Tgrt Haber
15 May 2022 08:30 - Güncelleme : 15 May 2022 08:34

ABD’den Suriye’de tehlikeli oyun: YPG/PKK'yı devletleştirme planı

TSK, terör örgütünü Irak ve Suriye'de askerî açıdan etkisiz hâle getirince yeni plan sahneye konuldu. ABD, Suriye'nin kuzeyine yatırım yapacak firmaları yaptırımdan muaf tutacağını ilan etti. Ankara “YPG/PKK’yı devletleştirme çabası” anlamına gelen bu adım için gerekli tedbirleri alıyor.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Batı tarım, inşaat ve finans dâhil 12 alanda yatırımla YPG/PKK'yı devletleştirmek istiyor
ABD,suriye,Türkiye,terör,pkk
Batı tarım, inşaat ve finans dâhil 12 alanda yatırımla YPG/PKK'yı devletleştirmek istiyor

Türkiye, hem Suriye’nin kuzeyinde hem de Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG’yi askerî olarak etkisiz hâle getirdi. Bundan rahatsız olan ve bölgede yeni planlar peşine düşen ABD ise ticari yatırımları artırma bahanesiyle terör örgütü PKK/YPG’nin kontrol ettiği Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerde yeni bir projeye girişti. Suriye’nin bazı bölgelerine yönelik atacakları adımlara değinen ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Victoria Nuland, yabancı firmaların yatırımlarının müeyyidelerden muaf tutulduğunu açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı da bu açıklamanın ardından Suriye’nin kuzeyine yönelik tarım, inşaat ve finans sektörleri dâhil 12 alanda ticari faaliyetleri onayladı.

BÖLGE YENİDEN ŞEKİLLENECEK

ABD’nin bu kararına Türkiye ise “PKK/ YPG’yi meşrulaştırma çabası” diyerek tepki gösterirken uluslararası ilişkiler uzmanları, Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG’nin kontrol ettiği bölgelerde ticari yatırımları artırma bahanesiyle yeni bir projeye girişen ABD’nin hamlesinin Suriye’nin kuzeyini yeniden şekillendireceği görüşünü belirtti.

‘MEŞRU ZEMİN’ PEŞİNDELER

Uzmanlar, ABD’nin uzun süredir bölgede kalıcı olmak için meşru bir zemin aradığına dikkat çekti. DEAŞ’ın yenilgiye uğratılmasından sonra ‘ABD’nin Suriye’de ne işi olduğu’ sorgulanmaya başladığını belirten uzmanlar, ABD’nin elinin askerî olarak çekilse bile yabancı şirketler üzerinden sürekli olarak bölgede olacağına işaret ediyor.

‘ABD TÜRKİYE’Yİ KIŞKIRTMAZ’

ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde terör devletinin askerî olarak tohumlarını attıktan sonra şimdi de ticari nüfuz alanı oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor. Suriye meselesi çözümü konusunda, Rusya’nın Ukrayna meselesiyle meşgul olmasından dolayı tüm aktörlerin kendi pozisyonunu tahkim etmeye çalıştığını belirten uzmanlar “ABD’nin de yaptığı bu. Burada en agresif olan ise İran. Çünkü İran’ın, Irak’taki etkisi azalacak gibi görünüyor. Tahran yönetimi bu sebeple Türkiye’nin son operasyonlarından çok rahatsız. Kendi içinde bunu tartışıyor. ABD, YPG’nin kontrolündeki bölgeyi daha korunaklı görüyor. İstediğini yapacağını düşünüyor. Bu süreçte, ABD, Türkiye’yi kışkırtacak çok da adım atmaz” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA’NIN SURİYE POLİTİKASINA KARŞI TEPKİ

Türkiye Gazetesi’ne konuşan Prof. Dr. Bilal Sambur, Suriye’nin kuzeyi ile Şam yönetimi arasında ABD’nin sürekli bir ayrım yapmaya çalıştığını belirtti. Rusya ve İran’ın Suriye’nin tamamını kontrol etmesine karşı ABD’nin Suriye’nin kuzeyini destekleme şeklinde bir politika yürüttüğünü belirten Bilal Sambur, “ABD’nin bu hamlesini YPG’nin, Şam yönetiminin Suriye’nin kuzeyine uyguladığı ticari ambargodan etkilenmemesi ve YPG’yi, İran-Rusya’nın etkisine karşı ekonomik açıdan koruma girişimi olarak değerlendirebiliriz.” dedi.

Ayrıca ABD’nin, Rusya’nın Ukrayna’da olduğu gibi Suriye’de de zayıflamasını istediğini belirten Sambur, “ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki bu adımı Rusya’nın izlediği Suriye politikasına karşı bir tepki.” değerlendirmesinde bulundu.

YPG’DEN TEŞEKKÜR!

Terör örgütü YPG/PKK’nın sözde genel komutanı Ferhat Abdi Şahin, alınan karar sonrası ABD’li yetkililere teşekkür etti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...