Tgrt Haber

Ağa, 'Türkiye'nin yardımları insanidir'

16 Ocak 2014 13:42
Ağa, 'Türkiye'nin yardımları insanidir'
suriye demokratik tükmen hareketi başkanı, Ağa, 'Türkiye'nin yardımları insanidir,

Suriye Demokratik Türkmen Hareketi Başkanı Ağa, "Türkiye’nin insani yardımları olmasaydı Suriyeliler hayatta kalamazdı. Türkiye'nin yardımları insanidir, siyasi malzeme değildir" dedi.

Suriye Demokratik Türkmen Hareketi Başkanı Abdulkadir Ağa, siyasi çalışmalar için geldiği Irak'ın Erbil kentinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye’de yaklaşık üç buçuk milyon nüfusuyla Türkmenlerin, Araplardan sonra ikinci etnik unsur olduğunu söyledi. Türkmenlerin yıllarca baskı altında kaldıkları için örgütlenemediğini anlatan Ağa, Baas rejiminin yardım derneği bile kurmalarına izin vermediğini ifade ederek, "Geçmişte kimliğimizi korumak için örgütlenme ihtiyacı hissettik. Ancak önemli Türkmen ailelerine ya baskı yapıldı ya da hapse atıldılar" diye konuştu. Ağa, Şam, Halep, Humus ve Lazkiye'de 2011 yılında düzenlenen barışçıl eylemlere katılan Türkmenlerin kurşunlandığını, savaşla birlikte binlerce Türkmenin evinden, barkından ayrıldığını belirterek, "Bizim bölgelerden 150 bin Türkmen göç etti, 15 bini öldürüldü" dedi.  
Sivillerin öldürülmeye başlamasından sonra Türkmenlerin silahlandıklarını hatırlatan Ağa, "Sivil halkı hedef alan saldırılardan sonra Türkmenler, Özgür Suriye Ordusunda örgütlenmeye başladı. Türkiye sağolsun bize yardımlar gönderdi. Biz de bu yardımları insanlarımıza ulaştırmaya çalıştık" şeklinde konuştu. "Türkiye’den giden insani yardımlar olmasaydı bu kadar Suriyeli hayatta kalamazdı" diyen Ağa, şunları söyledi: "Türkiye’den giden insani yardımlar olmasaydı Suriyeliler hayatta kalamazdı. Türkiye'nin yardımları insanidir, siyasi malzeme değildir. Rejim taraftarı bazı kesimler, Türkiye'nin yardımlarını lekelemek istiyor." Ağa, Türkiye’de çok sayıda rejim ajanı olduğunu iddia ederek, "Türkiye’deki Suriye rejimi taraftarları yardımlar geç gitsin, insanlar pes etsin, teslim olsun diye yardım konvoylarını ihbar ediyorlar" görüşünü savundu. "Tırlarla size gelen yardımlarda silah var mıydı" sorusuna Ağa, "Hayır. Çocuk felci aşıları, antibiyotikler, su arıtma ve dezenfektan malzemeleri ile battaniyeler vardı. Kesinlikle silah yoktu. Zaten bize silah yardımı gelse bu rejim çoktan bitmişti"cevabını verdi. Suriye'deki insani durumu da değerlendiren Ağa, insanların son 6 aydır ekmek kokusuna hasret kaldıklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Hayvan yeminden ekmek yapılıyor. İnanın Suriye’deki insanlar aç uyuyorlar. Müftülerimiz aylar önce kedi ve köpek eti yenmesine fetva verdi. Şu anda yerde ot bile yok." Abdülkadir Ağa, direnişin kırılması için Suriye halkının terör örgütlerinin saldırılarına terk edildiğine işaret ederek, şöyle devam etti: "Direnen halkın pes etmesi için terör örgütleri devreye sokuldu. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, dini kullanarak insanları öldürmeye başladı. Baas rejimi, cezaevlerinde tuttuğu canlı bombaları, Irak, Türkiye ve Lübnan’da eylemlerde bulunmak üzere serbest bıraktı. Daha önce rejimin Irak’ta kullandığı canlı bomba militanları şimdi Suriye içlerinde devreye sokuldu. IŞİD, Esed'in cezaevlerinde tuttuğu, daha sonra cihada kötü bir leke sürmek için ortaya saldığı bir örgüttür."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...