Tgrt Haber
10 Nisan 2023 11:00 - Güncelleme : 10 Nisan 2023 11:21

ABD'de sızan gizli belgelerde 'İsrail'e Türkiye modeli' detayı!

Amerika Birleşik Devletleri, 'gizli belge' sızıntısıyla baş etmeye çalışırken dikkat çeken bir 'Türkiye' detayı gün yüzüne çıktı. 

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: NBC News
ABD'de sızan gizli belgelerde 'İsrail'e Türkiye modeli' detayı!
israil,türkiye,belge,abd

ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) ait gizli belgelerin sosyal medyada yayıldığı ülkede kriz sürüyor. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşa ait belgelerin ardından Çin ve Orta Doğu belgeleri de sızdı. ABD, sızan belge krizine çözüm bulmaya çalışırken dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. ABD medyasından NBC News, sızan gizli belgelerin 50'den fazlasının ele geçirildiğini, 'Çok gizli' ibaresiyle tutulduğunu yazdı.

Sızan belgelerde ABD’nin Güney Kore ve İsrail gibi müttefikleri üzerinde yaptıklarıcasusluk faaliyetleri ve Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili gizli değerlendirme ve analizlerin de yer aldığı kaydedildi.

ABD'de sızan gizli belgelerde 'İsrail'e Türkiye modeli' detayı!

İlk olarak mart ayında sızdığı belirtilen belgelere dair incelemeler sürerken, ABD sızıntının kaynağını aramaya devam ediyor. Ayrıca veri ve belge sızıntısının 2013 yılında Ulusal Güvenlik Ajansı'nda görevli Edward Snowden'in yaptığı sızıntıdan çok daha büyük olduğu düşünülüyor.

''İSRAİL'E TÜRKİYE MODELİ''

Sızan belgelerde dikkat çeken Türkiye detayı ise İsrail ile alakalı olduğu ortaya çıktı. NBC News'in ele geçirdiği 28 Şubat tarihli belgede İsrail’in Ukrayna’ya ''ölümcül yardım'' göndermek için olası senaryoların mercek altına alındığı kaydedildi.

İsrail'in Kiev ve Moskova arasında denge politikası izlemesine dikkat çekilirken 'gizli' belgede İsrail'in Ukrayna'ya Javelin veya benzeri bir füze sistemi göndermesinin gündeme geldiği belirtildi.

Belgede, ''İsrail’in yapabileceği en olası senaryo ABD baskısı altındaki Türkiye modeli olabilir'' denildi. Belgede, “Ankara’nın yaptığı gibi İsrail de ölümcül savunma sistemi satabilir ya da üçüncü parti kuruluşlar aracılığıyla silah sağlayabilir. Bu sırada da açıkça barış yapılması çağrısında bulunabilir ve arabuluculuk çabaları önerebilir” ifadesinin kullanıldığı aktarıldı.

Kaynak: NBC News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...