Tgrt Haber

ABD üssüne saldırının ardından İran'dan ilk açıklama

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
29 Ocak 2024 09:09 - Güncelleme : 29 Ocak 2024 09:09
ABD üssüne saldırının ardından İran'dan ilk açıklama
abd,iran,ürdün,saldırı

Ürdün-Suriye sınırında ABD askerlerine yönelik saldırının ardından suçlanan İran'dan açıklama geldi.

Ürdün'de dün gece ABD üssüne düzenlenen insansız hava aracıyla (İHA) saldırıda İran'a suçlamalar yöneltildi. Saldırının ardından ABD kamuoyu ölümlerden İran'ı sorumlu tuttu. Saldırıyı ise Irak'taki İran destekli İslami Direniş Örgütü üstlendi. Fakat İran suçlamaları reddetti. İran devlet medyası, Ürdün'deki ABD üssüne herhangi bir saldırıda rol oynadıklarına yönelik iddiaları yalanladı.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi'nin açıklamalarını haberleştirerek duyurdu. Haberde, "İran İslam Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler'deki temsilcisi Pazar gecesi IRNA'ya İran'ın ABD üssüne yapılan saldırıyla hiçbir bağlantısı ve ilgisi olmadığını söyledi" denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İran'ın bu saldırıyla hiçbir bağlantısı yoktur. Çatışma, ABD kuvvetleri ve bölgedeki direniş güçleri arasındaki karşılıklı misillemedir.''

Saldırı, Gazze savaşının başlangıcından bu yana Orta Doğu'da öldürülen ilk ABD askerlerine işaret ediyor.

ABD üssüne saldırının ardından İran'dan ilk açıklama

ABD'DEN İNTİKAM SÖZÜ

Pazar günü ABD Başkanı Joe Biden ölümlerden sorumlu olanlardan hesap sorma sözü verdi ve saldırıların sorumluluğunu İran destekli militan gruplara yükledi.

Ülkedeki İran destekli çeşitli milislerin çatı grubu olan Irak İslami Direnişi, Pazar günü Ürdün-Suriye sınırı boyunca, askerlerin öldürüldüğü Ürdün'deki ABD üssü yakınlarındaki bir kamp da dahil olmak üzere bir dizi yere saldırdığını açıkladı.

ABD üssüne saldırının ardından İran'dan ilk açıklama

3 ABD ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ, 25 YARALI

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, "Dün gece, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınında konuşlanmış güçlerimize düzenlenen insansız hava aracı saldırısında 3 ABD askeri öldürüldü, çok sayıda da yaralı var." ifadesini kullanmıştı.

Biden, saldırıyla ilgili bilgileri hala toplamaya devam ettiklerini belirterek, "Bunun Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplarca gerçekleştirildiğini biliyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

ABD'nin seçeceği zaman ve şekilde saldırının sorumlularından hesap sorulacağını kaydeden Biden, bu savaşta mücadeleye devam edeceklerini vurgulamıştı.

ABD Merkez Komutanlığından (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada da Ürdün'ün kuzeydoğusunda tek yönlü gerçekleştirilen İHA saldırısı sonucu 3 ABD askerinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...