Tgrt Haber

Fransızların yüzde 71'i hükümetin istifasını istiyor

17 Mart 2023 12:40 - Güncelleme : 17 Mart 2023 16:03
Fransızların yüzde 71'i hükümetin istifasını istiyor
fransa,Elisabeth Borne

Hükümetin tartışmalı emeklilik reformunu Ulusal Meclis'ten oylama yapılmadan geçiren Fransa Hükümeti büyük tepki çekti. Gelişme sonrabı yapılan ankette katılımcıların yüzde 71'i Borne hükümetinin istifasını istedi.

Fransa'da Başbakan Elisabeth Borne önderliğindeki hükümet, odukça zorlu günlerden geçiyor. Borne'un dün Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye sokarak emeklilik reformunu oylamaya sunmadan Ulusayl Meclis'ten geçirme kararı alması halkın büyük tepkisini çekti.

YÜZDE 82'Sİ "KÖTÜ BİR ŞEY" DEDİ

ABD'li araştırma kuruluşu Harris Interactive, yaşanan gelişme sonrası Fransız medyası için Fransız halkının hükümete ilişkin görüşünü bir anketle sordu. Çevrim içi ortamda 18 yaş üzeri 1002 kişi ile yapılan ankette yüzde 49'u Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinin taraftarı olmak üzere katılımcıların yüzde 82'si, Anayasa'nın söz konusu maddesinin tartışmalı reformu kabul ettirmek için kullanılmasının "kötü bir şey" olduğunu ifade etti.

YÜZDE 65 ORANDA GREVE DESTEK

Ankette muhalefetin gensoru önergesini masaya yatırması durumunda Fransızların yüzde 71'inin bunun kabul edilmesini ve hükümetin istifasını istediği ortaya çıktı. Diğer yandan reforma ilişkin yasa tasarısı kabul edilse bile katıımcıların yüzde 65'i, buna karşı kitlesel gösteri ve grevlerin sürdürülmesinden yana görüş beyan etti.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'un dün bir yasa tasarısının meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye sokmuştu. Bu kararın ardından Paris dahil ülkenin farklı kentlerinde reform karşıtları gösteriler düzenlenmiş ve Fransızlar bir kez daha sokağa inmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...