Tgrt Haber

Arap ülkelerinden ABD'ye 'Gazze'de ateşkese veto' tepkisi: Tam bir utanç lekesi

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
09 Aralık 2023 18:41 - Güncelleme : 09 Aralık 2023 18:57
Arap ülkelerinden ABD'ye 'Gazze'de ateşkese veto' tepkisi: Tam bir utanç lekesi
ABD,Gazze,İsrail,,Son dakika,BM,Ateşkes,,Hamas,Savaş

ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze'de insani nedenlerden dolayı acil ateşkes talep eden karar tasarısını veto etmesini tepkiler gelmeye devam ediyor. Arap ülkelerinden de ABD'nin veto kararına sert tepki geldi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları tüm şiddetiyle devam ederken dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, Gazze’de acil ateşkes için toplanmıştı. İsrail'e savaşın ilk gününden bu yana desteğini sürdüren ABD, acil ateşkes talep eden karar tasarısını veto etti. ABD'nin bu skandal kararından sonra tepkiler de çığ gibi büyümeye başladı. ABD'nin kararı veto etmesine Cumhurbaşkanı Erdoğan tepki göstermiş, “Sadece ABD’nin ret oyuyla maalesef ateşkes reddedildi. Böyle adalet olur mu? Böyle adil bir dünya olur mu?” ifadelerini kullanmıştı.

"ÇİFTE STANDARDIN BİR UZANTISI"

ABD'nin bu kararına Arap ülkelerinden de tepki geldi. Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'nin vetosu sebebiyle BMGK'nin, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana ikinci defa ateşkes talep eden karar tasarısını kabul etmekte başarısız olduğu belirtildi.  Açıklamada, bunun, "sefil" uluslararası çifte standardın bir uzantısı olduğu kaydedildi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de BMGK'nin, ABD'nin vetosu nedeniyle söz konusu karar tasarısını geçirememesinin, bir "utanç lekesi" ve İsrail'e kan dökme, yıkım ve tehcire devam etmesi için verilmiş "yeni bir onay" olduğunu belirtti.Iştiyye, "Vetonun kullanılması, sivillerin hayatlarından edişe edildiği yalanını deşifre ediyor" ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Amerikan kanalı PBS'ye yaptığı açıklamada, ABD'nin kararına muhalif olduklarını ve BMGK'nin kararlı duruş sergilememesinden ötürü de büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi.

"İNSANİ KISTASLARA YÖNELİK BİR HAKARET"

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi ise X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Washington'un masum sivillerin hayatını hiçe saymasından üzüntü duyduğunu" ve "kullanılan vetonun, insani kıstaslara yönelik bir hakaret olduğunu" kaydetti.

"ABD, İSRAİL'İN KAN DÖKMESİNE DOĞRUDAN ORTAK OLDU"

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ise yaptığı yazılı açıklamada, BMGK'nin Gazze'de ateşkesin sağlanmasına yönelik kararı oylamada başarısız olmasından duyduğu hayal kırıklığını ifade etti. BMGK'nin bu kritik aşamada sorumluluk almamasının, İsrail'e saldırılara devam etmesi için fırsat vereceği uyarısında bulunan Taha, karar tasarısını destekleyen ülkelerin tutumunu övdü ve ateşkesin sağlanması için çaba sarf etmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Hamas'ın Siyasi Büro üyesi İzzet er-Rişk de yaptığı açıklamada, ABD'nin, Gazze'de ateşkese varılmasını engelleyerek, "İsrail'in Filistin halkının kanını dökmesine doğrudan ortak olduğunu" belirtti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...