Tgrt Haber
21 Eylül 2022 20:55 - Güncelleme : 21 Eylül 2022 23:59

Son dakika! Fed faiz kararını açıkladı: Üst üste beşinci artış

Son dakika haberi: Amerikan Merkez Bankası (Fed) küresel piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, faizi 75 baz puan artırdı. Bu artışla birlikte politika faizi yüzde 3-3,25 aralığına yükseldi. Üst üste beşinci kez faiz artışına giden Fed'in kararının ardından ekonomistler kasımda 50 baz puanlık bir artış daha bekliyor.

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
Son dakika! Fed faiz kararını açıkladı: Üst üste beşinci artış
Fed,faiz,ABD,Merkez Bankası

Amerikan Merkez Bankası Fed piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, politika faizini piyasaların beklentisi yönünde 75 baz puan artırdı.

Ülkedeki yüksek enflasyon nedeniyle faizi üst üste beşinci kez artıran Fed, böylece politika faizini yüzde 3,00-3,25 aralığına yükseltmiş oldu. Piyasaların beklentisi yüzde 80 ihtimalle 75 baz puanlık artış, yüzde 20 ihtimalle 100 baz puanlık artışa yönündeydi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bir sonraki faiz kararını 2 Kasım'da açıklayacak. Ekonomistler kasım ayındaki toplantıda da Fed'in faizi 50 baz puan daha artıracağını öngörüyor. Yılın son faiz kararı ise 14 Aralık'ta açıklanacak.

ENFLASYON BEKLENTİNİN ÜZERİNDE ÇIKTI

Fed faiz kararında etkili olan enflasyon beklentinin üzerinde çıktı. ABD'de ağustos ayında 8,1 olarak beklenen yıllık enflasyon yüzde 8.3 ile beklentiyi aştı.

2022 SONUNDA YÜZDE 4'ÜN ÜZERİNE ÇIKMASI BEKLENİYOR

Fed'in haziran ayında açıkladığı projeksiyonlara göre, federal fonlama oranının yıl sonunda yüzde 3,4, gelecek yıl için ise yüzde 3,8 olması bekleniyordu. Kasım ve aralık aylarında yılın son iki toplantısını gerçekleştirecek olan Fed'in bugün açıklayacağı projeksiyonlarda, oranların 2022 sonunda yüzde 4'ün üzerine çıkacağı öngörülüyordu. 2022 sonu için Fed’in medyan faiz beklentisi yüzde 4,4 oldu.

ÜST ÜSTE BEŞİNCİ ARTIŞ

Son açıklanan politika faizinde 75 baz puan artırımına giderek yüzde 3-3,25 aralığına çeken FOMC böylece son 5 toplantıda toplam 300 baz puanlık artırım kararı almış oldu. Politika faizi de Aralık 2018'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

GÖZLER MERKEZ'İN FAİZ KARARINDA

Fed’in faiz kararını açıklamasının ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına çevrildi. Merkez Bankası, faiz kararını yarınki Para Politikası Kurulu toplantısının ardından açıklayacak.

Yurt dışında ise piyasaların beklediği önemli veriler arasında İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararı yer alıyor. 

 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...