Tgrt Haber

Brüksel'de İsveç için kritik toplantı: Tüm gözler Türkiye'nin kararında

06 Temmuz 2023 08:53 - Güncelleme : 06 Temmuz 2023 09:15
Brüksel'de İsveç için kritik toplantı: Tüm gözler Türkiye'nin kararında
brüksel,nato,isveç,türkiye

Brüksel'de Türkiye, İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanları bir araya geliyor. Kritik toplantıda gözler Türkiye'de, Macaristan ise Ankara'nın kararına göre hareket edeceğini açıkladı. İsveç'in NATO üyeliği, 11-12 Temmuz Litvanya'daki Vilnius Zirvesi'nin en önemli gündem maddesi...

NATO Liderler Zirvesi öncesinde Brüksel'deki kritik görüşme bugün gerçekleşecek. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın dışişleri bakanları ile istihbarat başkanları üst düzey bir toplantı yapacak. Toplantıya Türkiye'den  Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç katılacak.

İsveç, henüz Türkiye'nin beklediği hamleleri gerçekleştirmedi. İsveç, terörle mücadele yasasını 1 Haziran'da yürürlüğe soksa da Stockholm, Ankara'nın istediği terör örgütü PKK ve FETÖ'cüleri iade etmedi. Türkiye, İsveç'in bu adımları atmaması halinde NATO üyeliğine onay vermeyeceğini açıkça belirtti.

Macaristan ise İsveç'in NATO üyeliği konusunda Ankara ile ortak hareket edeceğini duyurdu. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, İsveç'in NATO üyeliği sürecine ilişkin Türkiye'nin tutumunda değişiklik olması halinde Macaristan'ın süreci geciktirmeyeceğini açıkladı. İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması noktasında Türk mevkidaşı ile temas halinde olduğunu da ifade etti.

Brüksel'de İsveç için kritik toplantı: Tüm gözler Türkiye'nin kararında
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto

''KİLİT ROL TÜRKİYE''

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'nin NATO'daki varlığına dair 'kilit rol' oynadığını belirtti. Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi Türkiye'nin pek çok krizde ara bulucu rolü oynadığını hatırlattı.Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi Türkiye'nin pek çok krizde ara bulucu rolü oynadığını hatırlattı.

Öte yandan Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği nisan ayında tamamlandı. İsveç ise henüz Türkiye ve Macaristan'ın onayını alamadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...