Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘lider diplomasisi’ Batılı ülkeleri rahatsız etti: Engellemek için devreye girdiler

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
07 Mart 2023 11:26 - Güncelleme : 07 Mart 2023 11:35
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘lider diplomasisi’ Batılı ülkeleri rahatsız etti: Engellemek için devreye girdiler
rusya,ukrayna,savaş,cumhurbaşkanı erdoğan

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta barışın sağlanması için ‘arabulucu’ rolünde olan ve iki ülkeyle diyaloğunu sürdüren Türkiye büyük çaba gösterdi. Ankara’nın başarılı diplomasi trafiğinin Batılı ülkelerin baltalamaya çalıştığını söyleyen Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan, "ABD ve İngiltere 'azami düzeyde uzatılmış bir savaş' istiyorlar. Ukraynalıların geleceğini ve barışı düşünmüyorlar" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in emri ile 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta bir yıl geride kaldı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği savaşta milyonlarca Ukraynalı da ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Savaşın yıl dönümünde tarafların yaptığı açıklamalarla çatışmaların süreceği mesajı verilirken ‘barış’ için yoğun çaba sarf eden ülkeler arasında Türkiye bulunuyor.

YAŞANAN KRİZLERİ ANKARA DEVREYE GİREREK ÇÖZDÜ

Arabulucu’ konumunda olan ve Antalya’da iki ülkenin dışişleri bakanlarını bir araya getiren Türkiye ayrıca ‘gıda krizinin’ çözümü için de tahıl koridorunu devreye soktu. Yapılan anlaşmalar ile birlikte bir kriz daha Ankara’nın diplomasi trafiği sayesinde aşılırken Putin ile Zelenski arasındaki görüşmeye Batı pek yanaşmıyor.

“BATI İKİLİ ZİRVEYE KARŞI”

Rus Sputnik ajansına önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi ve Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, ABD ve İngiltere'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy arasında bir görüşme organize etmesine karşı çıktığını söyledi. Erhan, "ABD ve İngiltere, Putin ve Zelenskiy'nin Erdoğan'la görüşmesini, ortak fotoğraf vermelerini istemiyor. Azami düzeyde uzatılmış bir savaş istiyorlar. Ukraynalıların geleceğini ve barışı düşünmüyorlar" dedi.

ERDOĞAN İKİ LİDERİ BİR ARAYA GETİREBİLECEK GÜÇTE

Putin ve Zelenskiy ile diyaloğu bulunan tek liderin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğuna dikkat çeken Erhan, Erdoğan'ın iki ismi bir araya getirecek güçte olduğunu, önemli olanın ortak fotoğraf değil, somut sonuçlar elde edilmesi olduğunu kaydetti.

Erhan'a göre ilk somut sonuçlar, ateşkesin sağlanması ve belki diplomatik pazarlığın ardından uzlaşmaya varılması olacak. Öte yandan Rus basınındaki bir diğer haberde ise Türkiye-Rusya-Suriye ilişkilerine yer verildi.

RUSYA'DA 'ÜÇLÜ ZİRVE' İDDİASI

Rus basını, Beşar Esad'ın mart ortasında resmi bir ziyaret için Moskova'ya gideceğini yazdı. Vedomosti gazetesi, Esad'ın Vladimir Putin'le görüşme ihtimalinin bulunduğunu aktardı. Habere göre görüşmede gündem maddelerinden biri de Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme süreci olacak. Bazı gözlemciler Esad'ın Moskova ziyaretinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla üçlü bir zirveye dönüşme ihtimalinin bulunduğunu iddia etti.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi Erhan ise 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerden önce Erdoğan ile Esad arasında bir görüşme gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...