Tgrt Haber

Avrupa'dan Netanyahu'ya son uyarı: 'İsrail olmadan devam ederiz'

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: The Telegraph, NY Times
23 Ocak 2024 12:47 - Güncelleme : 23 Ocak 2024 13:11
Avrupa'dan Netanyahu'ya son uyarı: 'İsrail olmadan devam ederiz'
AB,israil

Avrupa Birliği, Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerine yönelik 12 maddeli plan hazırladı. İngiliz basını, Netanyahu yönetimimin planı reddetmesi halinde görüşmelerin İsrail olmadan devam edeceğini yazdı.

Avrupalı Birliği (AB) Dışişleri Bakanlarının Filistin devleti kurulması konusunda İsrail'e yaptığı baskı sonuçsuz kaldı. Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen kritik toplantıda İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, bölgenin gelecekteki yönetimine yönelik bir plan sunmadı.

AB kaynaklarına göre Katz, toplantıda AB'li bakanlara Orta Doğu'yu Hindistan'a bağlayan bir demir yolu projesi ile Akdeniz'de Gazze açıklarında “yapay ada” projesinin yer aldığı 2017 yılına ait videolar izlettirdi. Yapay adanın deniz yoluyla gelen kargo ve yolcuları denetlemek için kullanılabileceğini belirten Katz, Filistin Devleti kurulmasına yönelik hiçbir yorum yapmadı

NETANYAHU'YA SON UYARI: SONUCUNA KATLANIRSINIZ

AB Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından, ABD gazetesi New York Times, İsrail Başbakanı Binyamin Neteanyahu'nun Filistin Devleti'nin kurulmaması konusundaki inadını daha da katılaştırdığını yazdı.

İngiliz Telegraph gazetesi ise AB'nin barış görüşmelerine İsrail olmadan devam edeceğini yazdı. Telegraph'ın haberinde, AB Dış İlişkiler Kolu, tarafından hazırlanan 12 maddelik barış planında İsrail ve Filistin'in yakın gelecekte doğrudan ikili barış müzakerelerine girişeceklerini varsaymanın gerçekçi olmadığı da ifade edildi.

Habere göre AB, planı görmezlikten gelmesi ve müzakerelere katılmayı reddetmesi halinde İsrail'i sonuçlarına katlanmakla tehdit etti ve ABD, Birleşmiş Milletler, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği ile paralel görüşmeler yapılmasını önerdi.

avrupa birliği israil

BAZI ÜYELER İSRAİLSİZ PLANA KARŞI

Öte yandan yine The Telegraph'ın servis ettiği ve Avrupa başkentlerine dağıtıldığı belirtilen belgede "Filistinliler Hamas'a karşı yeniden canlandırılmış bir siyasi alternatife ihtiyaç duyarken, İsrailliler de iki devletli çözüme yönelik anlamlı müzakerelere girişmek için siyasi iradeye sahip olmalıdır. Bu nedenle, kapsamlı bir barış için zemin hazırlamak AB gibi dış aktörlerin sorumluluğudur" denildi.

Bura karşın Netanyahu'nun Orta Doğu'da barışı sağlayacak bir Filistin devletinin kurulmasını reddetmesi nedeni ile oluşturulan alternatif plan blokta da bölünmelere neden oldu.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne Borrell'e destek vererek, "Netanyahu'nun açıklamaları endişe verici. Güvenlik garantileri olan bir Filistin devletine ihtiyaç var” açıklamasında bulundu.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Xavier Bettel ise İsrail olmadan yürütülecek barış müzakerelerinin anlamlı olmayacağını belirtti. 

Kaynak: The Telegraph, NY Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...