Tgrt Haber
23 Ocak 2024 02:00 - Güncelleme : 23 Ocak 2024 02:00

ABD ve İngiltere'den Yemen'e hava saldırısı: Sana'yı vurdular

ABD ve İngiltere'ye ait savaş uçakları, Yemen'de bulunan Husi hedeflerine hava saldırısı düzenledi. Husiler, ABD ve İngiltere güçlerinin başkent Sana’ya vurduklarını açıkladı.

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
ABD ve İngiltere'den Yemen'e hava saldırısı: Sana'yı vurdular
Yemen,,ABD,ingiltere

Kızıldeniz'de tansiyon bir türlü düşmüyor. Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde İsrail bağlantılı gemilere saldırılar düzenleyen Yemen'deki İran destekli Husiler'e, ABD ve İngiliz kuvvetleri hava operasyonu düzenledi.

Husilere ait Ensarullah internet sitesinde verilen son dakika haberinde, "ABD-İngiliz güçlerinden başkent Sana'ya saldırı" ifadeleri kullanıldı. Haberde daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

ŞİDDETLİ PATLAMALAR DUYULDU

Bölge sakinlerinden alınan bilgiye göre, bir savaş uçağının başkent Sana semalarında uçmasıyla eş zamanlı olarak başkentin kuzey bölgelerinde şiddetli patlamalar meydana geldi.

HUSİLER ABD GEMİSİNİ VURDU

Öte yandan saatler önce de Yemen'de İran destekli Husiler, Aden Körfezi'nde ABD'ye ait bir kargo gemisini gemisavar füzeleriyle vurduklarını açıkladı.

7 Ekim 2023'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına başlaması sonrası Kızıldeniz'den geçen İsrail bağlantılı gemileri vuracağını açıklayan Yemen'deki İran destekli Husiler'e karşı ABD donanması harekete geçmişti. Kızıldeniz'deki ticaret rotasının güvenliğini gerekçe göstererek bölgede uluslararası donanma misyonu kuran ABD, İngiltere ile birlikte Yemen'i vurdu.

ABD VE İNGİLTERE HUSİLER'E HAVA HAREKATI DÜZENLEDİ

Uluslararası koalisyon olarak bölgede konuşlu olan ABD ve İngiltere'ye ait hava unsurları, Yemen'deki Husi hedeflerine hava harekatı düzenledi. Operasyona ilişkin henüz detaylı bir açıklama yapılmazken geçtiğimiz günlerde de iki ülke, Yemen'deki bazı noktalara hava saldırıları düzenlemişti.

KIZILDENİZ'DEKİ SON DURUM

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD ve İngiltere'den Yemen'e hava saldırısı: Sana'yı vurdular

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. Husiler'in eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliği tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık'ta bir grup ülkenin katılımıyla Husiler'e karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı. Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husiler'e ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husiler'in Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının istendiği kararı kabul etti. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...