Tgrt Haber

ABD'den Çin'i kızdıracak bir hamle daha: Filipinler'e koruma garantisi verdi

07 Ağustos 2022 12:02 - Güncelleme : 07 Ağustos 2022 13:09
ABD'den Çin'i kızdıracak bir hamle daha: Filipinler'e koruma garantisi verdi
Filipinler,Antony Blinken

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filipinler'i ziyaret etti. Ziyaret sonrasında yapılan açıklamada Blinken, Flipinler'in Çin tarafından Güney Çin Denizi'nde saldırıya uğraması halinde ABD'nin ülkeyi savunmaya geçeceği konusunda güvence verdiğini söyledi.  

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti üzerine ABD-Çin gerilimleri giderek artarken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin tehdidi ile karşı karşıya kalan Filipinleri ziyaret etti. Blinken, Filipinler ile 70 yıllık bir savunma anlaşmasına dikkat çekerek  "Filipin silahlı kuvvetlerine, gemilerine ve uçaklarına yönelik bir silahlı saldırı, bu anlaşma kapsamında ABD'nin karşılıklı savunma taahhütlerini harekete geçirecektir. Filipinler, ABD için yeri doldurulamaz bir dost, ortak ve müttefiktir” ifadelerini kullandı. 

BİDEN-MARCOS GÖRÜŞMESİ YAKIN 

Filipinler, ABD ve Çin arasındaki jeopolitik rekabetin yoğun yaşandığı ülkelerden biri. Ülkenin lideri Ferdinand Marcos, iki büyük güç arasındaki bağları dengelemede zorlu bir süreç yaşayacağa benziyor. Ayrıca Güney Çin Denizi'nde Çin'i kızdırmadan ona karşı durması için iç baskıyla da karşı karşıya kalacak. Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo Cumartesi günü, Başkan Joe Biden'in Marcos'u Washington'a davet ettiğini ve her iki tarafın da uygun bir tarih üzerinde çalıştığını söyledi.

PELOSİ ZİYARETİ GERİLİMİ ARTIRMADI 

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin gerilimi artırmadığını aksine bunun anlaşmazlıkların ne kadar şiddetli olduğunu gösterdiğini savundu. Ülkesinin ABD ile ilişkilerine değinen Marcos, tüm değişiklikler karşısında bu ilişkinin geliştirilmeye devam edileceğini kaydetti.

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...