Tgrt Haber

Çin ordusu alarmda: Gerçek mermilerle askeri operasyon başlatacak

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT HABER
02 Ağustos 2022 18:40 - Güncelleme : 03 Ağustos 2022 00:25
Çin ordusu alarmda: Gerçek mermilerle askeri operasyon başlatacak
Çin ordusu,tayvan,pelosi

Son dakika haberi: ABD ile Çin arasında gerilime sebep olan ziyaret gerçekleşti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi. Tayvan halkı ile dayanışmanın ABD için her zamankinden daha önemli olduğunu söyleyen Pelosi'nin ziyaretine Çin'den tepki geldi. Çin Ordusu yüksek alarma geçti. Tayvan Boğazı’nda uzun menzilli gerçek mermilerle tatbikat yapılacağı duyuruldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Pelosi'nin Tayvan ziyaretini kınadı, ziyaretin tayvan boğazındaki barış ve istikrarı ciddi şekilde bozduğunu aktardı.

Bakanlık, Pelosi'nin Tayvan ziyaretini ateşle oynamak olarak dile getirdi. Bakanlık "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar" açıklamasında bulundu.

J-20 JETLERİYLE ABD'YE GÖZDAĞI

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretine başlamasının ardından büyük çaplı askeri tatbikat başlattı.

Global Times'ın haberine göre, PLA'nın Tayvan adası çevresinde başlattığı tatbikat, Pelosi'nin ziyaretine tepki olarak geldi. PLA güçleri, adanın doğusunda başlattığı tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat ve konvansiyonel füzeler kullandı.

Öte yandan, tatbikatta, bölgedeki hava üssünden kalkan tam teçhizatlı J-20 tipi savaş uçakları da yer aldı.

PELOSİ'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi Tayvan'a indikten sonra sosyal medya hesabından şu mesajları paylaştı:

"Tayvan ziyaretimiz, Amerika'nın Tayvan'ın demokrasisini destekleme konusundaki sarsılmaz bağlılığını onurlandırmaktadır. Tayvan ile yaptığımız görüşmeler, ortağımıza desteğimizi yeniden teyit ediyor ve özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini ilerletmek de dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı destekliyor.

"ZİYARET ABD POLİTİKASI İLE ÇELİŞMİYOR"

Dünyanı otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya kaldığı bir dönemde, Amerika'nın 23 milyon nüfusu bulunan Tayvan'la dayanışması bugün her zamankinden daha önemli. Tayvan'a kongre delegasyon ziyaretimiz 1979 tarihli Tayvan’la ilişkiler anlaşmasının rehberlik ettiği uzun süreli ABD politikası ile çelişmiyor."

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan Pelosi'nin ziyaretine ilişkin Beyaz Saray'dan da açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Ziyaretin Çin'in egemenliğini ihlal etmesi kesinlikle söz konusu değil" ifadelerine yer verildi.

ÇİN'E AİT 21 SAVAŞ UÇAĞI TAYVAN HAVA SAHASINA GİRDİ

Peş peşe yapılan açıklamaların ardından Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e Ait 21 savaş uçağının Tayvan hava savunma sahasına girdiğini duyurdu.

Çin ordusu alarmda: Gerçek mermilerle askeri operasyon başlatacak

"ÇİN'İN EGEMENLİĞİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İHLAL EDİLİYOR"

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temeli üzerinde ciddi bir etkisi var ve Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ciddi şekilde ihlal ediyor. Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalıyor” ifadeleri kullanıldı.

OPERASYON TARİHİ BELLİ OLDU

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 4-7 Ağustos tarihleri arasında Tayvan’ı çevreleyen altı bölgede tatbikat ve eğitim faaliyetleri yapacağını duyurdu.

RUSYA: AÇIK BİR PROVOKASYON

Konuyla ilgili Rusya'dan da bir değerlendirme var. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ülkesinin tek Çin prensibini desteklediğini ve Tayvan'ın bağımsızlığına karşı çıktığını söyledi. Zaharova, Pelosi'nin olası ziyaretini de provokasyon olarak nitelendirdi.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...