Tgrt Haber
20 Ocak 2022 17:22

Çin ile ABD arasında gerginlik! Çin, ABD gemisini kovaladı

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki takımadalar çevresinde seyreden ABD savaş gemisini takip ederek uyardığı bildirildi.

Çin ile ABD arasında gerginlik! Çin, ABD gemisini kovaladı
Çin denizi,Çin-ABD arasında gerginlik

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephe Komutanlığı Sözcüsü Albay Tien Cunli, ABD donanmasına ait güdümlü füze muhribi USS Benfold'un Çin'in Şişa adası çevresinde kara sularına, Çin hükümetinin onayı olmadan yasa dışı girdiğini belirterek uyardıklarını açıkladı. Deniz ve hava kuvvetleri unsurlarının gemiyi takibe aldığını ve tahliye uyarısında bulunduğunu aktaran Sözcü Tien, "ABD'yi tahrik edici eylemlerine son vermeye çağırıyor, aksi takdirde öngörülemeyecek ciddi sonuçlarla karşılaşacağı uyarısını yapıyoruz" dedi.

ABD Donanması yaptığı karşı açıklamada, geminin seyrinin uluslararası hukuka ve her ülkenin uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçma, yelken açma ve hareket etme özgürlüğüne yönelik taahhüdüne uygun olduğunu savundu. Açıklamada, Çin ordusunun gemiyi uyardığı iddiasının doğru olmadığı belirtildi.

GÜNEY ÇİN DENİZİNDE NELER OLUYOR? 

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından bölgede Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.  Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkeleri ve ABD karşı çıkıyor.
Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...