Tgrt Haber
09 Mart 2022 12:03 - Güncelleme : 09 Mart 2022 12:07

ABD'deki Rus kadın Putin'le bizzat görüşmüş casuslukla suçlanıyor

New York'ta Rus propaganda merkezinin kurucusu 61 yaşındaki Elena Branson, Rus casusu olmakla suçlandı. İddialara göre, Branson, Putin ile bizzat yazıştı.

Rus Elena Branson'ın FBI sorgusunun ardından Rusya'ya gitmesi de dikkat çekti.
Rus Elena Branson'ın FBI sorgusunun ardından Rusya'ya gitmesi de dikkat çekti.

New York'taki Rus propaganda merkezinin kurucusu Rus Elana Branson, ABD savcıları tarafından Rus casusu olmakla suçlandı. Branson'ın daha önce ''Rusya'yı seviyorum'' kampanyasını başlatmış olduğu da hatırlatıldı. Rusya ve ABD vatandaşlığına sahip 61 yaşındaki Branson, aynı zamanda Rus tarihini ve kültürünü tanıtmayı amaçlayan kuruluş olan 'ABD Rus Toplum Konseyi'nin de bir dönem başkanlığını yaptı.

Savcılar, casus olduğu düşünülen Elena Branson'ın 2012 yılında Rusya'dan New York'a gönderildiğini belirtti. Rus hükümetinin en üst düzey isimlerinden yetki aldığı iddia edilen kadının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bizzat yazıştığı da yönlendirilen suçlamalar arasında yer aldı.

Savcılar, Branson'ın kurduğu merkezin Rusya'nın ABD'deki etkisini yaymayı amaçlayan Kremlin propaganda makinesi olarak hizmet ettiğini ifade ettiler. Rus hükümeti tarafından finanse edildiği iddia edilen merkez bu yıl ise 'ABD'de Rusça konuşan topluluğu pekiştirmek' için bir gençlik forumuna ev sahipliği yapmayı planlıyordu.

E-POSTALAR ORTAYA ÇIKTI

Savcılar, casus olduğu söylenen Elena Branson'ın, eski New York Senatörü de dahil Rus ve ABD hükümet yetkilileri arasında toplantılar düzenlemesine yardımcı olduklarını söyledi. İddiaya göre, 2015'de ABD-Rusya arasında yapılması planlanan 'Dostluk hokey maçı' Rus bakanın Branson'a ulaşmasının ardından gerçekleşti. Branson, 9 Kasım 2015 tarihinde Rus yetkililere senatörle NY Belediye Binası'na gitme ihtimali hakkında konuştuğunu ve bir cevap beklediğini belirten bir e-posta gönderdi. 

TRUMP'A ULAŞMAYA ÇALIŞTI

Savcılığın iddiasına göre Branson, eski Başkan Donald Trump ya da çocuklarından biriyle Rus bakanı New York'ta bir araya getirmeye çalıştı. Mahkeme belgelerine göre, Branson, Trump'a bir davetiye taslağı hazırladı ve onu Nisan 2016'da düzenlenen 'New York Rusya Forumu'na davet etti.

ABD'deki Rus kadın Putin'le bizzat görüşmüş casuslukla suçlanıyor

HAWAİ'DEKİ KALE

Bir başka şikayet ise 2019 yılından... Branson 2019'da Kauai adasında bulunan bir kalenin adının değiştirilmesine karşılık Hawaili yetkililere lobi yapmak için özel kampanya koordine etti. Kale, Rus hükümeti için önemli bir yere sahip.

FBI SORGUYA ALDI ARDINDAN RUSYA'YA GİTTİ

Branson, faaliyetlerinin ortaya çıkması ile 2020 Eylül ayında FBI tarafından sorguya alındıktan sonra Rusya'ya uçtu. Savcılar, Branson'ın sorgu sırasında Rus yetkililer ile ABD'li politikacılar ve iş dünyası liderleri arasında görüşme ayarladığını yalanladığını söyledi.

Branson, Rusya'da eski Rus ajanı, yeni parlamento üyesi Maria Butina ile yaptığı bir TV röportajında ​​FBI'ın ABD'deki dairesine nasıl baskın düzenlediğini anlattı. Branson, "Ajanlar dışarı çıkmamı istedi ve birkaç saat daireyi aradı. iPhone'larıma ve diğer tüm elektronik cihazlarıma el konuldu" dedi.

BRANSON İÇİN 6 AYRI SUÇLAMA

Hakkındaki iddialar Ukrayna işgali sırasında ortaya çıkan Branson, yabancı devlet ajanı olarak kayıt yaptırmamak da dahil olmak üzere altı ayrı suçlama ile karşı karşıya.

ABD'nin New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams Branson'ı soruşturmaktan gurur duyduğunu söyledi. Williams yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Branson'ın New York'ta Rus propaganda merkezi kurduğu ve Putin'le yazıştığı iddia ediliyor. Özellikle güncel küresel olaylar göz önüne alındığında, yabancı nüfuz girişimlerini tespit etme ve engelleme ihtiyacı kritik öneme sahip, üzerimize düşeni yapmaktan gurur duyuyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...