Tgrt Haber

Çin'de korkunç infaz iddiası: Mahkumların kalpleri nakil için çıkarıldı

07 Nisan 2022 13:18 - Güncelleme : 07 Nisan 2022 13:36
Çin'de korkunç infaz iddiası: Mahkumların kalpleri nakil için çıkarıldı

ABD merkezli tıp dergisinin araştırmasına göre, 1980-2015 yılları arasında Çin'de bulunan mahkumlar korkunç bir infaza kurban gitti. Araştırmaya göre, mahkumların kalpleri nakil amacıyla çıkarıldı.

ABD merkezli bir tıp dergisinin araştırmasına göre, Çin'de korkunç infazla gerçekleştirildi. Dergide yayımlanan araştırmada, Çin'de devlet tarafından işletilen sivil ve askeri hastanelerdeki cerrahların, senelerce çok sayıda mahkumun nakil amacıyla kalplerini çıkararak öldürdüğü iddiası yer aldı. Araştırmada 1980 ile 2015 yılları arasında Çin'deki akademik tıp dergilerinde yayımlanan ve kişinin ölüm sebebinin nakil amacıyla kalbin çıkarılması olduğu belirtilen 71 vakaya rastlandı. Çin'deki akademik yayınlarda kişilerin işlemden önce beyin ölümünün gerçekleştiği belirtilmişti.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Matthew Robertson ve İsrail'deki Sheba Tıp Merkezi'nden kalp nakli cerrahı Jacob Lavee'nin yürüttüğü, 4 Nisan'da American Journal of Transplantation akademik dergisinde yayımlanan çalışmada, durumun böyle olmadığı iddia edildi.

Robertson ve Lavee, Çin'deki uygulamaların 'ölü donör kuralı'na uymadığı için etik olmadığını savundu. Kurala göre, organ bağışçısının nakil işleminden önce beyin ölümünün gerçekleşmiş olması ve tıbbi olarak bunun doğrulanmış olması gerekiyor.

71 VAKA KURALA UYGUN DEĞİL

Araştırmacılar, Çin'deki resmi veritabanından aldıkları 120 binden fazla raporu bir algoritma aracılığıyla tarayarak, bu raporlardan 71'inde durumun böyle olmadığını tespit ettiklerini söyledi. Çin'deki 56 hastane ve 300'den fazla sağlık çalışanını kapsayan bu 71 rapordaki bazı vakalarda, organ bağışçısının ventilatör olmadan nefes alıp alamadığına dair değerlendirme yapılmadan beyin ölümünün gerçekleştiğinin açıklandığı iddia edildi.

Newsweek'in haberine göre, organ bağışçısının ventilatöre bağlı olduğu vakalardaysa doktorların entübasyon yerine oksijen maskesi kullandığı öne sürüldü.

Lavee, "Bu durum, ölü donör kuralına uyulmadığını gösteren en güçlü kanıtlardan biri. Çünkü entübasyon aracılığıyla donörün ventilatöre bağlanması, kişinin beyin ölümünün gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespit edilmesinde kilit önem taşıyor" dedi.

ÖLÜM NEDENİ KALBİN ÇIKARILMASI İDDİASI

Çalışmaya göre, etik kurallarının ihlal edildiği vakalarda, organ bağışçısının ölümüne neden olan sebebin kalbin nakil amacıyla çıkarılması olduğu öne sürüldü. Araştırmada kaç kişinin bu şekilde öldürüldüğüne dair net bir rakam paylaşılmazken, Çin'de 1980'lerden bu yana "dünyanın en büyük organ nakil sistemlerinden birinin kurulduğu ve organ bağışçılarının büyük çoğunun mahkumlar olduğu" ifade edildi.

Çalışmada, incelenen raporların ait olduğu 1980 ile 2015 arasında ülkede neredeyse hiçbir gönüllü organ bağışı sisteminin olmadığı ifade edilirken, donörlerin kimliğine dair bir bilgi bulunmadığı da belirtildi.

''DOKTORLAR, DEVLET ADINA İNFAZCIYA DÖNÜŞTÜ''

Çin, 2015'te gönüllü organ bağışı sisteminin hayata geçirildiğini ve "yasal tek organ bağışı kaynağının gönüllü sivil donörler olacağını" duyurmuştu.  

Araştırmada "Doktorların, devlet adına infazcıya dönüştüğünü ve infaz yönteminin kalbin çıkarılması olduğunu tespit ettik" ifadelerine de yer verildi.

Newsweek, çalışmadaki iddialarla ilgili Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'yla irtibata geçti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...