Tgrt Haber

Başpiskopostan, Hristiyanlara çağrı: İsrail'e karşı harekete geçin!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
24 Ekim 2023 10:53 - Güncelleme : 24 Ekim 2023 12:11
Başpiskopostan, Hristiyanlara çağrı: İsrail'e karşı harekete geçin!
hristiyan,filistin,gazze,kilise

Kudüs Rum Ortodoks Başpiskoposu Atallah, İsrail'in Filistin üzerindeki insanlık dışı kanlı saldırıları karşısında Hristiyan dünyasına seslendi. "Her yerde kan, her yerde ceset parçaları" var diyen Atallah, Gazze'de yaşananları "görülmemiş bir komplo" ve "soykırım" olarak tanımlayarak, "Dünyadaki tüm Hristiyan kiliseleri tüm Filistin halkı için harekete geçmeli" dedi.

Kudüs Rum Ortodoks Başpiskoposu Hana Atallah, Batı'daki kiliselere seslenerek, İsrail'in Gazze'de uyguladığı vahşete karşı tüm Hristiyanların harekete geçmesi gerektiğini söyledi. 

"BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR KOMPLO"

Anadolu Ajansı'na konuşan Atallah, binlerce sivilin İsrail tarafından katledildiği Gazze'de yaşananların "henüz ölmemiş olan tüm vicdanları harekete geçirmesi gerektiğini" belirterek "Her yerde yıkım, her yerde kan, her yerde ceset parçaları, ağlayan çocuklar ve kadınlar var" ifadesini kullandı.

İsrail'i Gazze'de "soykırım" uygulamakla suçlayan Hristiyan din adamı Atallah, "Gazze'de şu an yaşananların bir soykırım savaşı, silahsız bir halkı hedef almak ve Filistin davasını tasfiye etmek için benzeri görülmemiş bir komplo olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Kudüs Rum Ortodoks Başpiskoposu Atallah, İsrail'in Filistin üzerindeki insanlık dışı kanlı saldırıları karşısında Hristiyan dünyasına seslendi

"TAMAMEN YOK EDİLEN AİLELER VAR"

İsrail'in uyguladı orantısız şiddeti "insanlık suçu" olarak nitelendiren Atallah, "Camiler, kiliseler, ibadet yerleri ve hastaneler bombalanıyor, içindekilerle birlikte apartmanlar hedef alınıyor, binlerce ölüm ve devasa yıkımlar var. Tamamen yıkılan binalardan ve enkaz altında hala insanların olmasından bahsetmiyorum bile. Tamamen yok edilen tek bir ferdi bile kalmayan aileler var. Bazı aileler ise ardında ne olduğunu anlamayan belki sadece Gazze'de bir trajedi yaşandığını hissedebilecek tek bir bebek bıraktı."

BATI'YA "İSRAİL İLE ORTAKLIK" SUÇLAMASI

Atallah, İsrail'in işlediği suçların sorumluluğunun yalnızca İsrail'e değil, başta ABD ve İngiltere olmak üzere Tel Aviv yönetimine destek veren tüm Batılı ülkelere ait olduğunu belirtti. Batılı liderleri, İsrail'in Gazze'de işlediği suçlara siyasi kılıf hazırlamak ve Tel Aviv'e ekonomik ve askeri destek sağlamakla suçlayan Atallah, "Geçtiğimiz günlerde İngiltere Başbakan (Rishi Sunak) askeri bir uçakla (İsrail'e) geldi ve uçak; yıkımı, yetimleri, acıları ve üzüntüleri artırmak için Gazze'ye atılacak mermiler, füzeler ve silahlarla doluydu" diye konuştu.

"EŞYALARIMIZI TOPLAYIP TERK ETMEYECEĞİZ"

Gazze'de bin civarında olan Hristiyan nüfusun İsrail'in kilise saldırılarının ardından daha da azaldığını belirten Atallah, bu saldırılanın aynı zamanda tarihi ve köklü Filistinli Hristiyan varlığını hedef alan komplonun bir parçası olduğunu söyledi.

"Bu, tüm Filistinli Hristiyanlara korku ve tehdit mesajıdır, sanki bize diyorlar ki eşyalarınızı toplayın ve ülkenizi terk edin" ifadelerini kullanan Atallah, "Biz de şu mesajı iletmek istiyoruz: Eşyalarımızı toplamayacağız ve ülkemizi terk etmeyeceğiz. Filistin'de kalıyoruz ve varlığımızı, tarihimizi, davamızı, kutsallarımızı savunmaya devam edeceğiz. Biz Hristiyanlar ve Filistinliler olarak bu topraklara aitiz. Filistin halkının acıları ve zorlukları, hepimizin acısı ve zorluğudur" dedi.

"HRİSTİYAN SEMBOLLERİNE TÜKÜRÜYORLARDI"

İsrail'in Hristiyanlara yönelik saldırılarının Gazze bombardımanıyla da başlamadığını hatırlatan Başpiskopos Atallah, "Radikal Yahudiler, kiliselerin ve dini ayinlerin yapıldığı yerlerden geçtiklerinde din adamlarına ve Hristiyanların sembollerine tükürüyorlardı. Hristiyan vakıfları da aynı şekilde hedef alınıyordu. Kudüs'te, Kutsal Kudüs'ün kapısından başlayarak Hristiyan varlığını hedefleyen bir girişim vardı. Bu nedenle kutsal topraklarda Hıristiyan varlığını korumak sadece buradaki kiliselerin ve Hristiyanların sorumluluğu değil. Dünyadaki tüm Hristiyan kiliseleri sadece Hristiyanlar için değil tüm Filistin halkı için harekete geçmeli. Bu halk özgürce ve barış içinde yaşamayı hak ediyor." diye konuştu.

BIDEN'A MANİDAR SORU

Atallah, ABD Başkanı Joe Biden ve diğer Batı liderlerinin, sadece insan hakları değil hayvan haklarından bile bahseteklerini hatırlatırken "Peki, Gazze'de insanlar öldürülürken neredeler?" sorusunu yöneltti.

Kendisinin de bir Filistinli olduğunu hatırlatan Atallah, dünyada kendi lehlerine bir şeylerin değiştiğine inandığını ancak gerçekleri dünyaya duyurmak için daha fazla çalışmaları gerektiğini dile getirdi.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...