Tgrt Haber
14 May 2023 14:20 - Güncelleme : 14 May 2023 14:54

Dünyanın gözü kulağı Türkiye seçimlerinde: 100 yılın en önemli seçimi

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başındayken dış basının gözü kulağı da Türkiye'deki seçimlerde... Yabancı basın, 'son dakika' olarak haber merkezlerinden okuyucularına bilgi veriyor. Dünya basınındaki dikkat çeken manşetler ise ''Son yılların en büyük mücadelesi'', ''Bir dönüm noktası'' ve ''100 yılın en önemli seçimi'' oldu.

Dünyanın gözü kulağı Türkiye seçimlerinde: 100 yılın en önemli seçimi
seçim,sandık,oy,dünya

Türkiye, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanma işlemine sabah 08.00 itibari ile başladı. Dünyanın gözü kulağı da Türkiye'ye çevrildi. Uluslararası ajanslar ve dijital medya yayınları'son dakika' uyarısıyla Türkiye'deki gelişmeleri, okuyucularına, seyircilerine aktarıyor. Fransız basınından, Amerikan basınından, Ortadoğu ve Almanya medyasından birçok ajans, haber sitesi Türkiye'deki seçimleri, ana sayfalarından, manşetlerinden veriyor.

İngiliz medyasından The Guardian gazetesi, "Türk halkı, modern Türkiye'nin 100 yıllık tarihindeki en önemli seçimlerden birinde oy kullanmaya başladı." ifadesini kullandığı haberinde sandıkların sabah 08:00'da açıldığını ve akşam saat 17:00'da kapanacağını belirtti.

ABD merkezli Haber ajansı Associated Press (AP) Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan seçimlerde yurt dışı seçmenler dahil 64 milyondan fazla kişi oy kullanma hakkına sahip olduğuna dikkat çekti ve seçimlerin uluslararası basında ilgiyle takip edildiğini yazdı.

Dünyanın gözü kulağı Türkiye seçimlerinde: 100 yılın en önemli seçimi

AL JAZEERA'DEN CANLI BLOK TAKİBİ

Al Jazeera Türkiye seçimlerini açtığı canlı bloktan dakika dakika takip ediyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinden sandık başındaki insanların fotoğraflarını paylaşan gazete, Türkiye'nin 2018 yılında başkanlık sistemine geçtiğini vurguladı ve ilk turda adayların yeterli oyu alamaması durumunda 28 Mayıs'ta ikinci tur seçimlerin yapılacağını belirtti.

ABD'li Washington Post gazetesi Türkiye seçimlerini manşetinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafı ile duyurdu. Dünyanın heyecanla Türkiye'deki seçimleri takip ettiğini belirten gazete, Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki yarışın sıkı geçeceğini belirtti.

CNN INTERNATIONAL: SON YILLARIN EN BÜYÜK MÜCADELESİ

ABD'nin en büyük yayın organı CNN, sabah saat 08:00 itibari ile oy verme işleminin başladığını duyurdu ve bu seçimin son yılların en büyük mücadelesi olduğunu belirtti.

Dünyanın gözü kulağı Türkiye seçimlerinde: 100 yılın en önemli seçimi

"BİR DÖNÜM NOKTASI"

Washington merkezli haber sitesi Al Monitor, 'bir dönüm noktası' olarak tanımladığı Türkiye seçimlerine katılımın yoğun olduğuna dikkat çekerken, Bloomberg, ''Türk halkı bir kuşağın en önemli seçimleri için sandık başına gidiyor'' ifadesini kullandı.

Le Monde gazetesi Türkiye seçimleri ile ilgili bilgi vererek "Cumhurbaşkanı, beş yıllık bir dönem için oy çokluğuyla seçilir. Seçimin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50'yi geçemezse ikinci tur 28 Mayıs'ta yapılacak." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE 5 MİLYON GENÇ OY KULLANIYOR

İsveç basını da Türkiye'de seçimlerin başlamasını 'son dakika' olarak duyurdu. Dagens Nyheter gazetesi seçime rekor katılımın beklendiğini belirterek 61 milyon kişinin bugün sandık başına gittiğini yazdı.

Dünyanın gözü kulağı Türkiye seçimlerinde: 100 yılın en önemli seçimi

CNN Yunanistan da Türkiye seçimlerini manşetinden duyurdu. Oy kullanan bir kişinin fotoğrafını paylaşan yayın organı, "Son 100 yılın en önemli seçiminin ilk tahminleri saat 21:00'den sonra açıklanacak. Akşam geç saatlerde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna gerek olup olmayacağının netlik kazanması bekleniyor" yazdı.

Ethnos gazetesi seçimde yaklaşık 5 milyon gencin ilk kez oy kullanacağına dikkat çekti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...