Tgrt Haber
12 Ağustos 2021 10:57

Taliban 10 vilayeti ele geçirdi Afganistan operasyon hazırlığında

Taliban'ın Afganistan'da kaybettiği vilayet sayısı son olarak 10'a yükseldi. Peş peşe yaşanan vilayet kayıplarının ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani dün, siyasi liderler Mareşal Raşid Dostum, Muhammed Muhakkik ve Cuma Han Hamdard ile kuzeydeki Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif’e gitti.

Taliban 10 vilayeti ele geçirdi Afganistan operasyon hazırlığında
afganistan,saldırı,taliban

Mayıs ayından itibaren ABD ordusu, Afganistan'dan çekilmeye başladı. Taliban, Amerika'nın ülkeden uzaklaşmasını fırsat bilerek saldırılarının şiddetini arttırdı ve Afganistan'ın vilayetlerini bir bir ele geçirmeye başladı.

Taliban, 7 günde ele geçirdiği vilayet merkezi sayısını Gazne'yi de alarak 10'a yükseltti. Vilayetlerin bir bir ve hızla kaybedilmesinin ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, siyasi liderler ve Belh yerel yetkilileriyle güvenlik toplantısı yaptı. Belh Valiliği’nden yapılan açıklamada, toplantıda kuzeydeki güvenlik sorunlarının ele alındığı kaydedildi.

STRATEJİK ÖNEMDEKİ KUNDUZ KAYBEDİLDİ MEZAR-I ŞERİF TEHLİKEDE

Siyasi liderler Mareşal Raşid Dostum'un basın ofisinden yapılan açıklamada Taliban kontrolüne geçen kuzey ve kuzeydoğu vilayetlerinde kapsamlı operasyon yapılmasının planlandığını ifade edildi. Özellikle kuzeyde bulunan ve hükümetin son kalesi olan 700 bin nüfuslu Mezar-ı Şerif kenti, stratejik konumu nedeniyle ön planda. Eğer Mezar-ı Şerif kaybedilirse Kabil yönetiminin durumu daha da kötüleşecek.Taliban 10 vilayeti ele geçirdi Afganistan operasyon hazırlığında

Geçtiğimiz günlerde ise yine Afganistan'ın kuzeyinde yer alan Kunduz kaybedildi. Kunduz, stratejik olarak öneli bir bölgeydi. Çünkü maden bakımından oldukça zengin şehirlere sahip ve uyuşturucu kaçaklığı için de kullanılan Tacikistan sınırına yakın bir bölgeydi.

KABİL 90 GÜN İÇİNDE KAYBEDİLEBİLİR

Reuters haber ajansı, ABD istihbaratlarında Taliban'ın Afganistan'da başkent Kabil'i 30 gün içinde ablukaya alabileceği ve 90 gün içinde de ele geçirebileceği yönünde tahminler olduğunu bildirdi. İsminin yayımlanmasını istemeyen bir ABD'li yetkili, Kabil'in ne kadar süre dayanabileceğine ilişkin söz konusu değerlendirmenin, ABD'nin bölgeden ayrılmasının ardından Taliban'ın edindiği hızlı kazanımlarının bir sonucu olduğunu söyledi.

Taliban 10 vilayeti ele geçirdi Afganistan operasyon hazırlığında

390 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Afganistan'da çatışmalar yüzünden yerinden edilmelerin sayısında mayıs ayında büyük artış olduğuna dikkati çekti.

Temmuz ayının başından beri yerinden edilen 5 bin 800 kişinin başkent Kabil'e kaçtığını söyleyen Dujarric, bu yılın başından bu yana ise yerinden edilenlerin sayısının yaklaşık 390 bine yaklaştığını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...