakistan'da 2 Ocak'ta doğalgaz ve akaryakıta gelen zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle protestolar başlatıldı. Ülkenin geneline yayılan protestolarda göstericilerle güvenlik güçleri arasında yoğun çatışma çıktı. Özellikle Almatı’da polis araçlarını ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti. Protestoların yayılması sonucu ülke genelinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan hükümeti sorumlu tutarak istifasını kabul etti. Ardından göstericilerin kamu binalarını işgal etmesi ve silah kullanması nedeniyle Nur Sultan yönetimi güvenlik güçlerine “vur” emri verdi. Kazakistan'da güvenlik güçlerinin operasyonu yoğun olarak Almatı şehrinde sürüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...