Tgrt Haber
24 May 2021 09:27

Fransa, İsrail'i "apartheid" konusunda uyardı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian tarafından yapılan açıklamada, İsrail Arap nüfusuna karşı "apartheid" rejimi uygulama konusunda ikaz edildi.

Fransa, İsrail'i "apartheid" konusunda uyardı
Fransa,,İsrail,,apartheid

Le Drian, konuk olduğu televizyon programında, İsrail ile Filistin arasındaki gerginlikte ilk defa İsrail kentlerinde yaşayan topluluklar arasında çatışma yaşanan, İsrail'in Lod kentindeki olayları anımsattı.

"APARTHEİD RİSKİ YÜKSEK"

"Bu, eğer gelecekte iki devletli çözümden başka çözümler benimsenirse uzun vadeli apartheid unsurları olacağını da gösteriyor." ifadesini kullanan Bakan Le Drian, İsrail tek devlet mantığıyla ya da statükoyu korumaya yönelik hareket etmeye devam ederse apartheid riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Le Drian, Orta Doğu'da barış sürecinin yeniden canlandırılması, bunun küçük adımlarla başlatılması ve taraflar arasında güven inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

LE MONDE: APARTHEİD DEMEK DAHA ÇOK UYGUN HALE GELDİ

Fransa'nın önde gelen basın kuruluşlarından Le Monde gazetesinde dün yayımlanan baş makalede ise İsrail’in Filistin’de uyguladığı baskı sistemine apartheid denilmesinin duruma gittikçe daha çok uygun hale geldiği değerlendirmesi yer almıştı.

SİLAHLI YAHUDİ YERLEŞİMCİ 1 FİLİSTİNLİYİ ŞEHİT ETTİ

İsrail'in başkenti Telaviv'in güneydoğusundaki Lod kentinde yaşayan silahlı bir Yahudi yerleşimci 2 Filistinliyi yaralamış, 1'ini şehit etmişti.

Kentteki Arap nüfus ise Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya destek gösterileri düzenlemişti, İsrail polisi gösterilere katılan çok sayıda Filistinliyi ve birçok kentte düzenlediği operasyonlarda gözaltına almıştı.

APARTHEİD NEDİR?

Apartheid, devlet onaylı ırkçı ayrımcılık anlamına geliyor ve ve insanlığa karşı bir suç olarak kabul ediliyor.

1973 Irk Ayrımcı Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme, apartheid'i "bir ırksal grubun diğer herhangi bir ırksal grup üzerinde hakimiyet kurmak ve sürdürmek ve onları sistematik olarak ezmek amacıyla işlenen insanlık dışı eylemler" olarak tanımlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...