Tgrt Haber
30 Haziran 2022 09:24 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 10:18

Financial Times yazdı... ABD’nin yeni stratejisinde çarpıcı Türkiye detayı!

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinin yankıları devam ediyor. İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye ile ilişkilere de dikkat çeken ABD'nin yeni stratejisini yazdı. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: BBC Türkçe
Financial Times yazdı... ABD’nin yeni stratejisinde çarpıcı Türkiye detayı!
Joe Biden,Recep Tayyip Erdoğan

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla beraber tehdit altında hisseden NATO ülkelerinin liderleri, İspanya'nın başkenti Madrid'de bir araya geldi. Pek çok kritik konunun ele alındığı tarihi zirvede, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri yeniden normalleştirecek olumlu adımlar atıldı.  Ayrıca Türkiye bu zirvede PKK ve FETÖ’ye destek veren Finlandiya ve İsveç ile imzaladığı mutabakat ile önemli bir kazanım elde etti. Ardından Beyaz Saray yönetimi Türkiye'ye F-16 satışının desteklendiği açıkladı. Türkiye geçen 2021 Kasım ayında ABD'den 40 adet yeni F-16 ve mevcut F-16'lar için de 80 adet modernizasyon kiti almak için başvuruda bulunmuştu. Ayrıca F-35’ler ile ilgili sıkıntılı bir süreç yaşanmıştı.  

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE YENİ FIRSAT 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Joe Biden'ın bir araya geldi. Financial Times gazetesine konuşan uzmanlar ve diplomatlar, Ukrayna savaşının Batılı ülkelere Türkiye ile sıkıntılı ilişkileri düzeltme fırsatı verdiğinin altını çizdi. ABD kara kuvvetlerinin Avrupa komutasını yürütmüş emekli bir korgeneral olan Ben Hodges, konuyu şöyle değerlendirdi:  

"Yalnızca bu zirvenin değil, tüm bu krizin sonuçlarından biri de, ABD'nin Karadeniz'e artık stratejik bir gözle bakmak zorunda kalması oldu. Bu da Türkiye ile ilişkileri düzeltmeyi içeriyor."

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham de F-16'lar konusunda Biden yönetimine destek verdi. "NATO müttefikimiz Türkiye'ye F-16 satışı konusunda Biden yönetiminin kararını destekliyorum” diyen Graham, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye ile görüş ayrılıklarımız olsa da, onlar bir NATO müttefiki ve sıkıntılı bir coğrafyada askeri kapasitelerinin artırılması Amerika'nın ulusal güvenlik çıkarlarına uygundur."

BULUTLAR NASIL DAĞILDI? 

NATO zirvesinde ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Türkiye'ye F-16 satışını desteklediklerini açıkladı ve "ABD Türkiye'nin savaş uçağı filosunu modernize etmesini destekliyor. Çünkü bu NATO'nun güvenliğine ve böylece Amerikan güvenliğine katkı sağlayacaktır" dedi. Wallander'ın açıklaması Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımına onay vermesinden sonra geldi. 

Türkiye'nin ortaklaşa üretmeyi planladığı F-35 projesinden, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle çıkarılması, Ankara'yı hava savunmasında yeni arayışlara yönlendirmişti.

Kaynak: BBC Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...