Tgrt Haber

ABD İsrail'in kucağına bombayı bıraktı! Hamas'ı 'sorunlu F-35'lerle imha planı

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, Breaking Defense
13 Aralık 2023 18:43 - Güncelleme : 13 Mart 2024 14:33
ABD İsrail'in kucağına bombayı bıraktı! Hamas'ı 'sorunlu F-35'lerle imha planı
F-35,İsrail,ABD,Hamas

ABD'li yetkililer Hamas'ın İsrail'e başlattığı saldırılar sonrası F-35 Müşterek Taarruz Uçağı silah yetenekleri ve yedek parçaları sağlamak için hızlı hareket edildiğini bildirdi. F-35 yetenekleri ve parçalarının temini İsrail'e en büyük yardım paketinin olduğu değerlendiriliyor. Yeni donanım ve yazılımdan oluşan TR-3 (silah yetenekleri) çalışmasının üretimde zorlandığı belirtilse de program için 1 milyar dolarlık bir bütçe hazırlandığı açıklandı. Ayrıca İsrail'e yapılan F-35 yazılım ve yedek parçaları yardımı operasyonel kabiliyeti, savaş uçağındaki teknik sorunlar devam etse de ''tam görev'' aşamasına getirdiği belirtiliyor.

Muhabir: Murat Makas

ABD, İsrail’in Gazze’deki sivil saldırılarına silah ve mühimmat desteğini sürdürürken İsrailli bir milletvekili ve savunma yetkilisi F-35 ile ilgili dikkat çeken detayı verdi. Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının ardından ülkeye yeni F-35 Müşterek Taarruz Uçağı silah yetenekleri ve yedek parçaların temini için yardım programının hızlandırıldığı belirtildi.

F-35 yetenekleri ve parçaları, Washington'un İsrail’e yaptığı en kapsamlı yardım programı olarak değerlendiriliyor. Virginia Cumhuriyetçi ve Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler taktik hava ve kara kuvvetleri alt komitesi başkanı Temsilci Rob Wittman'a göre, F-35 silah yeteneklerini hızlandırdı ve yedek parça tedarik oranlarını artırdı.

Savunma Tedarik ve Sürdürme Müsteşarı William LaPlante bugün, F-35 programına başkanlık eden Hava Kuvvetleri Korgeneral Mike Schmidt ve ekibinin ABD'ye ait görev veri dosyalarını bir hafta içinde paylaşabildiğini ifade etti. Schmidt, "Müşterilerimizin her birine her zaman yedek parça ve yetenek sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

TAM GÖREV KABİLİYETİNE ULAŞTI

Uçak üreticisi Lockheed Martin'e göre İsrail'in programı 50 adet Amerikan yapımı F-35A içeriyor. Schmidt, milletvekillerine İsrail'in F-35 operasyonlarının tam görev kabiliyetine ulaştığını söyledi. F-35 programını etkileyen yüksek profilli maliyet yani yeni Teknoloji Yenileme-3 (TR-3) sistemine, gelecekteki yeteneklere ve planlanan motor yükseltmesine odaklanıldı.

TR-3 ÇALIŞMASI ÜRETİMDE ZORLANIYOR

Schmidt'e göre, gelecekteki yetenekler için bilgi işlem omurgasını sağlayacak bir dizi yeni donanım ve yazılımdan oluşan TR-3 çalışması, üretim hattında zorlanıyor. Lockheed ve tedarikçilerinin, programın mevcut üretim programını karşılamaya yetecek bir oranda üretmeye zorlandığı belirtiliyor.

Schmidt milletvekillerine, endüstrinin TR-3 kitlerinin yeterli oranda üretme konusunda "sözleşmeden doğan gereksinimlerimizi karşılamadığını" söyledi. Pentagon, TR-3 ile donatılmış yeni F-35'leri, sistemle ilgili yazılım sorunları çözülene kadar kabul etmiyor. Bu durumun Nisan ve Haziran 2024 arasında gerçekleşmesi planlanıyor.

Schmidt duruşmadan sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Burada hızlanmak için biraz zamanları var, ancak bunu parça parça hızlı bir şekilde yapmaları gerekiyor. Lockheed sözleşmeye göre önemli bir bedel ödüyor." dedi.

ABD İsrail'in kucağına bombayı bıraktı! Hamas'ı 'sorunlu F-35'lerle imha planı - 1. Resim

Lockheed ise Breaking Defense'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

"Geçtiğimiz birkaç ay boyunca radarı, NextGenDAS'ı ve silah kapasitesini geliştirecek bir sonraki yazılım sürümünü test etmeye başladık. Ayrıca Fort Worth'ta F-35 üretim jetlerinde TR-3 yazılımını kullanarak test uçuşlarına başladık ve uçuş testleri Edwards Hava Kuvvetleri Üssü ve Patuxent River Donanma Hava İstasyonunda devam ediyor. Aralık başı itibarıyla 160'ın üzerinde uçuş gerçekleştirdik. Ayrıca alt yüklenicilerimizden TR-3 ile entegre olacak donanım teslimatını hızlandırmaya da odaklanmaya devam ediyoruz.''

Milletvekilleri bugün yaptığı açıklamada, TR-3 programının şu anda yaklaşık 1 milyar dolarlık bir bütçe aşımına hazır olduğunu söyledi.

Kaynak: TGRT Haber, Breaking Defense
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...