Tgrt Haber
17 Ağustos 2022 23:00 - Güncelleme : 18 Ağustos 2022 00:41

Çin ve Rusya'dan ABD'ye gözdağı: Tatbikat başlıyor!

Çin ve Rusya'nın ABD ile arasındaki gerilim gün geçtikçe artıyor. ABD'nin kıtalararası balistik füze denemesinin ardından Çin jet bir karşılık verdi. Çin Savunma Bakanlığı, Hindistan, Belarus ve Tacikistan'ın da katılacağı ortak tatbikat için Rusya'ya asker göndereceklerini duyurdu.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Çin ve Rusya'dan ABD'ye gözdağı: Tatbikat başlıyor!
ABD,Rusya,Çin,Tayvan

ABD'nin Çin ve Rusya ile arasında yaşadığı gerginlik her gün katkalanarak devam ediyor. ABD, yaşanan gerilimler nedeniyle iki kere ertelediği kıtalararası balistik füze denemelerine yeniden başladıklarını duyurmuştu. ABD'nın açıklamasının ardından Çin'de, ortak tatbikat gerekçesiyle Rusya'ya asker göndereceğini duyurdu.

BÖLGESEL DURUMLA İLGİSİ YOK MESAJI

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tatbikatlara katılımın güncel bölgesel ve uluslararası durum ile bağlantılı olmadığı belirtildi. 

Hindistan, Belarus ve Tacikistan'ın da katılacağı ortak tatbikatın devam eden iş birliği anlaşmasının bir parçası olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Amaç, katılımcı ülkelerin orduları ile pratik ve dostane işbirliğini derinleştirmek, katılan taraflar arasındaki stratejik ortaklığı geliştirmek ve çeşitli güvenlik tehditlerine cevap verme yeteneğini güçlendirmektir" ifadelerine yer verildi. Çin ve Rusya'nın katıldığı ortak tatbikatlar geçtiğimiz yıllarda da yapılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2 ve 3 Ağustos'ta Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar yapmıştı. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar, Ada'nın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu.

Çin ordusu, 10 Ağustos'ta tatbikatların tamamlandığını duyurmuş ancak Tayvan Boğazı'ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini bildirmişti. Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

 
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...