Tgrt Haber
15 Kasım 2021 09:48

Bulgaristan Cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerine Türk aday damga vurdu!

Bulgaristan’da ilk kez bir Türk, cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday oldu. İki adayın ikinci tura kaldığı seçimde, Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Mustafa Karadayı, yüzde 9.8 oy alarak üçüncü sırayı aldı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerine Türk aday damga vurdu!
Buglaristan Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Bulgaristan'da dün eş zamanlı olarak cumhurbaşkanlığı ve erken parlamento seçimleri yapıldı. Nüfusun yüzde 10'a yakınını oluşturan Türk ve Müslümanlar da ilk kez Türk kökenli bir cumhurbaşkanı adayı için oy kullandı. Üyelerinin çoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, Genel Başkan Mustafa Karadayı'yı cumhurbaşkanlığına aday gösterdi. Katılımın yüzde 33'te kaldığı cumhurbaşkanlığı seçiminde, adayların hiçbiri yüzde 50+1 oya ulaşamadı. Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) desteği ile aday olan mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev, oyların yüzde 49.1'ini alarak 21 Kasım'daki ikinci tura yükseldi. Prof. Dr. Anastas Gercikov, yüzde 26.5 oyla Radev'in rakibi olarak seçime katılacak. Karadayı ise oyların yüzde 9.8'ini alarak 3'üncü sırada yer aldı. Sağ güçlerin aday gösterdiği hakim Lozan Panov ise yüzde 5.06'da kaldı. 

Bulgaristan Cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerine Türk aday damga vurdu!

Parlamento seçimine ise katılım yüzde 38.9'da kaldı. Yüzde 24.8 oy alan GERB, mecliste en büyük gruba sahip olacak. Değişime Devam (PP) yüzde 24.1 ile ikinci, BSP ise yüzde 13.7 ile üçüncü sırayı aldı. Bu seçimde de aldığı istikrarlı desteği sürdüren HÖH, yüzde 10.7 ile dördüncü büyük parti oldu.

TÜRKİYE'DE 126 SANDIK KURULDU

Türkiye'de yaşayan çifte vatandaş statüsündeki Bulgaristan göçmenleri için 58 merkezde 126 sandık kuruldu. Vatandaşlar pasaportlarını göstererek oyunu kullandı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...