Tgrt Haber

Sadece Avrupa'da 44 ülkede! On binlerce kişi maymun çiçeği virüsüne yakalandı

30 Eylül 2022 09:20 - Güncelleme : 30 Eylül 2022 09:38
Sadece Avrupa'da 44 ülkede! On binlerce kişi maymun çiçeği virüsüne yakalandı
maymun çiçeği virüsü,avrupa,dsö,dünya sağlık örgütü

Koronavirüsün ardından dünyayı kasıp kavuran maymun çiçeği virüsü vakası Avrupa genelinde 24 bini aştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kıta genelinde salgına dair son verileri paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği maymun çiçeği virüsü dünyada her geçen gün daha da yayılıyor. Henüz Covid-19'u atlatamayan dünya bir yandan da maymun çiçeği virüsüyle baş etmeye çalışıyor, vakalar ise gün geçtikçe artıyor. Avrupa'da ölümlere de neden olan maymun çiçeği virüsü, 27 Eylül itibarıyla Avrupa genelinde 24 bin 622'ye yükseldi. 

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Bölgesi'ndeki 44 ülkede maymun çiçeği virüsünün olduğunu bildirdi. Vakaların çoğunu 31 ila 40 yaş arası erkekler oluşturuyor. Vakaların yüzde 96'sında virüs belirtileri olarak kırmızılık ve kaşıntı görülürken yüzde 68'inde ise yüksek ateş, yorgunluk ve kas ağrısı gibi belirtilerin bulunduğu kaydedildi.

En çok vakanın 7 bin 149 kişiyle İspanya'da bulunduğu ve Fransa, İngiltere ile Almanya'da vaka sayısının 3 binin üzerinde olduğu bilgisi paylaşıldı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Virüs ilk olarak 1958'de çiçek hastalığına benzer semptomlar gösteren bir maymun üzerinde yapılan araştırmayla ortaya çıktı. 1970'te, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ilk kez bir insanda görüldü. Ardından vaka sayıları az da olsa 11 Afrika ülkesine yayıldı.

Takvimler 2003'ü gösterdiğinde hastalık ilk kez Afrika kıtası dışına çıkarak Amerika Birleşik Devletleri’nde görüldü. Toplam 81 vaka rapor edilse de hiçbiri ölümle sonuçlanmadı. Virüs 2017'de ise bu kez Nijerya'da ortaya çıktı. Son maymun çiçeği vakalarının görülmesinden yaklaşık 40 yıl sonra, ülke en büyük vaka sayısını gördü.

Sadece Avrupa'da 44 ülkede! On binlerce kişi maymun çiçeği virüsüne yakalandı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

İnsanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşıyor. Ancak cilt lezyonları, vücut sıvıları, solunum damlacıkları yoluyla ve enfekte olan kişilerin havlu, nevresim ve giysileriyle insandan insana da bulaşabiliyor. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların hayvansal ürünlerini yemek de yine hastalığın bulaşması için bir risk faktörü. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabildiği ifade ediliyor.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Kuluçka süresi 5 ila 21 gün arasında değişebiliyor. Hastalığın başlangıç döneminde ateş, baş ağrısı, şişlik, sırt ağrısı, kas ağrıları ve genel halsizlik görülüyor. Bu dönem genellikle 5 güne kadar sürüyor. Ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1 ila 3 gün içinde deri döküntüsü başlıyor. Yüz, el, kol, ayak ve bacaklarda daha fazla miktarda görülüyor. Özellikle yüzde başlayıp avuç içlerini ve ayak tabanlarını etkiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...