Tgrt Haber
26 May 2022 13:57 - Güncelleme : 26 May 2022 14:08

Gıda kriz derinleşiyor! Rusya şartını açıkladı, Ukrayna şantaj dedi

Rusya’nın Ukrayna işgali sebebiyle dünyada tedarik zinciri sarsıldı. Bu yüzden kıtlık ve açlık gündemde. Moskova, yiyecek taşıyan gemilerin Ukrayna limanlarını terk etmesine izin vermek için tek şartını açıkladı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Business Insider
Gıda kriz derinleşiyor! Rusya şartını açıkladı, Ukrayna şantaj dedi
Gıda krizi,Rusya

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali birlikte tahıl ve temel malların depolarda kalmasıyla küresel gıda krizi tetikledi ve hızlandırdı. Avrupa'nın en büyük tahıl ihracatçısı Ukrayna’dan savaş şartları sebebiyle tahıl sağlanamadı. Rusya'nın Karadeniz'deki Ukrayna limanları kapatmasıyla milyonlarca ton tahıl Ukrayna'da içinde kaldı.

RUSYA ŞARTINI AÇIKLADI

Dünyada gıda ve açlık krizinin gündeme gelmesi nedeniyle Rusya’dan açıklama geldi. Rusya, bazı yaptırımların kaldırılması halinde gıda ihracatı taşıyan gemilerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin vereceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko yaptığı açıklamalarda “Konu hakkında defalarca yorum yaptık ve gıda sorununun çözülmesinin, Rus ihracatına ve finansal işlemlere uygulanan yaptırımların kaldırılması da dahil olmak üzere kapsamlı bir yaklaşım gerektireceğini söyledik” İfadelerini kullandı. Ülke dışına çıkarılamayan tahıl için başta İngiltere olmak üzere diğer NATO üyesi ülkeler devreye girecek. Ukrayna buğdayını İngiliz savaş gemileri koruyacak.

UKRAYNA: AÇIK ŞANTAJ

Rusya'nın bu çıkışına Kiev'den tepki geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rudenko'nun önerisine 'açık şantaj' olarak tanımladı. Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na konuşan Kuleba, “Uluslararası ilişkilerde daha iyi bir şantaj örneği bulamazsınız” diye konuştu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'yı 20 milyon ton gıda ihracatını engellemekle suçlayarak, limanlarındaki engeller kaldırılmazsa birçok ülkenin gıda kriziyle karşı karşıya kalacağını açıklamıştı. Ukrayna lideri yaptığı açıklamada, “Dünya, Rusya'nın Ukrayna limanlarındaki engellerini kaldırması için yardım etmeli, aksi takdirde enerji krizini bir gıda krizi takip edecek. Rusya, tahıl, arpa, ayçiçeği ve daha fazla gıdayı ihraç etmek için neredeyse tüm limanları engelledi” dedi. 

 

Kaynak: Business Insider
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...