Tgrt Haber

Ateşkes görüşmeleri için Hamas lideri Haniye'den Kahire adımı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
30 Ocak 2024 14:19 - Güncelleme : 30 Ocak 2024 14:20
Ateşkes görüşmeleri için Hamas lideri Haniye'den Kahire adımı
israil,gazze,hamas,filistin

ABD, Katar, İsrail ve Mısır'ın ateşkesi önerisinin kendilerine ulaştığını söyleyen Hamas lideri İsmail Haniye, görüşmelerde bulunmak için Kahire'ye gideceğini söyledi.

İsrail, ABD, Katar ve Mısır'ın sunduğu 4 aylık ateşkes önerisi Hamas'a iletildi. Hamas lideri İsmail Haniye, ateşkes teklifini aldıklarını duyurdu. Haniye, ateşkes teklifini değerlendireceklerini bildirerek, görüşmelerde bulunmak üzere Kahire'ye gideceğini söyledi. 

İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberine göre, Haniye, önceliklerinin İsrail'in acımasız saldırılarını sonlandırmak ve İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Ateşkes görüşmeleri için Hamas lideri Haniye'den Kahire adımı
Hamas lideri İsmail Haniye

''NİHAİ OLARAK TAMAMEN SONLANDIRILMALI''

Öte yandan Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan da Gazze Şeridi'nde esir takası ve ateşkes anlaşmasına varılması hususunda önceliklerinin "İsrail'in saldırılarının nihai olarak tamamen sonlandırılması" olduğunu söyledi.

Ateşkes görüşmeleri için Hamas lideri Haniye'den Kahire adımı
Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan

Hamdan, esir takası anlaşmasına değindiği açıklamasında, "Şüphesiz Katar ve Mısır gibi dost ülkelerden özellikle ateşkesin sağlanması için büyük girişimler var. Biz en başından beri tüm fikirler ve önerilere ciddi bir şekilde yaklaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

4 AYLIK ATEŞKES ÖNERİSİ

Fransa'nın başkenti Paris'te ABD İstihbarat Servisi'nin de (CIA) katıldığı Katar, İsrail ve Mısırlı yetkilierle sürdürülen görüşmelerden bir öneri ortaya çıktı. İsrail'in aracı ülkelerin önerisini kabul ettiği öne sürüldü.

4 aylık ateşkesi kapsayan anlaşmada Hamas'ın elindeki tüm esirleri serbest bırakması da isteniliyor. İsrail'in ise Gazze'ye yönelik saldırılarını aşamalı olarak ara vermesi gerekiyor. Ayrıca Tel Aviv yönetiminin Gazze'ye daha fazla insani yardım girişine izin vereceği de şartlar arasında yer alıyor.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...