Tgrt Haber
16 Haziran 2022 11:13 - Güncelleme : 16 Haziran 2022 12:10

Fransa, Almanya ve İtalya lideri Kiev'de

Almanya lideri Scholz, Fransa lideri Macron ve İtalya lideri Draghi destek için Ukrayna'ya gitti. Liderleri taşıyan tren sabah saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev’e ulaştı. Üç liderin Kiev'e gitmesi, Rus işgalinin başlamasında beri en üst düzey ziyaret niteliği taşıyor.

Üç lider Kiev'e tren ile geldi.
Olaf Scholz,Emmanuel Macron,Mario Draghi
Üç lider Kiev'e tren ile geldi.

Avrupa Birliği'nin en büyük üç ülkesinin lideri Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa lideri Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi'yi Ukrayna’nın başkenti Kiev’e vardı. Üç liderin Kiev’e ziyareti Rys işgalinin başladığı günden bugüne dek en üst düzey ziyaret özelliği taşıyor.  Liderleri Kiev tren istasyonunda Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk karşıladı. Emmanuel Macron, bir gazetecinin neden Kiev'e geldiklerini sorması üzerine "Avrupa'nın birliği için bir mesaj" cevabını verdi. 

İşgalin başlamasından beri Kiev yönetimine yeterli desteği vermeyen ve bu yüzden sık sık eleştirilerin odağından olan Almanya Şansölyesi Scholz’un da ziyarete katılması dikkat çekti. 

ABD'DEN YENİ SİLAH YARDIMI

Öte yandan Ukrayna'ya bugüne dek milyarlarca dolar silah gönderen ABD ise, 1 milyar dolarlık yeni bir paket açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile 41 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptıktan sonra silah yardımını açıkladı. Pakette gemisavar roket sistemleri, topçu roketleri, görüş cihazları ve obüsler için mermiler bulunuyor. 

SEVERODONETSK'TE BİNLERCE SİVİL MAHSUR

Rus ordusu Kiev çevresinden geri çekildikten sonra Donbas'a odaklandı. Ukrayna, Donbas'ta Rus güçlerinin artan baskısı karşısında ABD ve diğer Batılı ülkelerden silah teslimatlarının hızlandırılmasını istiyor. Cephe hattında ise Donbas'taki savaşın merkez üssü Severodonetsk. Kentte durum daha da kötüye giderken son olarak Rusya’nın kent merkezini ele geçirdiği açıklanmıştı. Birleşmiş Milletler, Rus ordusunun yoğun saldırısı altındaki Severodonetsk'te binlerce sivilin mahsur kaldığı, temel ihtiyaç malzemelerinin tükenmekte olduğu uyarısını yaptı. Sivillerin büyük bölümünün kentteki Azot Kimyasal Tesisinde bulunuyor. Kentteki yaklaşık 12 bin sivil fiili olarak kentin içinde mahsur kaldı.

BÜYÜK ENDİŞE 

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden Saviano Abreu BBC'ye yaptığı açıklamada "Su ve temizlik imkanlarının olmayışı en büyük endişe" dedi ve kentteki gıda ve ilaçların da tükenmeye başladığını belirtti. BM bölgeye insani yardım ulaştırmayı umut ederken, devam eden şiddetli çatışmalar kentteki sivillere ulaşılmasını imkansız kılıyor. BM'nin uyarısının ardından Rusya insani koridor açıp sivilleri tahliye etme söz verdi ancak bu konuda bir adım atılmadı. 

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...