Tgrt Haber
31 Aralık 2021 09:56

Biden ile Putin arasında kritik görüşme! Peş peşe açıklamalar geldi

Başta Ukrayna konusunda olmak üzere ABD ile Rusya arasında gerginlik giderek artıyor. ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi, görüşmenin ardından iki taraftan da çok net mesajlar geldi.

Biden ile Putin arasında kritik görüşme! Peş peşe açıklamalar geldi
Ukrayna krizi,Putin,Joe Biden

Rusya ve Ukrayna arasında Donbass gerilimi sürerken ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Biden'ın, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi durumunda ABD ile müttefiklerinin karşılık vereceğini dile getirdiği bildirilirken Rusya'dan ABD'ye bir uyarı geldi. Putin ise Ukrayna meselesiyle ilgili ülkesine karşı yaptırım uygulanması durumunda "ilişkileri koparacağı" uyarısı yaptı.

AÇIK VE NET BİR GÖRÜŞME 

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Putin ile Biden'ın gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Görüşmenin 50 dakika sürdüğünü ve "ciddi" olduğunu belirten Uşakov, "Gerçekleşen görüşmeden memnunuz. Çünkü görüşme açık, net ve dolu idi. Genel olarak, görüşme yapıcıydı" değerlendirmesinde bulundu. Rusya'nın, ABD ile NATO'ya çeşitli güvenlik garantileriyle ilgili teklifleri içeren 2 anlaşma taslağı ilettiği belirten Uşakov, "Amerikan tarafının, bu belgelerde yer alan Rusya'nın endişelerinin mantığını ve özünü anlama arzusu göstermesi önemlidir" dedi.
Rusya ve ABD arasında bu konuda gerçekleşecek müzakerelere değinen Uşakov, "Putin, bu müzakerelerdeki sonuca ihtiyacımız olduğunu ve Rusya'nın güvenliğini sağlama yönünde sonuçlar elde etmeye çabalayacağımızı vurguladı. Biden, bu görüşe katıldı, ciddi şekilde bunu kayda aldı" ifadelerini kullandı.

Biden ile Putin arasında kritik görüşme! Peş peşe açıklamalar geldi

ABD NE YAPARSA BİZ DE ONU YAPARIZ

Görüşmede Ukrayna meselesinin de ele alındığını vurgulayan Uşakov, "Biden, çok net şekilde, ABD'nin Ukrayna'da silah konuşlandırma niyetinde olmadığını belirtti. Putin de bu konuya, ABD'ye ilettiğimiz belgelerde önemli yer ayrıldığını dile getirdi." dedi. Uşakov, "Putin, bu zor durumda, Amerikan sınırlarında silahlar konuşlandırıldığında ABD'nin davranacağı gibi davranacağımızı vurguladı" şeklinde konuştu.

BU HATA SON 30 YILDA PEK ÇOK KEZ YAPILDI

Yuriy Uşakov, şunları kaydetti: "Biden, Ukrayna sınırında gerilimin artması durumunda, Batı ülkelerinin Rusya'ya karşı ekonomi, finans ve askeri alanda yaptırım uygulayacağını belirtti. Ancak, Putin, buna tepki vererek ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tamamen koparılmasına yol açabileceğini ve Batı ile ilişkilere ciddi şekilde zarar verileceğini söyledi. Putin, bunun büyük hata olacağını belirtti. Bu tür hata son 30 yılda çok yapıldı. Bu nedenle, bu durumda başka hataların yapılmaması gerekiyor."

NÜKLEER SAVAŞ UYARISI

Putin ve Biden görüşmesinde, nükleer silah konusunun da ele alındığını aktaran Uşakov, "Biden'ın görüşmede nükleer savaşın başlatılmaması gerektiğini ve bu savaşın kazanılamayacağını defalarca vurgulaması çok önemli. Amerikalılar, ABD ve Rusya'nın, dünyada en büyük nükleer potansiyeline sahip olduğunu anlıyor" dedi. 

BİDEN: SİLAH YERLEŞTİRME NİYETİNDE DEĞİLİZ 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada; her iki liderin söz konusu toplantıları, somut sonuçlara mümkün olan en kısa sürede ulaşılmasını göz önünde bulundurarak ikili formatta ve kişisel olarak kontrol etme konusunda anlaştığı aktarılırken "Bu bağlamda Joe Biden, Rusya ve ABD'nin Avrupa'da ve bir bütün olarak dünyada istikrarı sağlama konusundaki özel sorumluluğunu vurguladı. Ayrıca Washington'un Ukrayna topraklarına saldırı silahları yerleştirme niyeti olmadığının altını çizdi" ifadelerine yer verildi.
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...