Tgrt Haber

BM'den Afganistan için acil toplanma kararı!

16 Ağustos 2021 00:03
BM'den Afganistan için acil toplanma kararı!
taliban,,bm,,afganistan,

Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi Birleşmiş Milletler'i (BM) harekete geçirdi. BM Güvenlik Konseyi, ülkedeki son gelişmeleri görüşmek üzere yarın acil toplanma kararı aldı.

Taliban, NATO güçlerinin geri çekilmesinden sonra Afganistan'da ilerleyişini hızlandırdı ve ülkede kontrolü ele geçirdi.

"GELİŞMELERDEN ENDİŞE DUYUYORUM"

Son gelişmelerin ardından, Norveç ve Estonya'nın acil toplantı talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi, bir araya gelecek. Konsey, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi ve Afgan hükümetinin düşmesi üzerine yarın yerel saat ile 10.00'da toplanacak. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan'daki gelişmelerden ''derin endişe'' duyduğunu belirtti, Taliban'a ve diğer taraflara itidal ile sivillerin korunması çağrısı yaptı.

ABD ÇEKİLDİ, TALİBAN HAKİMİYETİ ELE GEÇİRDİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan çekilme süreci başladı. Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

KABİL TALİBAN'IN KONTROLÜNDE

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hızla ele geçirdi. Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahallelere girmeye başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı. Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinden sonra Taliban Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kontrolü ele geçirerek Kabil'i ele geçirmiş oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...