Tgrt Haber
09 Mart 2022 07:23 - Güncelleme : 09 Mart 2022 08:14

Petrol kralı Arabistan ve BAE'den Biden'a soğuk duş: Putin'i tercih ettiler

Rusya-Ukrayna savaşının ardından yükselişe geçen benzin fiyatlarının kontrol altında tutulması için Orta Doğu'nun petrol zengini ülkeleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile telefon görüşmesi planlayan ABD Başkanı Joe Biden adeta kapıda kaldı. Biden'ın talebine olumsuz cevap veren iki prens, bu girişimin hemen ardından ise Rus lider Putin'le temas kurdu.

Petrol kralı Arabistan ve BAE'den Biden'a soğuk duş: Putin'i tercih ettiler

Rusya-Ukrayna savaşıyla tırmanışa geçen, son olarak Rus petrollerine ithalat yasağı getirilmesiyle zirveye çıkan benzin fiyatları ABD'yi harekete geçirdi. Dünyanın en fazla petrol rezervlerine sahip ülkelerinden olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile temas kurmaya çalışan ABD Başkanı Joe Biden, muhataplarına ulaşamadı.

ABD basınından Wall Street Journal gazetesinin ABD'li ve Suudi yetkililere dayandırarak servis ettiği habere göre; Beyaz Saray, Biden ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid Al Nahyan arasında telefon görüşmesi ayarlamaya çalıştı.

Biden görüşmede Ukrayna'ya uluslararası destek verilmesi ve dünya genelinde yükselen benzin fiyatlarının kontrol altına alınması başlıklarını ele almayı planlıyordu. Ancak Beyaz Saray, her iki ülkeden de olumlu cevap alamadı.

BIDEN'I REDDEDEN VELİAHT PRENSLER PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ

WSJ'nin haberinde; son dönemde ABD yönetimi ile arası kötü olan Suudi Arabistan'ın Joe Biden'dan Yemen'de daha çok yardım, İran konusunda daha fazla destek ve 2018'de katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda ABD'de Suudilere karşı açılan davalara müdahiliyet istediğine yer verildi.

Öte yandan her iki veliaht prensin de Biden ile görüşmeyi reddettikten sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştüğü hatırlatıldı.

ABD'DE BENZİN FİYATLARI ZİRVEDE

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken ham petrol fiyatlarındaki yükseliş ABD'de benzin fiyatlarının da yükselmesine neden oldu.

Amerikan Otomobil Birliği (AAA) verilerine göre, ülkede benzinin ortalama fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi. Ülkede benzinin ortalama fiyatı galon başına 4,17 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...