Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'tarihi' ziyaretleri tüm dünyanın yakın takibinde

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Jerusalem Post, BBC, ProtoThema
13 Şubat 2024 11:28 - Güncelleme : 13 Şubat 2024 11:28
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'tarihi' ziyaretleri tüm dünyanın yakın takibinde
recep tayyip erdoğan,israil,gazze,mısır,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır ziyareti dış basında büyük yankı uyandırdı. 'Tarihi ziyaret' olarak nitelendiren görüşmeler İsrail medyası tarafından da yakından takip ediliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dubai'de 'Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek' temalı Dünya Hükümetler Zirvesi'ne katılacak. BAE'de Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed El Nahyan ile de görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından ise 12 yıl sonra ilk kez Mısır'ı ziyaret edecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın gerçekleştireceği Kahire ziyareti iki ülke arasındaki normalleşme süreci açısından 'tarihi bir zirve' olarak nitelendiriliyor. Kritik ziyaret Yunanistan, Libya, Sudan ve diğer Arap ülkelerinin yanı sıra İsrail tarafından da yakından takip ediliyor. İki liderin görüşmesinde öncelikli konu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları. İkili ekonomik ilişkilerin yanı sıra Doğu Akdeniz, Libya, Suriye gibi konular da masada olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'tarihi' ziyaretleri tüm dünyanın yakın takibinde - 1. Resim

TÜM DİKKATLER ERDOĞAN'IN GAZZE MESAJLARINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretleri İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından ''Türkiye'nin bölgesel rolünü göstermesi açısından önemli olduğu'' vurgusuyla haberlere yansırken Erdoğan'ın Gazze'deki son durum hakkında vereceği mesajların da merakla beklendiği belirtildi.

YUNANİSTAN TÜRKİYE-MISIR ZİRVESİNDEN RAHATSIZ

Yunan medyası da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretlerini yakından takip ediyor. İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam ettiği bir dönemde yapılan ziyareti 'tarihi' olarak değerlendiren Yunan medyası, Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin 2022 yılından bu yana kademeli olarak normalleştiğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'tarihi' ziyaretleri tüm dünyanın yakın takibinde - 2. Resim

Yunan ProtoThema ''Türkiye cumhurbaşkanı, Deniz Hukuku'na ve Yunanistan'ın çıkarlarına aykırı olan deniz bölgelerine ilişkin Türkiye-Mısır anlaşması önerilerini yeniden gündeme getirmeye çalışıyor'' yorumunda bulundu.

Yunanistan'ın Türkiye'nin hamlelerini sürekli takip etmesi gerektiğini belirten Yunan gazetesi,  ''Kahire ve Trablus'taki girişimlerinin nihai hedefi bölgede hegemonik bir rol üstlenmek ve Yunanistan aleyhine "Mavi Vatan"ı pekiştirmekten başka bir şey olmayan Ankara'nın hareketleri Yunan diplomasisinin sürekli denetimi altında olmalıdır'' ifadelerine yer verdi. Middle East Monitor ise her iki ziyaretin de odağında Gazze'nin olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'tarihi' ziyaretleri tüm dünyanın yakın takibinde - 3. Resim

''YENİ KAPILAR ARALANABİLİR''

Türkiye-Mısır ilişkilerinde normalleşmenin temposunun hızlandığına dikkat çekilen Al Shorouk'un analizinde de ''Doğu Akdeniz Gaz Örgütü'' gibi daha geniş katılımın kapısının aralanabileceği belirtildi:

"Sürdürülebilir bir bölgesel güvenlik sistemi, on yıllardır bölgesel ilişkilere damgasını vuran rekabetçi güç dengesine etkili alternatifler getirebilir. Düzenli iletişim ve kademeli güven inşası yoluyla bölgenin büyük güç rekabeti için yeni bir arena haline gelmesi engellenebilir. Türkiye ve Mısır, Körfez ülkelerinin yardımı ile sistematik bir süreç başlatabilir ve bu süreç önümüzdeki günlerde 'Doğu Akdeniz Gaz Örgütü' gibi daha geniş bir katılımın kapısını aralayabilir."

İSRAİL MEDYASI: GAZZE GÜNDEMİN ÖN SIRALARINDA

İsrail medyası da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ve Mısır ziyaretlerini yakından takip ediyor. İsrail medyasından Jerusalem Post, ''Türk lider Erdoğan, Sisi ile yapılacak görüşmelerde Gazze'nin gündemin ön sıralarında yer alacağını söyledi'' başlığını kullanırken Ahram gazetesi, ''Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi ve Salı günü Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetleri Zirvesi'ne katılımının ardından Çarşamba günü Mısır'ı ziyaret edecek'' ifadeleriyle tarihi zirveyi duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'tarihi' ziyaretleri tüm dünyanın yakın takibinde - 4. Resim

Arab News ise ''Erdoğan, Gazze'deki saldırıların Mısır Cumhurbaşkanı El-Sisi ile Çarşamba günü yapılacak görüşmelerin gündeminin başında yer alacağını söyledi'' ifadelerine yer verdi. 

Kaynak: Jerusalem Post, BBC, ProtoThema
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...