Tgrt Haber

Çin ile ABD arasında savaş hareketliliği: Son uyarı! Uçakları vururuz

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, Sabah, AA
30 Temmuz 2022 22:51 - Güncelleme : 31 Temmuz 2022 00:25
Çin ile ABD arasında savaş hareketliliği: Son uyarı! Uçakları vururuz
Çin,ABD

Çinli yetkililer Tayvan konusunda ABD'yi sık sık tehdit ediyor. Çin medyası ABD'ye karşı savaş manşetleri atarken, bölgede her ülkenin keşif uçaklarının sayısı arttığı bildirildi. ABD yetkilileri ise ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi için daha fazla uçak ve geminin Tayvan bölgesine yollanacağını belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin planlanan Tayvan ziyareti, Çin ve ABD arasındaki gerilimi tırmandırdı. Çinli yetkililer bu hafta içerisinde ABD’ye art arda uyarılarda bulundu. Çin ziyaretin olması halinde ABD’yi vurmakla tehdit etti.

ABD UÇAK GEMİLERİ HAREKETLENDİ

Merkezi Pekin'de bulunan Güney Çin Denizi Stratejik Araştırma Girişimi adlı düşünce kuruluşunun derlediği seyir takip verilerine göre, ABD donanmasına ait Ronald Reagan uçak gemisi, hafta başında güdümlü füze taşıyan bir destroyer ve kruvazör ile Singapur'dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi'ne doğru hareket etti.

"South China Morning Post" gazetesinin haberine göre, ABD donanmasına ait Ronald Reagan savaş gemisi, harp filosuyla Güney Çin Denizi'nde egemenlik tartışmalarına konu olan Spartly Adaları'nın 185 kilometre güneyinde seyrediyor.

Hafta başında güdümlü füze taşıyan bir destroyer ve kruvazör ile Singapur'dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi'ne doğru hareket eden filonun varış hedefine ilişkin açıklama yapılmazken, söz konusu doğrultuda ilerlemesi halinde Tayvan'a ulaşacağı öngörülüyor.

ABD'li yetkililerse, ziyaretin yapılması halinde, "ABD ordusunun Hint-Pasifik bölgesindeki güçlerinin ve harp vasıtalarının hareketini artıracağını", "Pelosi'nin Ada'ya ulaşabilmesi için savaş uçakları, gemiler, keşif araçları ve diğer askeri sistemleri kullanarak iç içe geçen koruma halkaları oluşturacağını" bildirdi.

ÇİN MEDYASINDA SAVAŞ ÇAĞRILARI

Pelosi'nin ziyaret açıklamasıyla birlikte artan askeri hareketliliğin ardından Çin medyası, savaş manşetleri atmaya başladı. Çin hükümetine bağlı yayın organı Global Times ve Mao Zedong döneminden beri yayın yapan Halkın Günlüğü gazetesi, ABD'ye yönelik tehditlerde bulundu.

"TÜM UÇAKLARINIZI VURURUZ"

Çin Komünist Partisi ve yayın organı Halkın Günlüğü'nün "özel yorumcusu" sıfatıyla güncel konular hakkında görüş bildiren Hu Şijin yaptığı paylaşımda, "Eğer Nancy Pelosi ve ona eşlik eden savaş uçakları uyarılarımızı dikkate almazsa, önce zorlarız. Eğer hala Tayvan'a yaklaşmakta ısrar ederlerse, o zaman hem Nancy Pelosi'nin uçağını hem de ona eşlik eden savaş uçaklarını vururuz." ifadelerini kullandı.

Çin ile ABD arasında savaş hareketliliği: Son uyarı! Uçakları vururuz

"UYARMADI DEMEYİN!"

Çin Halk Cumhuriyeti'nin yayın organı Halkın Günlüğü ise "Sonra Uyarmadı Demeyin" başlıklı bir makaleyi manşetten yayınladı.

Halkın Günlüğü, Nancy Pelosi'nin ziyaretinin provokatif amaçlarla yapılacağını Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun gerek görmesi halinde önlem alabileceğini duyurdu.

Çin ile ABD arasında savaş hareketliliği: Son uyarı! Uçakları vururuz

TATBİKAT BAŞLATILDI

Bu arada Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması, ülkenin güneyindeki Guangdong eyaleti açıklarında rutin tatbikata başladı. Çin Deniz Güvenliği İdaresi, tatbikat nedeniyle Güney Çin Denizi'nin Makau'nun 89 kilometre güneyine kadar olan bölgenin yarın gemi trafiğine kapatılacağını bildirdi. Vietnam'a komşu Tonkin Körfezi de topçu talimi nedeniyle salı ve çarşamba günleri seyre kapatılacak.

KEŞİF UÇAKLARI ARTTI

Öte yandan bölgede iki ülkenin savaş ve keşif uçaklarının arttığı dikkati çekiyor. Duan, ABD uçak gemisinin Singapur'dan demir aldığı 26 Temmuz'da Çin'in Spartly Adaları'nda uçak pisti inşa ettiği Fiery Cross resifine bazı savaş uçaklarını konuşlandırdığını bildirdi. Uçakların bir süre sonra kuzeye uçarak üslerine döndüğünü kaydeden Duan, Çin ordusunun Pelosi'nin ziyareti halinde Güney Çin Denizi'nde gerginliği tırmandırabileceğine dair bir mesaj olduğunu yorumunu yaptı.

ÇİN ROKET ATEŞLEDİ

Rusya Ukrayna savaşı sürerken dünya tekrar yeni bir savaşın ayak seslerini duydu. Çin ordusu çok namlulu roketatar ile Tayvan boğazına doğru çok sayıda roket ateşledi.

Kaynak: TGRT Haber, Sabah, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...