Tgrt Haber

Büyük Ermenistan rüyasında sona doğru: Paşinyan pes etti

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber, Türkiye Gazetesi
05 May 2023 20:42 - Güncelleme : 05 May 2023 21:22
Büyük Ermenistan rüyasında sona doğru: Paşinyan pes etti
paşinyan,ermenistan,azerbaycan

2020 yılında 44 gün süren Dağlık Karabağ Savaşı, Zafer ile sonuçlandı. ‘Büyük Ermenistan’ rüyasında ise sona gelindi. Ermenistan, Azerbaycan toprak talebinde bulunmaya yönelik tüm yasaları değiştirip ve ders kitaplarındaki ifadeleri güncellemeye hazırlanıyor. Ermenistan Başbakanı Paşinyan'a göre eğer bu yapılmazsa ‘Ermenistan diye bir ülke’ kalmayacak.

Sovyetler Birliği, 28 Kasım 1989’da Dağlık Karabağ’ın doğrudan Azerbaycan’a bağlanmasına karar verdi. Ancak Ermenistan 1 Aralık 1989’da Karabağ’ı tek taraflı olarak kendisine birleştirme kararı aldı. Azerbaycan kararlılıkla Karabağ’ın Türk toprağı olduğu konusunda mücadelesini sürdürdü.

44 GÜN SÜRDÜ, ZAFERLE SONUÇLANDI

2020 yılında 44 gün süren Dağlık Karabağ Savaşı, Zafer ile sonuçlandı ve bu zaferde Türkiye kardeş Azerbaycan’a destek verdi. Savaşta ayrıca, Bayraktar TB2’lerde aktif rol oynadı. Ermenistan’ın mağlubiyeti sonrası ülkede gösteriler düzenlendi ve Paşinyan’ın istifası istendi.

RUSYA'DAN RET

Ermenistan sınırda kayıpların artması üzerine Rusya’dan yardım istemiş ve Putin açık açık bu isteği reddetmişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev in kendine has uslubü ile Dağlık Karabağ zaferinden sonra ‘Ne Oldu Paşinyan?’ cümlesi ile viral olmuştu.

BÜYÜK ERMENİSTAN RÜYASINDA SONA DOĞRU

Ermenistan, Azerbaycan toprak talebinde bulunmaya yönelik tüm yasaları değiştirip ve ders kitaplarındaki ifadeleri güncellemeye hazırlanıyor. Paşinyan'a göre eğer bu yapılmazsa ‘Ermenistan diye bir ülke’ kalmayacak.

Paşinyan yaptığı yeni açıklamalarda, ‘Devlet sahibi olmalarının engelleneceğini’ vurguladı.

Azerbaycan, Ermeni güçlerinin koridor üzerinden silah taşıdığını söylüyor. Bakü yönetimi, Laçın Koridoru'nun başlangıç noktasına sınır kontrol noktası kurdu. Bu kontrol noktasının kurulma amacı da esasında, Ermenistan’ın silahlı gruplarına yönelikti. Azerbaycan topraklarındaki, yasa dışı Ermeni silahlı gruplarına insan gücü, mühimmat, mayın ve diğer askeri teçhizatın taşınmasını önlemek ve aynı yerde Ermenistan tarafından inşa edilen sınır kontrol noktasına karşılık olarak kuruldu.

PAŞİNYAN GERİ ADIM ATTI

Ancak şimdi Paşinyan açıklamalarında geri adım ifadeleri var. Ermenistan'ın yalnızca toprak emellerine sahip olmadığını değil, aynı zamanda böyle bir hedefi olmayacağını da beyan etmesi gerektiğini belirtti.

Paşinyan konuşmasına su sözlerle devam etti:

Aksi takdirde devlet sahibi olmamızı engellemek için her taraftan her şey yapılacaktır. Ermenistan bu hamlesinin elbette pek artısı olacağını hesaplıyor.

Kaynak: TGRT Haber, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...