Tgrt Haber
15 Ağustos 2021 10:23

Taliban Kabil'e girmeye başladı Afganistan 31 vilayetini kaybetti

Son dakika haberine göre, Afganistan'da ilerleyişini sürdüren Taliban'ın ülkenin batısındaki Vardak ve Host vilayetlerini ele geçirdi. Taliban, her yönden Kabil'e girdi.

Taliban Kabil'e girmeye başladı Afganistan 31 vilayetini kaybetti
afganistan,taliban

Son dakika haberine göre, Afganistan'da ilerleyişini sürdüren Taliban'ın ülkenin batısındaki Vardak vilayetinin merkezini, Hos vilayetinin merkezini, Bamyan vilayetinin merkezini ve Nuristan vilayetinin merkezini ele geçirmesiyle Afgan hükümet güçlerinin kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı 31'e yükseldi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e her yönden girmeye başladığı belirtildi. Kabil’de silah seslerinin duyulduğu öğrenildi.

Eski Afganistan İçişleri Bakanı Ali Ahmed Celali'nin Taliban liderliğindeki geçiş hükümetine başkanlık edeceği açıklandı.

TALİBAN'DAN KAÇIŞ

Taliban’ın girdiği Kabil’de panik var. Örgütün "ayrılmak isteyenlere izin vereceğiz" açıklamasının ardından on binlerce kişi araçlarıyla yola koyuldu

TALİBAN 5 BİN MAHKUMU SERBEST BIRAKTI

Afganistan’ın 34 vilayetinden 31’inde kontrolü ele geçiren ve başkent Kabil’e doğru ilerleyen Taliban, Kabil’in doğusunda yer alan Puli Çarhi’deki hapishanede bulunan 5 bin mahkumu serbest bıraktı.

Taliban Kabil'e girmeye başladı Afganistan 31 vilayetini kaybetti

AFGAN HÜKÜMETİ ASKERİ TALİBAN'A TESLİM OLDU

 Afganistan'da 5 bin mahkumun bulunduğu Bagram Hava Üssü'ndeki Afgan hükümeti askerlerinin Taliban'a teslim olduğu bildirildi. Afgan bir yetkili, Bagram Üssü'ndeki Afgan askerlerinin Taliban'a teslim olduğunu açıklarken, üsteki mahkumların durumuna ilişkin bilgi verilmedi.

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin de TRT World'e yaptığı açıklamada, yetkinin barışçıl devrini ve Kabil'e barışçıl şekilde girmek istediklerini belirterek, "Herkes için genel af ilan edildi." ifadelerini kullandı.

TALİBAN KABİL'DE ZOR KULANMAYACAK

Afganistan’ın başkenti Kabil’e girmeye başlayan Taliban, kentte güç kullanmayacaklarını barışçıl bir şekilde ilerleyeceklerini ve Kabil halkının zarar görmeyeceğini açıkladı.

Taliban Kabil'e girmeye başladı Afganistan 31 vilayetini kaybetti

TALİBAN'DAN KADINLARA ÇAĞRI

Kabil'e her yönden girdiğini duyuran Taliban,  kentten ayrılmak isteyen herkese güvenli geçiş sağlanabileceğini duyurarak kadınların korumalı bölgelere geçmesi çağrısında bulundu.

YÖNETİM İÇİN MÜZAKERELERE BAŞLANACAK

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

DIŞİŞLERİ'NDEN TÜRKLERE ÇAĞRI

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının ivedilikle Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ne bilgi vermesini istedi.

Afganistan’da ABD'nin asker çekmeye başlamasının ardından saldırılarını sürdüren Taliban bu sabah itibarıyla ülkedeki 34 vilayet merkezinden 31’ncisini ele geçirdi. Sabaha karşı ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetinin Celalabad ve Daykundi vilayetinin merkezi Nili kentleri Taliban kontrolüne geçti. Yerel yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Celalabad kentinin hiçbir çatışma yaşanmadan Taliban'a bırakıldığı bildirildi.

Taliban Kabil'e girmeye başladı Afganistan 31 vilayetini kaybetti

AFGANİSTAN İÇİŞLERİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Kabil'e saldırı düzenlenmeyeceğini ve Taliban'la güç değişiminin barışçıl bir şekilde gerçekleştirileceğini duyurdu. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ise ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ve üst düzey NATO yetkilileriyle görüştüğü belirtildi.

HASTANELER HİZMET VERECEK

Taliban tarafından yapılan açıklamada, başkent Kabil'de hastanelerin hizmet vermeye devam edeceği ve acil yardımların girişine izin verileceği belirtildi. Açıklamada, havalimanının da çalışmayı sürdüreceği ifade edildi.

HAPİSHANEDEKİ MAHKUMLAR SERBEST BIRAKILDI

Taliban’ın bu sabah saatlerinde ise Kabil’in batısındaki Vardak vilayetinin merkezi Meydanşehr’i ve Kabil’in güneyindeki Host vilayetinin merkezinde kontrolü ele geçirdiği belirtildi. Taliban vilayet merkezi Host kentindeki hapishanede bulunan mahkumları serbest bıraktı.

Taliban Kabil'e girmeye başladı Afganistan 31 vilayetini kaybetti

Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, Taliban’ın ülkedeki bütün geçiş noktalarında kontrolü sağladığı ifade edildi. ABD'nin Kabil'deki büyükelçilik binasında bu sabah helikopterlerle tahliye çalışmalarına başladığı öğrenildi.

KABİL'DE SİLAH SESLERİ 

Afganistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e her yönden girmeye başladığı belirtildi. Yerel kaynaklar, Kabil’de silah seslerinin duyulduğunu açıkladı. 

Yerel kaynaklar, Taliban'ın ülkedeki tüm sınır kapılarının kontrolünü ele geçirdiğini ve Kabil'deki havaalanının Afganistan'dan tek çıkış yolu olarak kaldığını açıkladı.

Taliban, dün akşam saatlerinde de Belh vilayetinin yönetim merkezi Mezar-ı Şerif’i ve Faryab vilayetinin yönetim merkezi Meymene’de kontrolü ele geçirmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...