Tgrt Haber
17 Ağustos 2021 14:46

Afganlı kadınlar Taliban'ın eline düşmemek için çatıdan atlıyor!

Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nden Zakira Hekmat, Afgan kadınların, Taliban'ın alıp götürmesindense çatıdan atlayarak intihar ettiğini anlattı.

Afganlı kadınlar Taliban'ın eline düşmemek için çatıdan atlıyor!
afganistan,taliban,kabil

Afganistan'ı Taliban'ın ele geçirmesinin ardından binlerce kişi ülkeden kaçmaya çalışırken kalanlar ise korku içinde hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Özelikle kadınlar büyük bir endişe ve korku içindeler. Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından birçok kadın okuluna gitmeye çekindi, bazı kadınlara patronları ''Artık siz işe gelmeyin'' dediği iddia edildi.

Kayseri'deki Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nden Zakira Hekmat, DW Türkçe'ye anlattıklarıyla ise Taliban gerçeğini ve kadınların acı dolu hayatlarını gözler önüne serdi. Hekmat, Afganistan'da kadınların ''Bizi Taliban götürmesin, bu ölüm daha şereflidir'' diyerek intihar ettiğini anlattı.

Afganlı kadınlar Taliban'ın eline düşmemek için çatıdan atlıyor!

Şimdilerde Kayseri'de hayatını idame ettiren Zakira Hekmat, kız çocuklarının ve kadınların Taliban yönetimi altında yaşamalarını ''Ölüm'' olarak yorumladı ve şunları söyledi:

''Ölüm demek. Bu kadar söyleyebilirim. Durum o kadar kötü ki… Biz onu gördük, çok eski zamanlarda gördük Afganistan'da. Kadınlar evden çıkamıyordu. Kız çocuklarının okulları yoktu. Şu an onlar için sadece ölüm diye düşünebiliyorum.''

Hakmet, Afganistan'ın Taliban'ı ele geçirmesinin ardından sinir krizi geçirdiğini söyledi. Taliban'ın Kabil'e girmesinin ardından özellikle kadınların büyük bir tedirginlik yaşadığını anlatan Hakmet, sosyal medyada birçok Afgan kadının "Bugün iş yerimizde son günümüz" diye paylaşımlar yaptıklarını belirtti.

Afganlı kadınlar Taliban'ın eline düşmemek için çatıdan atlıyor!

Hakmet'in anlattıklarının arasında en kan donduran detay ise Afgan kadınlarının Taliban'ın eline düşmesindense kendilerini çatılardan attığını söylemesi oldu. Hakmet, bu korkunç sonu şu sözlerle ifade etti:

''Birçok kadın intihar etti maalesef Afganistan'da. "Bizi Taliban götürmesin, bu ölüm daha şereflidir bizim için" diyerek çatılardan atladılar. Dükkanlardaki kadın fotoğraflarını boyayarak silmeye çalışan kişiler var. Bu ne demek? Yani 20 sene öncesindeki kara günlere gitmek demek. Kadın istemiyoruz demek. Bu çok korkunç bir şey.''

3 gün önce Afganistan'ın Herat vilayetinde Taliban'a karşı savaşan bir önderin Taliban tarafından esir alındığını anlatan Hakmet, ''O sahneyi görünce sinir krizi geçirdim. Çok kötü oldum. Afganistan halkı umutlarını kaybetti. Daha önce halkın bir direnişi vardı. "Taliban'ın karşısında durup gelmelerini engelleyebiliriz" diye bir umut vardı. Ama o umut tamamen kayboldu'' dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...